Otoimmün hastalıklar, bağışıklık sisteminin yanlışlıkla kendi kendini yabancı olarak görmesi ve savaş açması olarak tanımlanabilir. Araştırmalara göre otoimmün hastalıklar, tüm yaş gruplarında kadınlarda görülen ilk 10 ölüm nedeninin kökeninde yatan sebebi oluşturuyor. Yaklaşık 80 farklı çeşit otoimmün hastalık bulunuyor ancak bunların çoğunun semptomları ortak.
Otoimmün hastalıkların ilk belirtilerinin mümkün olduğunca erken fark edilmesi, bu belirtilerin etkilerinin hafifletilmesi ve yaşam kalitesinin artırılması bakımından çok önemli. İşte bağışıklık sisteminizle ilgili bir şeylerin ters gittiğinin ve belki de bir doktora görünmeniz gerektiğinin habercisi olan belirtiler:
İçindekiler
- 1 1. Baş ağrısı, bilinç bulanıklığı, dikkat zorluğu
- 2 2. Akne, sedef hastalığı, dermatit, egzama
- 3 3. Alerjik astım
- 4 4. Yorgunluk veya hiperaktivite
- 5 5. Kas ağrısı ve zayıflığı, kaslarda sertleşme
- 6 6. Karın bölgesinde kramp, gaz, şişkinlik, ishal veya kabızlık
- 7 7. Kilo alma veya kilo kaybı
- 8 8. Ellerde veya ayaklarda uyuşma veya karıncalanma
- 9 9. Saç dökülmesi
- 10 10. Sebepsiz ateş
1. Baş ağrısı, bilinç bulanıklığı, dikkat zorluğu
Baş ağrısı, bilinç bulanıklığı ve dikkat zorluğu insanın hayat kalitesini ciddi anlamda etkileyen semptomlar. Bu semptomlar genellikle stres veya uyku düzensizliğiyle ilişkilendirilse de bağışıklık sisteminizle ilgili bir sorunun da habercisi olabilir.
2. Akne, sedef hastalığı, dermatit, egzama
Cilt problemleri ufak sorunlar gibi görünse de aslında çok rahatsız edici olabiliyor. Eğer cilt sorunlarına karşı en sık başvurulan tedavi yöntemleri sonuç vermiyorsa, bir doktora görünmek iyi olabilir.
3. Alerjik astım
Alerjik astımın otoimmun bir hastalık olup olmadığına dair pek çok teori bulunuyor. Her ne kadar tıp dünyası bu konuda ortak bir noktada buluşamamış olsa da alerjik astımın temelinde otoimmün sorunlar olduğunu söyleyen pek çok araştırma bulunuyor.
4. Yorgunluk veya hiperaktivite
Neredeyse bütün otoimmun hastalıkların ortak belirtileri arasında yorgunluk veya hiperaktivite yer alıyor. En sıradan şeylerin bile çok fazla enerji gerektirdiğini düşünüyor veya sabahları uyandığınızda kendinizi yorgun hissediyorsanız bir şeyler yolunda gitmiyor olabilir.
5. Kas ağrısı ve zayıflığı, kaslarda sertleşme
Kaslarda zayıflama ve ağrı gündelik aktiviteleri bile zorlaştırabilir. Merdiven çıkmak, market poşetlerini taşımak işkenceye dönüşebilir. Bu semptomlar bazen geçici olsa da bazen de otoimmün hastalıkların belirtisi olabilir.
6. Karın bölgesinde kramp, gaz, şişkinlik, ishal veya kabızlık
Sindirimle ilgili hastalıklar, insanı bir anda güçten düşürebiliyor. Sindirim sisteminizle ilgili rahatsızlıklarınız varsa bunları göz ardı etmeden doktora görünmek gerekebilir.
7. Kilo alma veya kilo kaybı
Bazı otoimmün rahatsızlıklar tiroidi etkileyebilir. Tiroid ise bedendeki çoğu metabolik sürecin düzgün yürütülmesinden sorumludur. Tiroidle ilgili bozukluklar, sebepsiz kilo alma veya kilo vermeye neden olabilir.
8. Ellerde veya ayaklarda uyuşma veya karıncalanma
Ellerde veya ayaklarda zaman zaman yaşanan uyuşma veya karıncalanma çok önemli olmayabilir. Ancak bu durum haftada birkaç defa yaşanıyorsa ve diğer semptomlar da dikkatinizi çekiyorsa bu durumu ciddiye almalısınız.
9. Saç dökülmesi
Eğer otoimmün sisteminiz kıl foliküllerine saldırmaya başladıysa, kıl dökülmesi görülebilir. Bu durum öncelikle kafa derisinde başlayabilir ve daha sonra vücudun diğer bölgelerine yayılabilir.
10. Sebepsiz ateş
Sebepsiz ateş, çoğu zaman göz ardı edilen bir semptom. Oysa tedavi edilmesi en zor semptomlardan biridir. Üstelik ateş, birçok hastalıkla ilişkili olabilir. Eğer sebepsiz yere ortaya çıkan ateş söz konusuysa, en kısa sürede doktora danışmanız iyi olabilir.
İlginizi çekebilir: Size güçlü bir bağışıklık sistemi sağlamak için harıl harıl çalışan kış besinleri
Kaynaklar:
Bright Side
Mind Body Green