Siyatik, pelvisten (leğen kemiği) başlar, kalçadan geçerek bacaktan topuğa kadar uzanan vücudun en uzun ve kalın siniridir. Omurilikten çıkan sinir köklerinin birleştiği yerde başlar ve her iki bacağın dış kısmından geçer.
Siyatik ağrısı, siyatik sinirinin geçtiği bölgelerin neredeyse tümünde hissedilse de ağrı çoğunlukla belin alt kısmı, kalça, uyluk (femur) ve baldır (fibula) arkasından geçer. Ağrı genellikle vücudun bir tarafında kendini gösterir ve ağrının şiddeti hafif olabildiği gibi dayanılamayacak kadar yoğun da olabilir.
Siyatik siniri birçok sorundan etkilenebilir ve sinirin bası altında kalması sebebiyle ortaya çıkar. En çok etkileyen sebeplerden bazıları, bel fıtığı yani omurlar arasında fıtıklaşmış bir diskin sinire bası yapması, kireçlenme, omurga eğrilikleri (skolyoz) ve bazen de kalça içinden geçen piriformis kasının siyatik siniri baskılaması şeklinde olabilir.
Hafif dereceli siyatik ağrıları düzenli uygulanan egzersiz yardımıyla zamanla kendiliğinden geçebilir ancak ağrı birkaç haftadan uzun sürerse, artan şiddetle hissedilirse, belin alt kısmında ani ve şiddetli ağrı veya bacaklarda uyuşma hissedilirse, bacaklarda kas güçsüzlüğüyle karşılaşılırsa mutlaka bir doktora muayene olup tıbbi destek alınması gerekir.
Siyatik ağrısını azaltmak ve rahatlatmak için evde uygulayabileceğiniz egzersizler
- Hazırladığım uygulamada öncelikle bel kaslarını uzatarak omurgaya doğru duruşunu hatırlatıyoruz ve aynı zamanda küçük bir ısınma yapıyoruz.
- Sonrasında bel kemiği ve bacakları bağlayan psoas kasını rahatlatıyoruz.
- Ardından kalça içinden geçen ve genelde sıkı olduğundan siyatik sinirini baskılayabilen piriformis kasını ve kalça kaslarını esnetiyoruz.
- Faset eklem rotasyonu ve bacakların yan kısmı ile kalçaları esnetiyoruz.
- Son olarak arka bacak ve kalça esnetmesinde derinleşebileceğimiz bir poz ile uygulamayı tamamlıyoruz.
- Hareketleri uygularken nefesinizi tutmayın. Her aldığınız nefesi, yoğunluğu hissettiğiniz kaslara doğru alıyormuş gibi hayal edin ve her verdiğiniz nefesle yoğunluk hissettiğiniz, kasılmış olan kası rahat bırakmayı, gevşetmeyi düşünerek nefes alıp verin.
Hareketleri aşağıdaki videodan seyredebilirsiniz:
Watch this video on YouTube
İlginizi çekebilir: Yastığınızı daha güçlü karın kasları için kullanın