Egzersiz yaparken fazla esnek olmak zararlı mıdır?

Geçtiğimiz günlerde esneklik üzerine yaptığımız bir sohbet üzerine, esnekliğin iyi bir şey mi yoksa kötü bir şey mi olduğuna dair soru işaretleri olduğunu fark ettim ve bu haftaki yazımı da bu konuya ayırmak istedim. Aslında esneklikte iyi veya kötü diye bir kavram yok, ancak farkındalıklar ile doğru ve bilinçli spor yapmak her zaman en sağlıklısı olacaktır. Böylece hayat boyu sürecek ve yaşam biçimi haline gelen spor yapma alışkanlıkları kazanılabilir.

Egzersiz yaparken fazla esnek olmak zararlı mıdır
Dayanıklılık kuvvet kas gücü kondisyon kadar esneklik de egzersizde en önemli noktalardan biridir

Esneklik, kelime anlamı olarak özgürce hareket etmek anlamına gelmektedir. Eklem açılarının izin verdiği genişlikte hareketlerin uygulanabilmesi, yaptığımız esnemelerin hareket etme oranını da belirlemektedir.

Esneklik ile yaş arasında ters bir orantı vardır

Birçoğumuz bebekken oldukça esnektik, ancak yaş ilerledikçe esnekliğimizi kaybetmekteyiz. Buna rağmen esneklik geliştirilebilecek bir özellik ve antremanlarınızın vazgeçilmez bir parçası olmalıdır.
Vücudumuzdaki her eklemin hareket edebilme açısı farklıdır, hatta bu kişiden kişiye de farklılık göstermektedir. Her spor dalında esneklik gerektiren eklemler ve esnekliğin miktarı da ayrıca farklı olabilmektedir. Bazı kişilerde bu fark, ortalama değerin üzerinde olabilir. Bunun nedeni bağ dokuların zayıflığından ya da aşırı oynak bir eklemden kaynaklanabilir. Bu durumda daha kontrollü ve dikkatli olmak gerekir.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Toplumu değiştirmek için kadınların kendileriyle yüzleşmesi gerekiyor
Egzersiz yaparken fazla esnek olmak zararlı mıdır
Esneklik kişiye özel bir aktivitedir

Vücudumuzda kasları kemiğe, eklemleri kasa ve kemikleri kemiklere bağlayan tendon, ligament adını verdiğimiz yapılar bulunmaktadır. Aşırı seviyedeki esneklik; eklem bağları, eklem kapsülü ve tendonlarda gevşemeler yaratmakta ve bunun sonucunda eklem yeterince sabitlenemediğinden çeşitli burkulma ve eklem çıkıkları ya da dejenerasyonlarının oluşma riski ortaya çıkabilir. Esneme olmadan bir egzersiz planlaması düşünülemez, ancak bu kişilerde kas güçlendirmeye yönelik egzersizlere ağırlık vermekte fayda vardır ve esneme egzersiz süreleri kısa tutulmalıdır.

Tüm bunların aksine, esnekliği az olan kişilerde ise aşırı zorlamaya gidilmeden kaslara ve bağ dokuya zarar vermeyecek sürede ve açıda adım adım yavaş ilerlemelerle yapılmasında fayda vardır.

Eklem yapısı, tipi, şekli, kas yapısı, yorgunluk, zamanlama, yaş, cinsiyet, yağ oranı gibi birçok faktör esnekliğinizi etkileyebilir.

Egzersiz yaparken fazla esnek olmak zararlı mıdır
Egzersizlerle güçlenen beden mutlaka esneme ile rahatlatılmalıdır Bu egzersiz sonrası aşırı ağrıların da azalmasına yardımcı olacak ve bedeni rahatlatacaktır
Bilinçli esnekliğin fiziksel ve ruhsal faydalarını hissedin

Esnekliğin bedene birçok olumlu etkisi vardır. Stresten korur, kasları gevşetir, kas sakatlıklarını önler, vücudun zihinsel olarak da gevşemesini de sağlar. Yaptığınız egzersizler sırasında eğitmeninizle mutlaka esnekliğiniz ile ilgili geri bildirim alarak ve bedeninizin farkına vararak esnemeleri yapmanızda fayda var.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Mart 2016 koşu etkinlik rehberi

Esneme açıları ve süresi sağlığınız için büyük önem taşımaktadır. “Ne kadar esnek, o kadar az kırılgan bir zihin!” desek de aman siz riske atmayın ve bedeninizin ihtiyacı olduğu kadar esnemeyi yaptığınıza emin olun. Ne de olsa her şey kararında güzel değil mi?

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir