Atıştırmalıklarınızı sağlıklı hale getirerek tatlı krizlerini azaltmanın yolu

Günün en olmadık saatlerinde gelen tatlı krizleri tam bir kabustur. Zamansız gelen bu krizler hem bizi hazırlıksız yakalar hem de kötü hissetmemize sebep olur. Böyle anlarda açlığımızı bastırmak için sonradan pişman hissettirecek yiyeceklere yönelebiliriz. Bu hızlı ve aceleyle tercih edilmiş atıştırmalıklar hem bedenimize kötü hissettirir hem de bu krizleri yalnızca geçici bir süre için engellemiş olur. Dengeli bir şekilde beslenmek içinse bu açlık krizlerinin sebeplerini anlamak ve seçimlerimizi buna göre yapmak çok önemlidir.

İçindekiler

Tatlı krizleri neden olur?

İnsanı çileden çıkaran tatlı krizlerinin pek çok farklı sebebi vardır. Örneğin, bazen insanın canı hiç tatlı çekmez ve hiç aramaz. Bazı zamanlarsa insan sürekli tatlı yeme ihtiyacı duyar. Bu krizler, damak tadı ve beslenme alışkanlıklarımıza bağlı olarak ortaya çıkabileceği gibi psikolojik ve duygusal kaynaklı nedenlerden de oluşabilir. Örneğin, kendinizi mutsuz hissettiğinizde biraz neşelenmek ve hayattan haz almak için de tatlı yemeye yönelebiliriz. Pankreas tarafından kontrol dışı iştah sebebi insülin salınıyor olabilir.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Koşu sırasında sık karşılaşılan sorunlar

İlginizi çekebilir: İnsülin direnci hakkında her şey

Tatlı krizleriyle nasıl başa çıkılır?

Bu can sıkıcı durumu sık sık yaşıyorsanız bir doktora görünmekte fayda var. Yaşam tarzınıza dikkat ederek kendinizi iyi hissedip krizleri azaltmanın yolları ise şu şekilde…

Ara öğünleri artırıp atıştırmalıklarınızı değiştirin

Zamansız bir şekilde gelen tatlı krizlerini azaltmanın en etkili yolu ne yediğimizi ve ne zaman yediğimizi takip etmekten geçer. Ana öğünde yediklerinizi azaltıp üç ara öğün ekleyebilirsiniz. Ancak ara öğünlerinizde ne tükettiğiniz çok önemli. Eğer işlenmiş ve sağlıksız atıştırmalıklar tüketiyorsanız bunları fark edin ve bunların yerine meyve ve kuruyemiş koyun. İsterseniz tamamen katkısız, koruyucu madde ya da tatlandırıcı içermeyen meyve ve kuruyemiş barlarını da tüketebilirsiniz. Ara öğünlerinizin besleyici olmasına da özen göstermenizde yarar var. Bu yüzden vitamin, mineral, lif, protein ve antioksidan yönünden zengin atıştırmalıkları tüketebilirsiniz.

İhtiyacınız olanı yemekten çekinmeyin

Tatlı krizlerinin bir başka nedeni de ihtiyacımız olan kaloriyi almamamız olabilir. Yeteri kadar yemek yemeyince vücudumuz yaşamsal fonksiyonlarını devam ettirmek için yakıta ihtiyaç duyar ve bunun için tatlı krizleri bir alarm görevi görür. Bu yüzden şekere yöneliriz, şeker bize hızlı bir enerji sağlar. Kaliteli olmasa da! Karnınızın kazınmaya başladığını hissettiğinizde, tatlı krizlerine düşmeden önce size yakıt sağlaması için sağlıklı bir şeyler yemeniz faydalı olacaktır.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Yoga ile karanlık anılarınızı halının altından üstüne alın ve karanlığı ışıkla buluşturun

Adet dönemlerinde tükettiğiniz tatlı miktarını azaltın

Adet dönemlerinde vücut tatlıyı hormonal olarak ister ve bu daha normal bir seyirdir. Ancak bu dönemde ipin ucunu kaçırıyorsanız da dikkatli olmanızda fayda var. Elbette tatlı ihtiyacınızı karşılayacak gıdalar tüketebilirsiniz, ancak belirli miktarlarda ve doğru seçimlerle yapmakta fayda var.

<em>tatlı tüketmek istediğinizde organik ve şeker ilavesiz reçeller yiyebilirsiniz <em>

İşlenmiş gıdaları hayatınızdan çıkarın

İşlenmiş ve şeker yüklü gıdalar tüketiyorsanız vücudunuz bu yiyeceklere bağımlı hale gelir. Ve canınız ne kadar sağlıksız olursa olsun, durmadan bu gıdaları çeker. Bu yüzden “yedikçe yiyesimiz” gelir. Bu yüzden yavaş yavaş zararlı şekerli hayatınızdan çıkarmaya ve yerine organik olanları koymaya başladığınızda vücudunuzun bu gıdalara aşermediğini fark edeceksiniz. Tatlı tüketmek istediğinizde organik ve şeker ilavesiz reçeller yiyebilir, rafine şekersiz fıstık ezmesi gibi sağlıklı seçimler yaparak bağımlılığınızı azaltıp sağlığınıza dikkat edebilirsiniz.

Asıl sebebini öğrenin

Tatlı krizleri her bünyede farklı neden ve durumlar sonucu oluşur. Anormal tatlı krizleri yaşıyorsanız en kısa zamanda bir uzmana danışıp kan şekeri ve insülin seviyenize baktırmalısınız. Çünkü bu krizleri insülin direnci ya da gizli şeker hastalığı sebebiyle yaşıyor olabilirsiniz. Doktorunuza danışıp zamanında çözüm bulmayı ihmal etmeyin.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Yemek seçen çocuklar: “Picky eaters”

Kaynaklar:
Body and Soul
Nutritious Life
Healthline

 

İlginizi çekebilir: Şekersiz hayat isteyenler için: Şekersiz portakal reçeli

 

 

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir