Susamdan gelen şifa: Tahinin faydaları

Tahin, kızarmış, öğütülmüş susam tohumlarından yapılan bir macun. Hafif, cevizli bir tadı vardır. Humusta en iyi bileşen olarak bilinen ancak dünyadaki birçok yemekte, özellikle Akdeniz ve Asya mutfağında yaygın olarak kullanılan bir maddedir. Mutfakta kullanımının yanı sıra, tahin sağlık açısından da birçok fayda sunar.

Son derece besleyici

Tahin sağlıklı yağlar, vitaminler ve minerallerle doludur. Aslında, sadece 1 çorba kaşığı (15 gram) bazı besinler için günlük değerin (DV) %10’undan fazlasını sağlar.

Bir çorba kaşığı (15 gram) tahin, aşağıdakileri içerir (1):

  • Kalori: 90 kalori
  • Protein: 3 gram
  • Yağ: 8 gram
  • Karbonhidrat: 3 gram
  • Lif: 1 gram
  • Tiamin: Günlük ihtiyaçın (Gİ) %13’ü
  • B6 Vitamini: Gİ’nin %11’i
  • Fosfor: Gİ’nin %11’i
  • Manganez: Gİ’nin %11’i

Tahin, kemik sağlığında hayati rol oynayan, büyük bir fosfor ve mangan kaynağıdır. Ayrıca enerji üretimi için önemli olan tiamin (B1 vitamini) ve B6 vitaminleri de yüksektir. Ek olarak, tahin içindeki yağın yaklaşık %50’si tekli doymamış yağ asitlerinden gelir. Bunlar anti-enflamatuar özelliklere sahiptir ve kronik hastalık riskinin azalmasıyla ilişkilendirilmiştir.

Antioksidanlar açısından zengin

Tahin, vücudunuzdaki serbest radikal hasarını önlemeye yardımcı olan ve hastalık riskinizi azaltabilecek lignans adı verilen antioksidanlar içerir. Serbest radikaller dengesiz bileşiklerdir. Vücudunuzda yüksek seviyelerde bulunduğunda, dokulara zarar verebilir ve tip 2 diyabet, kalp hastalığı ve bazı kanserler gibi hastalıkların gelişmesine katkıda bulunabilir .

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Kişnişin sağlığa 8 faydası

Tahin, bazı tüp ve hayvan çalışmalarında umut verici antioksidan potansiyeli gösteren bir bileşik olan lignan açısından özellikle yüksektir. Örneğin, kanser riskinizi azaltabilir ve karaciğerinizi serbest radikal hasarlarından koruyabilir. Ancak, bu etkileri tam olarak anlamak için insanlarda daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Bazı hastalık risklerini azaltabilir

Düzenli tahin tüketmek, tip 2 diyabet ve kalp hastalığı gibi belirli hastalıkların riskini azaltabilir. Bunu yapmak, yüksek kolesterol ve trigliserit seviyeleri de dahil olmak üzere kalp hastalığınız için risk faktörlerinizi düşürebilir.

Diz osteoartriti olan 50 kişiyle yapılan bir çalışmada, günde 3 yemek kaşığı (40 gram) susam tohumu tüketenlerin, plasebo grubuna kıyasla kolesterol seviyelerini önemli ölçüde azalttığı bulundu.

Tip 2 diyabetli 41 kişiden oluşan 6 haftalık bir başka çalışma, kahvaltısının bir kısmını 2 yemek kaşığı tahin (28 gram) ile değiştirenlerin kontrol grubuna kıyasla anlamlı derecede düşük trigliserid seviyelerine sahip olduğunu buldu. Ek olarak, tekli doymamış yağ yönünden zengin diyetler, tip 2 diyabet geliştirme riskinin azalması ile ilişkilendirilmiştir.

Antibakteriyel özelliklere sahip olabilir

Tahin ve susam tohumları içerdikleri güçlü antioksidanlar nedeniyle antibakteriyel özelliklere sahip olabilir. Aslında, bazı Orta Avrupa ve Orta Doğu ülkelerinde, susam yağı, diyabetle ilişkili ayak yaraları için bir ev ilacı olarak kullanılır.

Susam çekirdeği ekstraktının antibakteriyel kapasitesi üzerine yapılan bir çalışmada araştırmacılar, test edilen ilaca dirençli bakteri örneklerinin %77’sine karşı etkili olduğunu bulmuşlardır. Ayrıca, sıçanlarda yapılan bir çalışmada susam yağının yaraların iyileşmesine yardımcı olduğu görülmüştür. Araştırmacılar bunu yağdaki yağlara ve antioksidanlara bağladılar. Ancak, bu gelişmekte olan bir araştırma alanıdır ve daha fazla insan çalışmasına ihtiyaç vardır.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Evde spor yapanlar için mekanı etkin kullanma önerileri

Antienflamatuar bileşikler içerir

Tahin içindeki bazı bileşikler yüksek oranda anti-enflamatuardır. Her ne kadar kısa süreli inflamasyon yaralanmaya karşı sağlıklı ve normal bir cevap olsa da, kronik inflamasyon sağlığınıza zarar verebilir .

Hayvan çalışmaları, susamın ve diğer susam tohumu antioksidanlarının, yaralanma, akciğer hastalığı ve romatoid artrit ile ilgili iltihap ve ağrıyı hafifletebildiğini keşfetmiştir .

Susam ayrıca hayvanlarda, hava yolu enflamasyonu ile karakterize bir durum olan astım için potansiyel bir tedavi olarak da etkili bulunmuştur. Bu araştırmaların çoğunda tahinin kendisinin değil, konsantre susam antioksidanlarının kullanıldığını hatırlamak önemlidir.

Tahin de bu güçlü antioksidanları içerir, ancak çok daha küçük miktarlarda. Ayrıca, susam tohumlarının insanlarda iltihabı nasıl etkilediğini tam olarak anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Merkezi sinir sisteminizi güçlendirebilir

Tahin, beyin sağlığını iyileştirebilecek ve bunama gibi nörodejeneratif hastalıklar geliştirme riskinizi azaltabilecek bileşikler içerir.
Tüp çalışmalarında susam tohumu bileşenlerinin insan beynini ve sinir hücrelerini serbest radikal hasarlarından koruduğu gösterilmiştir.

Susam antioksidanları, kan-beyin bariyerini geçebilir, bu da kan dolaşımınızı bırakabilecekleri ve doğrudan beyninizi ve merkezi sinir sisteminizi etkileyebileceği anlamına gelir.

Bir hayvan araştırması, susam antioksidanlarının beyinde, Alzheimer hastalığının karakteristiği olan beta amiloid plaklarının oluşumunu önlemeye yardımcı olabileceğini öne sürüyor. Ek olarak, bir sıçan çalışması susam antioksidanlarının beyindeki alüminyum toksisitesinin zararlı etkilerini azalttığını tespit etmiştir .

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Doğum sırasının kişiliğe etkisi

Antikanser etkiler sunabilir

Susam tohumlarının ayrıca potansiyel antikanser etkileri araştırılmaktadır. Bazı test tüpü çalışmaları susam antioksidanlarının kolon, akciğer, karaciğer ve meme kanseri hücrelerinin ölümünü desteklediğini göstermiştir.

Susam ve susamol -susam tohumlarındaki iki ana antioksidan- antikanser potansiyelleri için yoğun olarak çalışılmıştır. Her ikisi de kanser hücrelerinin ölümünü teşvik edebilir ve tümör büyümesini yavaşlatabilir. Ek olarak, vücudunuzu serbest radikal hasarlarından koruduğu düşünülür, bu da kanser riskinizi azaltabilir. Mevcut tüp ve hayvan araştırmaları umut verici olsa da, insanlarda daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

Karaciğer ve böbrek fonksiyonlarını korumaya yardımcı olur

Tahin, karaciğerinizi ve böbreklerinizi hasardan korumaya yardımcı olabilecek bileşikler içerir. Bu organlar, toksinlerin ve atıkların vücudunuzdan uzaklaştırılmasından sorumludur.

Tip 2 diyabetli 46 kişiden birinde yapılan bir çalışmada, 90 gün boyunca tahin tüketenlerin, kontrol grubu ile karşılaştırıldığında, böbrek ve karaciğer fonksiyonlarında iyileşme olduğu tespit edildi.

Ek olarak, bir test tüpü çalışmasında, susam tohumu ekstraktının sıçan karaciğer hücrelerini vanadyum adı verilen toksik bir metalden koruduğunu gözlemlendi.

Dahası, bir kemirgen çalışması susam tohumu tüketiminin daha iyi karaciğer fonksiyonlarını desteklediğini buldu. Yağ yakımını artırdı ve karaciğerde yağ üretimini azalttığı için, potansiyel olarak yağlı karaciğer hastalığı riskini azalttığı bulundu.

Fotoğraf: internethaber.com

İlginizi çekebilir: Karaciğer detoksuyla metabolizmanızı hızlandırın

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir