Folik asit nedir: Hamilelikte folik asit kullanımı neden önemli?

Hamilelik, vücudun besin ihtiyaçlarını önemli düzeyde değiştiren bir süreçtir. Hamilelik sırasında enerji, protein, vitamin ve mineral ihtiyaçları artmaktadır. En önemli vitamin ihtiyaçlarından biri de folik asittir. Öyle ki siz daha hamile kalmayı düşündüğünüzü söylediğinizde, doktorunuzun hemen takviyeye başladığı bir vitamindir.

Folik asit nedir?

Folik asit, B9 vitamininin bir formudur. B9 vitaminin doğada bulunan formunun adı folattır. Besin takviyelerinin üzerinde ise folik asit adını görürsünüz. B9 vitamininin, doğal kaynağı olan birçok besin vardır, bu nedenle doğal kaynaklardan yeterli miktarda vücuda kazandırılabilir; ancak ihtiyaç görüldüğü takdirde gıda takviyesi olarak da alınabilir.

Folik asidin sağlığa etkileri; sindirim sisteminin düzenli çalışması, böbrek ve karaciğer sağlığının korunmasına yardımcı olmaktır. Bazı çalışmalar, folik asidin bazı kanser türlerinin riskini ve homosistein düzeyini azaltmaya, kalp-damar sağlığını korumaya yardımcı olabildiğini göstermiştir. Bir B grubu vitamini olarak folik asit, vücudun metabolizması ile yakından ilişkilidir ve yeterli düzeyde alımı bilişisel aktiviteyi arttırmaya, stres ve kaygıyı azaltmaya, sinir sistemini sakinleştirmeye ve erken yaşlanma belirtilerini azaltmaya yardımcı olur.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Hem fiziksel hem zihinsel terapi: Doğal yağların faydaları nelerdir?

Hamilelikte neden folik asit önemlidir?

You start feel little overwhelmed
<em>hamilelikte yeterli folat alımı bebeğinizin sağlıklı ve normal gelişmesini sağlar <em>

Hamilelik döneminde yeterli düzeyde folik asit alınmaması sonucunda, nöral tüp defektlerinin oluşma riski, düşük yapma olasılığı artmaktadır. Yeterli düzeyde folik asit alımı ise bu durumların oluşumunu engeller ve preeklampsiyi önler.

Folik asit ihtiyacınız ne kadar?

Yetişkin erkeklerin, günlük folik asit ihtiyacı yaklaşık 400 mikrogram folattır, ancak 13 yaşın üzerindeki bütün kadınların günde 400-600 mikrogram arasında folat alması gerekmektedir. Hamileyken bu seviye günlük 600-800 mikrograma kadar çıkar. Yeterli folat alımı da bebeğinizin sağlıklı ve normal gelişmesini sağlar. Doğumdan sonra emziren annelerin ihtiyacı ise günde yaklaşık 500 mikrogramdır.

Bazı çalışmalar, hamilelik boyunca düşük seviyede folik asit alımının bebeğin otizmle doğma riskini artırdığı sonucuna varmıştır. Bununla birlikte, vücuda aşırı miktarda folik asit alımının da yüksek bir otizm riski ile ilişkili olduğu bulunmuştur. Besinlerden aldığınız folatın yanı sıra gıda takviyesi olarak aldığınız folik asit miktarının da farkında olmanız önemlidir.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Çikolata yemek için iki nedeniniz daha var

Folik asit kullanımı ne kadar sürmelidir?

Hamile kadınların çoğu folik asidin faydalarından ve bunların hamilelik üzerindeki etkilerinin farkındadır, bu nedenle bu vitamin için takviye almak doğal bir seçenek olarak görülmektedir. Ne yazık ki birçok kadın hamile kalmadan önce de folik asit almanın da ne kadar önemli olduğunu bilmemektedir. Genellikle hamile kadınların, 400 mikrogram kadar takviye alması yeterli olmaktadır. Çünkü bu miktar beslenmelerindeki folat kaynaklarını tamamlayacaktır. Folik asit takviyeleri, kişiye bağlı olarak, doktorun önerisiyle gebeliğin 1-3 ay öncesinden başlayarak hamilelikten sonraki 1 aya kadar alınabilir.

Folik asidin besinsel kaynakları

Stage 14 fatigue
<em>1 su bardağı portakal suyunda 30 mikrogramın üzerinde folat bulunur <em>

Folik asidin doğal hali olan folatın en iyi kaynakları arasında, fındık, fasulye, bezelye, ıspanak, yumurta ve kümes hayvanları bulunmaktadır. Turunçgiller de folatın iyi kaynaklarındandır ve portakal en iyi kaynaklardan biridir. 1 su bardağı portakal suyunda 30 mikrogramın üzerinde folat bulunur.

Ispanak yemeğinin 1 tabaklık bir porsiyonunda 200 mikrogram folat bulunur. 100 gramlık bir yumurta 44 mikrogram folat içerir. Bir tabak fasulye yemeğinde 250 mikrogramdan fazla folat bulunur.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Vegan beslenmede en sık yapılan 5 hata

 

İlginizi çekebilir: Hamilelik döneminde sağlıklı beslenme: Neyi, ne kadar yemeli?

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir