Meditasyonu çocuklar için nasıl alışkanlık haline getirebiliriz?

Meditasyon… Hakkında yazmaktan sıkılmayacağım bir başlık, bir konu, bir hayat tarzı dersem hiç abartmış olmam sanıyorum. Meditasyonu küçük yaştan itibaren alışkanlık haline getirmek ise çok daha kıymetli. Nedenini, nasılını anlatmadan bir hikaye ile meditasyonu tatlı tatlı analım isterim.

Bir öğrenci hocasına sorar: “Hocam lütfen söyleyin bana sırrınız nedir? Nasıl oluyor da hep bu kadar mutlu, huzurlu, rahat, enerjik, sağlıklı oluyorsunuz? Bunu nasıl yapıyorsunuz?”

Öğretmen cevap verir: “Çok basit: Yürürken yürüyorum, yemek yerken yemek yiyorum, biriyle konuşurken sadece o kişiyle konuşuyorum, çalışırken çalışıyorum, yoga yaptığımda da yoga yapıyorum… Hepsi bu.”

Öğrenci, “Ama ben de aynısını yapıyorum: Yürüdüğümde yürüyorum, yemek yerken yemek yiyorum…”

Öğretmen yanıtlar: “Bu doğru değil… Yürürken işinizi düşünürsünüz. Çalışırken tatilinizi düşünürsünüz. Tatildeyken evinizi düşünürsünüz. Evde olduğunuzda yogayı düşünürsünüz. Yoga yaparken yemek düşünürsünüz. Ne yaparsan yap aslında orada değilsin, aklın başka yerde ve bu yüzden mutluluk senden kaçıyor. Mutluluk tam burada ve şimdi hem içinizde, hem dışınızda, hem de etrafınızda. Halbuki siz onu deneyimlemek için burada değilsiniz.”

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  ‘Yapamam’ dediğimiz anda, o son adımı atıp dağları aşınca karşımıza okyanus çıkıyor

İşte o zaman öğrenci, sırrı anladı. Burada ve şimdide olduğunda var olacaktı, saf mutluluğu keşfedecekti.

Günümüzde yaş fark etmeksizin hepimiz yoğunuz. Evde, okulda, işte bolca sorumluluk, zamana karşı bir yarış, kıyaslamaların ve rekabetin olduğu bir dünya düzeni içinde anı yaşamak bir sonraki sorumluluğu veya yaptığımız işin sonucunu düşünmekten ötürü giderek zorlaşıyor. Fakat bu stresli düzen sonucunda beyin yapımız olumsuz etkilenebiliyor.

Güzel haber ise meditasyonu günlük rutinlerimize eklediğimizde ve alışkanlık haline getirdiğimizde bu durumu düzeltmek mümkün.

Meditasyon ve nöroplastisite ilişkisi hakkında bugün birçok başarılı üniversitenin kanıtlayıcı çalışmaları bulunuyor.

Sara Lazar, mindfulness, meditasyon ve nörobilim üzerine çalışan araştırmacı bir doktor. Harvard Üniversitesi’nde meditasyon ve sonuçlarına dair yaptığı bir çalışmada 8 hafta boyunca günde sadece 40 dakika meditasyon yapan ve yapmayan iki grubun beyin yapıları karşılaştırılıyor.

Ve şu alanlarda farklılıklar görülüyor:

  • Hafıza, öğrenme ve duygu regülasyonu ile ilgili bölüm (Hippocampus)
  • Empati ve şefkat ile ilgili bölüm (Temporoparietal)
  • Tehlike sinyali olan, kaç-savaş merkezi bölüm (Amigdala)

Görüyoruz ki olmaz, değişmez, asla dediğimiz konular ve merkezleri meditasyon sayesinde değişiyor ve gelişiyor. Bu kıymetli çalışmayı Zeynep Aksoy hocamın aktarımı sayesinde öğrendikten sonra sizinle de paylaşmak istedim.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Boğaz ağrısına ne iyi gelir? Boğaz ağrısı evde nasıl geçer?

Daha detaylı olarak merak edenler varsa YouTube’da Sara Lazar’ın TEDx konuşmasını izleyebilir.

Özetle meditasyon bugün birçok başarılı iş insanının, sporcunun, küçük büyük herkesin en azından bir kez deneyimlediği keyifli bir keşif yolculuğu ve hepimize iyi geliyor. Yolculuğumuz nefesle, zihinle ve duygular arasında bir gözlem, olanı biteni yargılamadan izlemek. Bunu kimi zaman bir video eşliğinde yönlendirmeli, kimi zaman sadece bir su, ateş sesi, kimi zaman frekansların sesi, bazen bir mandala ile yapabiliriz.

Peki, “Benim için doğrusu ya da en etkilisi hangisidir?” dediğinizde cevap aslında size en iyi gelen hangisi ise onun doğru meditasyon olduğudur.

Çocuklar için daha önceki yazılarımda meditasyon tekniklerini ve örneklerini paylaşmıştım. Çocuklarda meditasyonu alışkanlık haline getirmek sanılanın aksine oldukça basit.

  • Anne-baba olarak alışkanlık haline getirdikçe çocuklarınız da sizi model alarak taklit etmek isteyeceklerdir.
  • Onlar için seçeceğiniz meditasyonların keyif alacakları ve eğlenceli meditasyonlar olmasına özen gösterin.
  • Minimum sürede başlayın. Her gün 3-5 dakika arası yapılan meditasyonun uyku halinde geçen uzun meditasyonlara kıyasla daha kıymetli olduğunu bilin.
  • Evde bir meditasyon köşesi yaratın. Mat, yastık, mum ve tütsülerle kendinize güzel bir meditasyon alanı yaratabilirsiniz. Bu şekilde günlük rutininize eklemeniz daha kolay olacaktır.
İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Kilo verdiren egzersizler ve antrenman programları nelerdir?

Sesli ve keyifli örnekler dinlemek isteyenleri ise Spotify’da yayınladığım Minikyogees ile Meditasyon Hikayelerine bekliyorum.

Çocuk yogası derslerini deneyimlemek ve dersler konusunda detaylı bilgi edinmek için @minikyogees Instagram ve YouTube hesaplarını takip edebilir www.minikyogees.com web sitesini ziyaret edebilir ve her türlü sorunuz için bana bu kanallardan ulaşabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Hem çocuklar hem yetişkinler için nefes teknikleri

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir