Sabahları yataktan kalkmakta zorlanıyor ve gün içinde kendinizi yorgun, halsiz mi hissediyorsunuz? Gün içinde bir şeyler yapmaya enerji bulamadığınız zamanlar oluyor mu? Elbette bu durumun birden fazla sebebi olabilir. Gün içinde yetersiz beslenmeniz, yetersiz uyku, stres yorgunluğu tetikleyebilir. Ama eğer bu durumu uzun süredir yaşıyorsanız, altta yatan sebebi mutlaka araştırmanız gerekiyor. Bunlardan biri de özellikle bu aylarda çok daha sık rastladığımız D vitamini yetersizliği. Danışanlarımın neredeyse %80’i D vitamini yetersizliği yaşıyor ve uzman kontrolünde takviye sağlandığında bu belirtiler ortadan kalkıyor.
Kanda D vitamini seviyesinin çok düşük olmasının, yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen yorgunluğa neden olabileceğini gösteren çalışmalar var. Yapılan bir çalışmada çok düşük seviyede D vitamini olan bir kadının, takviye edildikten sonra gündüz yorgunluğunun ve baş ağrısı şikayetinin geçtiği bulunmuş.
Ayrıca yapılan çalışmalar D vitamini yetersizliğinin düşük ruh hali ve depresyonla da ilişkili olabileceğini gösteriyor. Yani D vitamini yetersizliği ruh halindeki değişikliklere sebep olarak da gün içinde kendinizi yorgun ve halsiz hissetmenize sebep olabilir.
İçindekiler
D vitamini seviyesi
Kanda 25OH vitamin D düzeyi, D vitamini durumunu gösteren parametredir.
< 10 ng /ml – şiddetli yetmezlik
10 ng/ml – 20ng/ml – yetmezlik
21 ng/ml – 29ng/ml – eksiklik
>30 ng/ml – yeterli
> 150 ng/ml – toksik
Ne kadar D vitamini almalıyız?
Dünya Sağlık Örgütü yetişkin bireylerde kandaki D vitamini seviyesine bakılmaksızın 400-600 IU/ gün D vitamini öneriyor. Yetersizlik veya eksiklik durumlarında hekim kontrolünde doz artabiliyor.
Uluslarası Osteoporoz Vakfı; 50 yaşın üzerinde veya menopoz dönemindeki kadınlarda kırıktan korunmak için günlük 1000 mg kalsiyum ve 800 IU D vitamini öneriyor.
İlginizi çekebilir: Güneşten aldığımız D vitamini neden önemlidir, eksikliğinde neler olur?