Biz yaşlandıkça, beynimiz de bizimle beraber yaşlanıyor. Ancak yapılan araştırmalar gösteriyor ki; günlük diyetinize ekleyeceğiniz bir kaç kilit besin, beyninizi ilerleyen yaşlara daha sağlam ve sağlıklı olarak taşımanıza yardımcı oluyor.
Uplifersolarak araştırmaların sonuçlarına dayanan ve uzmanlartarafından da önerilen bu besinleri bir araya getirdik.
Yaban mersini
Yabanmersini, Superfoods Rx: Fourteen Foods Proven to Change Your Life kitabının yazarı Dr. Steven Pratt’in en lezzetli meyveler listesinde. Yapılan deneyler, yaban mersininin beyni, oksidatif stresten koruduğunu ve Alzheimer ve bunama gibi, yaşla bağlantılı beyin hasarlarını engellediğini ortaya koymuş. Dr. Ann’s 10-Step Diet: A Simple Plan for Permanent Weight Loss & Lifelong Vitality kitabının yazarı Ann Kulze, günlük bir bardak, taze, dondurulmuş ya da kurutulmuş yaban mersinini diyetinize eklemenizi öneriyor.
Somon
“Somon gibi derin su balıkları, beyni çalıştıran omega-3 yağ asitleri bakımından çok zengindir” diyor Kulze. “Somon en temiz balıklardan biridir ve beyin fonksiyonları için gerekli olan bir çok kaynağı barındırır”. Aynı zamanda antiemflamatuar bakımından da zengin olan ve omega-3 içeren somon, sardalya gibi balıklar, haftada 2-3 kez, 100 gram kadar tüketilmeli.
Fındık ve çekirdek
Fındık, çekirdek gibi besinler; yaşa bağlı bilişsel fonksiyon zayıflamasının önüne geçmenizi sağlayacak E vitamini bakımından çok zengindir. Her gün tüketeceğiniz 250 gram kadar fındık, ceviz, badem, ayçekirdeği veya susam gibi besinler; beyninizin, fonksiyonlarını sağlıklı olarak sürdürebilmesine yardımcı olur.
Avokado
Dr. Pratt’e göre, avokado, beyin sağlığı için en az yaban mersini kadar faydalı. Yağlı bir meyve olmasına rağmen, tekli-doymamış yağlar içerdiğinden; kan dolaşımını düzenlemeye de faydalı oluyor. Yüksek kan basıncını düzenlemek için etkili olan avokado; böylece, bilişsel yeteneklerin azalmasına neden olan hipertansiyon riskini de ortadan kaldırıyor. Kulze’ye göre, yüksek kalorili olduğu için, günde yarım ya da çeyrek avokado tüketmek yeterli olacaktır.
Tam tahıllar
Yulaf ezmesi, tam tahıllı ekmek ya da esmer pirinç gibi tam tahıllar, kalp krizi riskini azaltır. Vücudumuzdaki her organın sağlığı, kan dolaşımının düzenli olmasına bağlıdır; eğer kalp-damar sağlığınızı korursanız, organlarınıza ve beyninize kanın sağlıklı bir şekilde ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Günlük yarım bardak kadar tam tahıllı kahvaltılık gevreği, 2-3 dilim tam tahıllı ekmek tüketmek, kalbiniz ve beyniniz için yeterlidir.
Fasulye
Ekonomik bir besin maddesi olan fasulyenin değeri tam olarak anlaşılabilmiş değil. Kan şekeri seviyesini düzenleyen fasulye; beynin çalışmak için ihtiyaç duyduğu ancak depolayamadığı glukoz bakımından en sağlıklı kaynaklardandır. Günde yarım bardak kadar tüketmek, beyninizin sağlıklı çalışabilmesi için gerekli olan enerji ihtiyacını sağlar.
Nar suyu
Etkili bir antioksidan kaynağı olan nar, bu özelliği sayesinde beyni serbest radikallerin olumsuz etkilerinden korur. The Better Brain Book kitabının yazarı Nörolog David Perlmutter, kitabında beynin, vücudun serbest radikallere karşı en az dayanıklı organ olduğunu belirtmiş. Perlmutter’e göre, narenciyeler ve renkli meyveler de, yüksek antioksidan içerikleriyle “akıllı” besinler listesinde yer almaya hak kazanıyor. Günde 50 gram kadar tüketmek yeterli olacaktır.
Çay
Kulze’ye göre günlük olarak tüketeceğiniz 2-3 bardak taze demlenmiş çay; içerdiği kafein sayesinde, beynin hafıza, odaklanma gibi becerilerini arttıracak ve modunuzu yükseltecektir. Çay ayrıca, kan dolaşımını düzenleyen kateşin adlı antioksidan bakımından da zengindir. Soğuk ya da sıcak tüketmeniz fark etmiyor, önemli olan taze demlenmiş olması.
Bitter çikolata
Listenin en ilgi çekici maddesi belki de çikolata. Bitter çikolatanın içeriğinde bulunan kafein gibi çeşitli doğal uyarıcılar; odaklanma ve konsantrasyon becerisini geliştirir ve endorfin salgısını arttırır. Günde 25-50 gram kadar bitter çikolata tüketmek, günlük ihtiyacınızı karşılayacaktır.