Kadınlar, bedenlerini hamileliğe hazırlamaya başladıklarında, belki de hayatlarında ilk kez hormon dengesizliğiyle yüzleşmek zorunda kalıyorlar. Bu dengesizlik; bazen tükettikleri besinin kalitesi, bazen çevredeki toksinler, bazen stres, bazen ise kimyasal güzellik ürünleri yüzünden olabiliyor.
Bu noktada hormonal sisteminizi dengede tutmak için; kişisel bakımınıza zaman ayırmanız, bağışıklık sisteminizin güçlü tutmanız ve iyi bir akışta olmanız gerekiyor. Tüm bunların kötü gitmesi; kısırlık, sistit, uyku problemleri, depresyon, enerji eksikliği ve başka problemlere de yol açabiliyor.
Bütünsel sağlık koçu Lawson Digby, bedenimizi kapsamlı olarak nasıl beslememiz gerektiği ve besinlerin sağlığımız, doğurganlığımız ve hormonal dengemiz üzerindeki etkileri hakkında yıllardır çalışmalar gerçekleştiriyor.
İşte Coach Lawson’dan doğurganlığınıza ve hormon dengenize katkıda bulunma yolları:
İçindekiler
Yediklerinize dikkat edin
Günümüzde birçok kadın, beslenme alışkanlığı yüzünden vitamin, mineral ve bitkisel gıda eksikliği yaşıyor. Bu yüzden beslenmenize dikkat etmeniz ve yediğiniz yiyeceklerin vitamin ve minarelleri içerdiğinden emin olmanız gerekiyor. Unutmayın ki, vücudunuzu uygun bir şekilde besleyemezseniz, bu durum kısırlığa neden olabilir.
Stres seviyenizi düşürmeye odaklanın
Kendinizin bilincinde olun, özellikle de stres seviyenizin. Genellikle küçük şeyler gün içerisinde insanların ruh haline olumlu ya da olumsuz anlamda etki etmektedir. Stres seviyenize etki eden olayları not alın. Sonrasında ise stres etkenlerini minimize edip doğurganlığa hazır olmak için aksiyon alın.
İlgili yazı: Stresli anlarda uygulayabileceğiniz pratik stres kovucu hareketler
İdeal kiloda olmak hamilelik olasılığını artırıyor
Çok zayıf ya da aşırı kilolu olmak, kadınların hamile kalmasını etkileyebiliyor. Baylor College of Medicine’da Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite bölümünde çalışan William Gibbons, hamile kalmadan önce kilo kontrolünün, doğurganlığı ölçmek konusunda sıklıkla yapıldığını dile getiriyor. İdeal kilonuzda olmanı doğurganlığınıza olumlu etki ediyor.
Yapılan bir araştırmada, 2112 kadın katılımcının beden kitle endeksi ölçülüyor. Çalışmada, hamilelik öncesi beden kitle endeksi 25-39 arası olan kadınlar, aşırı kilolu ya da obez olarak tanımlanıyor ve ideal kilodaki kadınlara göre hamile kalma sürelerinin iki kat arttığı gözlemleniyor. Eğer beden kitle endeksiniz 18’dan azsa (18.5-14.9 arası normal olarak kabul ediliyor) durum daha kötü; çünkü 18’den düşük beden kitle endeksine sahip kadınların, ideal kilodakilare göre hamile kalma süreleri 4 kat uzuyor.
Nerede çalıştığınız doğurganlığınızı etkiliyor
Hastalık Kontrol Merkezi’ne (CDC) göre; radyasyon, azot oksit, jet yakıtı ve bunun gibi endüstriyel kimyasallar, menstrual döngünüzü aksatarak doğurganlığınızı azaltıyor. Eğer böyle kimyasalların bulunduğu bir ortamda çalışıyorsanız, oldukça dikkatli olmalısınız.
Kaynak:
Mindbodygreen.com
Parents.com
Webmd.com