“İki gece önce kötü bir rüyadan uyandım. Alevler içerisinde bir uçak düşüyordu. O kadar canlıydı ki rüya. Hatta gerçekti. İkinci bir uçak daha vardı. Ona ne olduğu meçhul ama ilk uçak tam ortasından büyük alevler içerisinde ayağımın ucuna düştü. Ben hemen yanındaydım ama sanki orada değildim, her şeyi ayrıntılı olarak gördüm.”
O gün haberlerde sınır ihlaline uymayan yabancı ülke uçağının, ayaklarının her gün bastığı, ana toprağı ülkesi tarafından düşürüldüğünü, 2 uçak olduğunu ama bu uçaklardan sadece birinin ateşler içerisinde yere çakıldığını okuyan M.R. şaşırmıştı. Bu bir işaret rüyasıydı ama bu bilgi ile ne yapacağını bilmiyordu? Her gün mü görüyordu bu işaret rüyalarını? Sadece ona mı özeldi yoksa herkes bunu yapabiliyor muydu?
İçindekiler
Nedir bu işaret rüyaları?
Eski zamanlardan beri insanlar rüyaların üst benlikten/ yüce ruhtan geldiğine inanmış, mesaj taşıdıklarına inandıklarından rüyalardan anlamlar çıkarmaya çalışmış ve rüyalar aracılığıyla gelecek hakkında tahminlerde bulunmuşlardır. Rüyalar onlara ilham vermiştir.
Bilim geliştikçe rüyalar incelenmiş, nörolojik ve biyolojik olarak nasıl oluştuğu ile ilgili bilimsel veriler elde edilmiştir. Ancak günümüzde yapay göz ve kol yapıp 3 boyutlu yazıcıdan çıkarabilen bizler halen tam olarak rüyanın biyo ve nörolojisini çözebilmiş değiliz. Hatta rüyaların beynin bir fonksiyonu mu onu dahi net olarak bilememekteyiz. Bildiklerimiz:
– Biyolojik yaklaşımda uyku sırasında öğrenilen bilgiler yeniden yorumlanıyor. REM sırasında eski bellek siliniyor, REM dışı süreçte yeni bilgiler gözden geçiriliyor.
– Bilişsel görüş, gün içinde çözüm bulamadığımız konular ile ilgili kaygıyı azaltıp, çözüm bulmak amacı ile rüya görüyoruz.
– Psikodinamik görüşler ünlü psikologlar Freud ve Jung’un çalışmalarından geliyor. Biyolojik ve bilişsel işlemlerine ek olarak rüyaların sembolik olduğu ve işaretler taşıdığı söyleniyor.
Rüya ile ilgili bilimsel kanıtlar:
– Herkes rüya görür ve uyandıktan 5-10 dk. içinde gördükleri rüyayı unutur.
– Gecede, 2 saatte bir toplamda 5 – 7 arası rüya görürüz
– İnsanların % 25 ve hatta kimi araştırmalarda % 38’ inin geleceğe dair işaret taşıyan ile rüyalar gördükleri bu kanıtlar arasında.
Gelecekle ilgili, psişik rüyalar, zihni rahatlatmak için görülen rüyalardan farklı
Psişik rüyalar çok daha net ve diğer rüyalara kıyasla daha güçlü duygusal tepki vermemize sebep oluyorlar. Rahatlama (atılım rüyaları) genellikle kişi ile ilgili, psişik rüyalar ise başka bir kişi ya da kişileri, toplumu, bütünü de içeriyor. Psişik rüyalar genellikle gece 3 ile 5 arasındaki 2 saatlik rüya döngüsünde görülüyor.
Kimler psişik rüya görebilir?
Farklı kültür, din, yaş, ırktan olan veriler var. Yani herkes görebilir, kim hatırlayabilir ve doğru yorumlayabilir, işte bu ciddi bir soru.
Neden psişik rüya görülür?
Modern bilgelikte kabul gören anlayış, kişisel, ruhsal gelişimde derine inildiğinde ve / veya psişik güçlerin varlığı sebebi ile geleceğe dair işaret rüyaları görülür.
Ne zaman ve nasıl psişik rüya görülür?
Derin uyku, uykunun REM sürecinde, genellikle de sabaha karşı 3 ile 5 arası iki saatlik diliminde görülür.
Jung ve Rüyalar isimli sertifikalı bir eğitime katılmıştım. Orada bilinçaltından gelen işaretleri ve aynı zamanda arketipleri Jung yaklaşımı ile nasıl yorumlayabileceğimizi öğrenmiştik. Gerçekten enterasan bir bakış açısı, hali hazırda hem bireysel hem de kurumsal çalışmalarda gerekli olduğunda bu bilgileri kullanmaktayım. En önemli noktalardan biri rüyaları hatırlayabilmek:
Gelecek ile ilgili psişik rüyalarınızı hatırlayabilmek için:
1. Uyumadan önce baş ucunuza kalem kağıt kurun.
2. Saatin alarmını 3.30 am de uyanmak üzere kurun.
3. Uyanır uyanmaz, gördüklerinizi ve hissettiklerinizi not alın.
Şayet gördükten sonra gerçek yaşamda karşınıza çıkan rüyalardan sıkça görüyorsanız bana yazın: [email protected] / [email protected]
İlginizi çekebilecek diğer yazılar:
5 adımda rüyanızı nasıl kontrol edebilirsiniz?
Rüyaların ve kabusların anatomisi
Rüyaları hatırlamada kültürel farklılıklar ne kadar etkili oluyor?