Omurganız ne kadar esnekse, o kadar genç kalırsınız

Sağlıklı bir yaşam ve hareket için vazgeçilmez yapı olan omurgamız ve omurga ile ilgili gerçekler ile başlayalım:

  • Sadece omurgamızda 100’ün üzerinde eklem, 220 adet her bir omuru birbirine bağlayan ligament dediğimiz bağlar, 120’nin üzerinde de kas bulunmaktadır. Omurgamızın eklemleri, bağları ve kasları kendi hareket sınırları içinde hareket etmek ister.
Erkek Çocuk boyunluk Örgü modelleri 35
<em>duyu organlarımız dahil bedenimizdeki tüm organlara giden sinirleri koruyan omurgamız soldan sağa doğru boyun servikal omurları sırt torakal omurları ve bel lumbar omurlar<em>
  • Omurgamız, beyin ile organlar arasındaki duyu organları dahil, irtibatı sağlayan omuriliği korur.
  • Omurgamız destek sağlar; baş, gövde, göğüs ve karın boşluğundaki iç organlarımızın ağırlığını taşır, bunlara sağlam bir destek oluşturur.
  • Omurgamız, vücudumuzun herhangi bir yönde hareketini sağlar.
  • Omurgamız yaşımız ilerledikçe hareketsiz, sedanter yaşamı seçersek, esnekliğini ve hareket aralığını kaybetmektedir. İnsanlar yaşlandığı için değil, omurgasını oluşturan omurlar arasındaki disklerin hareket kabiliyetini sağlıklı bir şekilde kullanmadığı için diskleri %40-60 oranında miktarca ve hacimce azalmaktadır. Kamburluk, boyun düzleşmesi, omurga eğriliği ve bunlara bağlı olarak bel, sırt, boyun ağrıları, hatta omurlardan çıkan sinirlerin sıkışması sonucu bacak ağrıları, kol ağrıları, yansıyan ağrılar bile oluşabilmektedir. Günde 5-10 dakika, bireyin kendi esneklik sınırları içinde, zorlamadan yapılan hareketler omurga sağlığını destekleyip gençleştirmektedir.
İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Hormon dengenizi korumak ve doğurganlığınızı artırmak için öneriler

İçindekiler

Sabah uyandığımızda: Sırt üstü omurga döndürme hareketi

Sabah uyandığımızda omurgamızı bir sağa bir sola yavaşça hareket ettirebiliriz. Videoda görüldüğü gibi nefes alıp vermeye devam ederken, sırt üstü uzanmış pozisyonda üst bacak alt bacakla diz ekleminden 90 derece açı yapacak şekilde, eller omuz hizasında yerde yanlara doğru açık vaziyette, yavaşça bacaklar sağa giderken başımızı sola, bacaklar sola giderken başımızı sağa çevirelim. Bu hareketi her sabah 8 defa tekrarlayabiliriz:

Gün içinde: Oturarak omurga döndürme hareketi

Kendi esneklik ve hareket sınırlarımız içinde, zorlamadan videoda görüldüğü gibi nefes alıp vermeye devam ederken bağdaş kurup omurga döndürme, tek bacak uzatıp omurga döndürme veya dizleri hafif büküp omurga döndürme yapabiliriz. Ani hareketlerden kaçınarak yavaş yavaş yapmak, her dönüşte 3-4 nefes alıp verme şeklinde pozisyonda kalmak önemlidir:

Gün içinde: Ayakta, orta eksende omurga döndürme hareketi

Hareketleri mümkün olduğunca yavaş, eğilme ve kalkma sırasında dizleri hafif bükerek, dengemizi orta hatta tutarak, zorlamadan videoda görüldüğü gibi nefes alıp vermeye devam ederken ayakta bacaklarımızı geniş olarak yanlara doğru açıyoruz, dizlerimizi hafif bükerek yavaşça öne doğru eğiliyoruz, iki elimizin avuç içleri ön orta hatta yerde, dengeyi sağladığımızda, bir elimizi yukarı doğru kaldırıyoruz, başımızı da kaldırdığımız elimizin tarafına döndürüyoruz, ardından diğer tarafta aynı hareketi yapıyoruz. Bulunduğumuz pozisyondan ilk pozisyonumuza dönerken yine yavaşça kalkıyoruz.  Ani hareketlerden kaçınarak yavaş yavaş yapmak, her dönüşte 3-4 nefes alıp verme şeklinde pozisyonda kalmak önemlidir:

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Limonun faydaları nelerdir: Limonlu su içmek neye iyi gelir?
Gün içinde: Ayakta lateral eksende omurga döndürme hareketi

Nefes alıp vermeye devam ederken, ayakta sol bacağımızla yana bir adım atıyoruz, ardından sağ bacağımızla. Sağ ayağımızın parmak uçları sağ yanımızı gösterecek şekilde, sol bacağımızın parmak uçları ön tarafı gösterecek şekilde sağ elimizi sağ ayağımızın önüne yere getiriyoruz, sol elimizi havaya yüksektiyoruz, dengemizi sağladıktan sonra, sol elimizi sırtımıza doğru çeviriyoruz, sağ elimizi yerden kaldırıp sırtımızda sol elimizle birleştiriyoruz. 3-4 nefes alıp verme burada kalıyoruz, ardından bulunduğumuz pozisyondan ilk pozisyonumuza dönerken yine yavaşça kalkıyoruz. Aynı hareketi sol tarafta da tekrarlıyoruz.  Ani hareketlerden kaçınarak yavaş yavaş yapmak, her dönüşte 3-4 nefes alıp verme şeklinde pozisyonda kalmak önemlidir:

İlginizi çekebilir: Omurganın ruh eşi var mı?

Yazarın diğer yazıları için tıklayın.

Kaynaklar:

www.mccc.edu
Dr. Gandi Yoga Article
www.kayropraktist.com

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir