Yiyecek israfını önlemek için 10 öneri

Uplifersolarak işlediğimiz konular, genellikle bireysel mutluluğu ve başarıyı yakalamak, iyi hissetmek ve hayatın her alanında aktif bireyler olabilmek üzerine. Ancak unutmamamız gereken bir şey var ki; o da mutlu bireyler olabilmek için doğayı sevmenin, en az kendimizi sevmek kadar önemli olduğu.

Geri dönüşüm yapmak ve alışveriş alışkanlıklarımızı değiştirmek gibi basit uygulamalarla, çevre kirliliğini ve israfı büyük oranda önlemek mümkün. Uplifersolarak bir araya getirdiğimiz öneriler, yiyecek israfını önlerken, bütçenizi ve doğayı da korumanıza yardımcı olacak.

1. Alışveriş listesi yapın

Alışverişe çıkmadan önce, dolabınızda var olan malzemeleri gözden geçirerek, hafta boyunca yapacağınız yemekleri planlayın. Sonrasında, ihtiyacınız olan diğer malzemeleri belirleyerek, alışveriş listenizi hazırlayın.

2. Listenize bağlı kalın

İhtiyacınız olandan fazlasını almamak için, sadece alışveriş listesi hazırlamak ve yanınıza almak yeterli olmuyor. Asıl önemli olan, listenize sadık kalmanız. Aklınızda bulundurmanız gereken diğer şeyler ise, kampanyalara aldanmamak ve açken alışverişe çıkmamak.

3. Buzdolabınızı kontrol edin.

Buzdolabınızın ısısını ve buzlanmasını sık sık kontrol edin. Besinlerin uzun süre taze kalabilmesi için, buzdolabınızın sıcaklığı 1-5 derece arası olmalı.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Kışa lezzetli yemeklerle hazırlanın: Düşük kalorili kış tarifleri

4. Atmayın

Yumuşayan meyveleri, meyve suyu veya smoothie gibi içecekler yaparakdeğerlendirin. Sebzeleriniz ise, eğer bozulmamışlarsa çorbalarınız için oldukça uygun bir seçenek.

5. Kalanları değerlendirin

Tencerede kalan yemeklerinizi atmak yerine, ertesi gün yapacağınız başka bir yemekte kullanın. Bir porsiyondan az kalan yemekleri makarnalara sos, kalan sebze yemeklerini türlü yapmak için değerlendirebilirsiniz.

Alışveriş

6. Buzdolabınızı düzenleyin

Alışveriş yaptığınızda, buzdolabında daha uzun süredir bekleyen şeyleri öne alın ve önce onları kullanmaya özen gösterin. Böylece dolabın arka tarafında kalarak gözünüzden kaçan yiyeceklerin bozulmasını da engellersiniz.

7. Küçük porsiyonlarla servis yapın

Yemek servisini yaparken, küçük porsiyonlar sunun. Bu durum önceden ne kadar yiyeceğinizi kestiremediğinizde, yemeğin tabağınızda kalmasına engel olur. Ayrıca ne kadar yiyeceğinizi de kontrol edebilir ve formunuzu da koruyabilirsiniz.

8. İhtiyacınız kadar alın

Önceden paketlenmiş belirli miktarlardaki yiyecekleri almak yerine, ihtiyacınız olan kadarını alın. Kiloluk paketlerdense, gerektiğinde taneyle alışveriş yapın.

9. Dondurun

Eğer satın aldığınız şeyin sadece bir kısmını kullanacaksanız, geri kalanı dondurun. Böylece zamanı geldiğinde, dolaptan daha taze çıkarabilirsiniz. Önceden haşlayarak donduracağınız sebzeler de, yemek pişirmek için yorgun olduğunuz günler için pratik bir yöntem sunabilir.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Spor yaparken daha fazla terlemek, yağ yaktığınız anlamına gelmiyor

10. Geri dönüşüm yapın

Çöplerinizi ve geri dönüştürülebilir atıklarınızı birbirinden ayırın. Böylece hem geri dönüşüme katkı sağlamış hem de çevre kirliliğini önlemiş olursunuz.

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir