Metabolizma hızınızın düşük olması; halsiz hissetmenize, düşük tansiyona, sürekli üşümeye ve kuru bir cilde neden olur. Bunun yanında düşük bir metabolizma, hangi diyeti ya da beslenme düzenini denerseniz deneyin, kilo vermenize de engel olur.
Uplifersolarak, metabolizma hızınızı arttırmanıza yardımcı olabilmek için beslenme düzeninize eklemeniz gereken besin listesinden sonra, Doktor Mehmet Öz’ün bir haftalık metabolizma hızlandırma programını sizlerle paylaşmayı uygun gördük. Bu program, her gün beslenme alışkanlığınızda değiştireceğiniz bir madde ile, bir haftada metabolizmanızı hızlandırmanıza yardımcı olacak.
1. Gün: Metabolizmanızı kontrol edin
Başlarken, ilk yapmanız gereken; yaşınız, boyunuz, kilonuz ve etkinlik seviyenize göre, metabolizma hızınızı belirlemek. Bu bilgi, vücudunuzun, kiloya dönüştürmeden önce kaç kalori yaktığını öğrenmenize yardımcı olacaktır. Metabolizma hızınızı kolayca hesaplamak için; Metabolizma hızı hesaplayıcı
2. Gün: Günde 100 kalori eksiltin
Şok diyetler uyguladığınızda ya da uzun süre aç kaldığınızda, vücudunuz panikleyerek yağ yakımını yavaşlatır. Diyet yaparken, öğünlerinizden günde maksimum 100 kalori eksiltmek, metabolizma hızınızı düşürmeden kilo vermenize yardımcı olur.
3. Gün: Diyetinize protein ekleyin
Metabolizmanızı hızlandırmanın yolu, protein tüketimini arttırmaktan geçiyor. Vücut, proteinleri sindirebilmek için, karbonhidratları sindirmek için harcadığı enerjinin yaklaşık iki katını harcar. Haftada en az iki gün balık tüketmek, ihtiyacınız olan proteini almanıza yardımcı olacaktır. Balık, protein deposu olmasının yanı sıra, içerdiği Omega-3 yağ asitleri sayesinde, vücutta yağ yakımını hızlandıran enzimleri de arttırır.
4. Gün: 3 saatte bir yemek yiyin.
Metabolizmahızıyla ilgili ilginç gerçeklerden biri de, ne kadar sık yerseniz, metabolizma hızınızın o kadar artacağı. Düzenli bir beslenme alışkanlığının yanında, iki öğün sağlıklı atıştırmalıklar tüketmeniz; vücudunuzun açlık moduna girerek metabolizmanızı yavaşlatmasına engel olacaktır. Şöyle bir beslenme düzeni izleyebilirsiniz;
- 06:00 – 08:00 Kahvaltı
- 09:00 – 11:00 Atıştırmalık
- 12:00 – 14:00 Öğlen yemeği
- 15:00 – 17:00 Atıştırmalık
- 17:00 – 19:00 Akşam yemeği
Bu sistemi uygularken, dikkat etmeniz gereken diğer kurallar ise; akşam saat 8’den sonra bir şey yememek ve ara öğünleri atlamamak. Araştırmaların sonuçları, ara öğünlerde 250 kalori tüketen kişilerin, daha az acıktığını ve metabolizma hızlarının daha yüksek olduğunu gösteriyor.
5. Gün: Günde 3 adet buzlu içecek tüketin
Buzlu içecekler, vücudunuzu kendini ısıtabilmek için daha çok enerji yakmaya zorlayacaklarından, metabolizma hızını arttırıcı bir etkendirler. Kahve ve yeşil çay, içerdikleri kafein sayesinde doğal olarak metabolizma hızlandırıcı etkiye sahiptir. Bu içeceklere buz eklemek ise, kalori yakımını tetikleyerek, daha hızlı bir metabolizmaya sahip olmanıza yardımcı olacaktır.
6. Gün: Çinko alın
Çinko; vücudu, doyduğu zaman uyarak leptin hormonu seviyesini arttırdığından, açlık seviyenizin düşmesine yardımcı olur. Metabolizmanızı hızlandırabilmek için, düzenli olarak çinko içeren besinler tüketin.
7. Gün: Kısa süreli egzersizler yapın
Kısa süreli egzersizler yapmak, kaslarınızı harekete geçirerek, vücudunuzun daha fazla kalori yakmasına yardımcı olur. Dans etmek ya da yürüyüş gibi egzersizler, kasların enerji ihtiyacını arttırarak, metabolizma hızınızı arttırmanıza yardımcı olur.
Her zaman uygulayabileceğiniz bir egzersiz önerisi: Bir sandalyeye oturun. Kalkarken, kollarınızı kullanmak yerine, karın ve kalça kaslarınızdan yardım alın.
İş yerinde uygulayabileceğiniz egzersizler içinse; Ofis egzersizleri
Kaynak: iVillage.com