Çikolata yemek için iki nedeniniz daha var

Evvel zaman iken, deve tellal iken, saksağan berber iken… Ben anamın beşiğini tıngır mıngır sallar iken. İp koptu, beşik devrildi. Anam kaptı maşayı, babam kaptı meşeyi, döndürdüler dört köşeyi. Dar attım kendimi dışarı…

Çikolata insanın ruhuna masal gibi gelir. Peki ya bedenine?

İçindekiler

Cazibenin tarihi

Bundan yaklaşık 2 bin yıl önce Amerika’nın tropikal ormanlarında keşfedilen kakaoyu besin olarak tükettiği bilinen ilk insan topluluğu Mayalar.  Kakao çekirdeklerini çeşnilerle karıştırarak acı ve baharatlı içecekler elde ediyor ve bu içeceğin sağlık iksiri olduğuna inanıyorlardı. Mayalar için kakao çekirdekleri yaşamı ve doğurganlığı sembolize ediyordu. Kakao çekirdekleri dini ritüeller ve evlenme törenlerinde Tanrı’nın yiyeceği olarak takdim edilirdi. Aztekler ise besleyici, kuvvetlendirici ve afrodizyak özellikleri olduğu için kakao meyvesini yediklerinde bilge ve güçlü olacaklarına inanıyorlardı.

Çikolata yemek için iki neden daha
Mayalar için kakao çekirdekleri yaşamı ve doğurganlığı sembolize ediyordu

Gelelim günümüze. Son yapılan çalışmalar, çikolatanın özellikle iki noktada faydalarının öne çıktığını gösteriyor. Bunlardan biri bağırsak sağlığı, diğeri ise kilo kaybı.

Mikrobiyota ve çikolata

Yapılan son çalışmalar, kakaonun prebiyotik olarak işlev görebileceğini ve bağırsak bakterilerinin aktivitesini ve gelişimini teşvik ettiğini gösteriyor. Buna göre kakao içeriğindeki flavanoller ince bağırsakta çok az miktarda emiliyor ve kalın bağırsağa geçiyor. Kalın bağırsaktaki bakteriler ile etkileşim içerisine giriyor.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Kahvaltılık gevrekler ne kadar sağlıklı: Dikkat etmeniz gereken 4 nokta

Bu çerçevede yapılan bir araştırmada, dört haftalık bir süre boyunca yüksek miktarda kakao flavanolleri içeren beslenme programı, çalışmaya katılanların bağırsak bakterilerinde değişikliklere yol açtığını gözlendi. Kakao flavanollerinin bağırsak sağlığını koruduğu bilinen yararlı bakteriler Lb. acidophilus ve bifidobakterileri artırdığı görüldü. Ayrıca metabolik aktivitesi nedeniyle bağırsağa zarar verme potansiyeli olan clostridium bakterisinde de azalma görüldü.

Kilo kaybı ve çikolata

Yapılan araştırmalar sonucunda kakaonun içeriğindeki flavonidlerin (flavonidlerin alt gruplarından olan oligomerik proantosiyanidinlerin) obezite karşıtı özellik gösterdiği ve kilo kaybı ile bağlantılı olduğu tespit edildi ve bu bulgular Journal of Aagricultural and Food Chemistry’de yayımlandı. Buna göre bitter çikolata ve doygunluk duyguları yeme arasında bir korelasyon olabilir.

Çikolata yemek için iki neden daha
Günde 40 gram en az yüzde 70 kakao içeren çikolata tüketmek yeterli

Kakaonun diğer faydalarını ise şöyle sıralamak mümkün:

  • Kakaodaki flavonidler antioksidan görevi yapıp serbest radikallere karşı vücudu korur.
  • Kalp krizi, inme ve diyabet riskini azaltır (Henüz kanıtlanmamış olmasına rağmen birçok çalışma pozitif korelasyon gösteriyor).
  • Endorfin üretimini uyarır ve keyif hissi verir.
  • Bir anti-depresan olarak hareket eden serotonin içerir.
  • Teobromin ve kafein uyarıcı diğer maddeler içerir.
  • Stresi azaltarak beyin sağlığını destekler.
  • Tadı sayesinde damakta bir şölen havası yaratır.
İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Karaciğerinizde sorun olduğunu fark etmenizi sağlayacak belirtiler

Günde 40 gram (en az yüzde 70 kakao içeren ) çikolata tüketmek yeterli.

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir