Alexander Tekniği, zaman içinde fark edilmeden alışkanlık haline getirilmiş birçok hareketin engellenerek, vücutta oluşan gerginlikleri rahatlatmaya yardımcı olan bir yeniden öğrenim metodudur.
İçindekiler
Alexander Tekniğini kim bulmuştur?
Bu teknik Avustralyalı aktör Frederick Matthias Alexander’ın (1869 -1955) sahnede sesinin kısılması ve doktorların buna çare bulamaması sonucunda girdiği uzun soluklu bir kendini izleme döneminden sonra ortaya çıkmıştır. Daha sonra bu tekniğin diğer sanatçılar üzerinde de olumlu sonuçlar vermesi, tekniğin uluslararası alanda hızla yayılmasına yol açmıştır.
1869 yılında Avusturalya’da dünyaya gelen Frederick Matthias Alexander, oyunculuk kariyerine devam ederken sesiyle ilgili problemler yaşamaya başlamıştır. Başvurduğu doktorlar kendisine ses tellerinde iltihaplanma olabileceğini ve bu nedenle ameliyat olması gerektiğini söylemiştir. Ses telleriyle ilgili yaşadığı problemin, benzer olay ve hisler tarafından tetiklendiğini fark eden Alexander, problemin özünün sadece fizyolojik olamayacağı kanısına vararak kendisini incelemeye koyulmuştur. Sahneye çıktığında kısıldığı halde, dinlendiği zaman normale dönen sesinin, sadece ses mekanizmasını yanlış kullanmaktan dolayı değil, bütün vücudun kullanımından, özellikle de boynundaki kasılmalardan kaynaklı kısıldığını görmüştür. Bu sebeple, yıllar süren çalışmalar sonunda vücudunun kinestetik (bedensel zeka, aklın ve vücudun mükemmel bir fiziksel performansla birleştirilerek belli bir amaca yönelik faaliyetlerin sergilenebilmesi yeteneği) algısını geliştirerek, onu daha doğru kullanmayı başarmış ve sesiyle ilgili yaşadığı sıkıntılar da böylece sona ermiştir. Hayatı boyunca sahip olduğu, ses kısılmaları dışındaki kronik hastalıkları da vücudunu doğru kullanması sonucunda yok olmuştur. Erkek kardeşi Albert Redden Alexander ile birlikte altı sene boyunca Sydney’de bu tekniği öğretmek üzerine çalışmıştır.
Günümüzde pek çok müzik okulunda ve konservatuarda Alexander tekniği ders olarak verilmektedir, müzisyenlerin üzerinde çalıştığı bir tekniktir ve performans üzerindeki olumlu etkisi literatürde de yer almaktadır.
Alexander duruş teknikleri: Günlük yaşamda Alexander Tekniği nasıl kullanılır?
Vücuttaki pek çok ağrı aslında duruşla, postürle yakında ilişkilidir. Bu konuda bir şey yapılmadığı zaman ise artarak kronik hale gelir. Beden, dengeli ve doğal bir şekilde kullanılarak ağrı engellenebilir ve deformasyona karşı çıkılabilir. Ağrının gerçek görevi bedende ters giden bir şeylerin olduğu konusunda bizi uyarmaktır. Gelecekte yaşanabilecek pek çok kronik ağrı ve sakatlığın da önüne geçilmesi için bu teknikten yararlanılabilir.
Diana Devitt-Dawson ile Alexander Tekniği:
Watch this video on YouTube
Referanslar:
- Cacciatore, T et al. Improvement in automatic postural coordination following Alexander technique lessons in a person with low back pain. Journal of the American Physical Therapy Association. 2005; 85 (6): 565-578.
- Drake J. Günlük Yaşamda Alexander Tekniği. 2001. Çeviri: Semra Tuna, Ege Meta Yayınları.
- Klein SD et al. The Alexander Technique and Musicians: a systematic review of controlled trials. BMC Complementary and Alternative Medicine. 2014.
- Tezişçi Özmenay P. The basic guiding principles and application methods of Alexander technique. AKÜ AMADER. 2018.
- O’Neill MM et al. Effects of Alexander Technique training experience on gait behavior in older adults. J Bodyw Mov Ther. 2015 Jul;19(3):473-81. doi: 10.1016/j.jbmt.2014.12.006. Epub 2015 Jan 7.
- Cacciatore TW et al. Neuromechanical interference of posture on movement: evidence from Alexander technique teachers rising from a chair. J Neurophysiol. 2014 Aug 1;112(3):719-29. doi: 10.1152/jn.00617.2013. Epub 2014 May 14.
- Woodman JP, Moore NR. Evidence for the effectiveness of Alexander Technique lessons in medical and health-related conditions: a systematic review. Int J Clin Pract. 2012 Jan;66(1):98-112. doi: 10.1111/j.1742-1241.2011.02817.x.