Akdeniz usulü beslenme nedir, faydaları nelerdir?

Onlarca beslenme modeli vardır. Bunlardan birisi de; Akdeniz usulü beslenmedir. Bu beslenme modelinde, doğal besinlerin tüketimi esastır, işlenmiş ürünlere yer yoktur. Akdeniz insanını dinç ve sağlıklı tutan bu beslenme şeklinin temel noktalarına gelin yakından bakalım…

<em>akdeniz usulü beslenmede sebze baş tacıdır <em>
  1. Zeytin ve zeytinyağı çok önemli bir yere sahiptir: Akdeniz kültüründe hayvansal yağ tüketimine yer yoktur. Yağ ihtiyacı, kalp ve damar dostu zeytinyağından karşılanır.
  2. Bol bol meyve ve sebze tüketilir: Vitamin ve mineral ihtiyacını karşılamak için meyve-sebze tüketimi çok önemlidir. Ancak bütün gıdalar mevsiminde tüketilmelidir. Seracılık faaliyetleriyle elde edilen turfanda (mevsiminden önce yetiştirilen ürün)  ürünler tercih edilmemelidir. Her şey zamanında güzeldir.
  3. Tam tahıllı ürünler tercih edilir: Tam tahıllı gıdaların tüketimi, hem lif içeriği sayesinde çeşitli hastalıklardan korur ve uzun süre tok tutarak, çabuk acıkmayı önler.
  4. Deniz ürünleri sıklıkla tercih edilir, kırmızı et tüketimi çok azdır: Hayvansal protein ihtiyacının büyük bir kısmı, Omega-3 deposu olan balıktan karşılanır. Kırmızı et haftada 1-2 kez tüketilirken; salam, sosis, sucuk gibi işlenmiş gıdaların tüketimi yok denecek kadar azdır.
İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Kış aylarında sağlığınızı korumak için beslenmenizde nelere dikkat etmelisiniz?
<em>omega 3 zengini balık haftada birkaç kez tüketilir <em>

Bu beslenme şekli, Akdeniz insanının sağlıklı olmasının temel sebeplerinden birisidir. Akdeniz usulü beslenmeyi uygulayan kişilerde yaşam kalitesi artar, kalp-damar hastalıklarına ve kansere yakalanma riski düşer (Bütün besin gruplarında porsiyon kontrolü önemlidir. Aşırı tüketim tavsiye edilmez).

 

İlginizi çekebilir: Bağırsaklarınıza iyi bakmak için posalı (lifli) beslenmenin 5 faydası 

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir