Kültürel mitoloji, tüm kadınların içgüdüsel olarak annelik hisleri taşıdığını ve tüm annelerin de sevgi dolu olduğunu kabul eder. Ayrıca bir kız çocuğu, annesiyle tüm diyaloğunu kesiyorsa ve annesini hayatından çıkarıyorsa bencil, çocukça ve kıymet bilmez olarak görülür.
Toplumlar, annesiyle görüşmeyi kesen çocukları eleştirmeye meyillidir. Aslında bu durumu birçoğumuz yakından tanıyoruz. Annenizle aranız bozulduğunda, sizi seven ve değer veren insanlardan “O senin annen, hem ne kadar kötü olabilir ki? Neticede birlikte yaşamıyorsunuz” gibi cümleler duyabilirsiniz.
Oysa tam tersi düşünüldüğünde, yani bir annenin kızıyla ilişkisini kesmesi durumuna karşı birçoğumuz daha ılımlı olabiliyoruz çünkü kültürel olarak annenin elinden gelenin en iyisini yaptığına inanmaya meyilliyiz. Birçoğumuz “Ne yaparsanız yapın, bazı çocuklar hayırsız oluyor” cümlesi herhalde birçoğumuzun duyduğu bir cümledir. Fakat aynı anlayış, annesini hayatından çıkaran bir çocuğa tanınmıyor. Peki neden böyle? Bu sorunun yanıtı, özellikle sevginin zor bulunduğu bu dünyada annenin çocuğuna duyduğu sevginin hiçbir zaman değişmeyeceği inancından kaynaklanıyor olabilir.
Anneler bazen çocuklarını hayatlarından çıkarabiliyor, onlarla görüşmeyi kesebiliyor, evlatlıktan reddedebiliyor. Oysa bir çocuğun; genç, duygusal bir çıkmazda, ruhsal olarak sağlıksız veya bağımlı olmadıkça annesini hayatından çıkarması pek de sık rastlanan bir durum değil. Böylesine büyük bir kararı vermek, yıllar sürebiliyor.
Annesiyle görüşmeyi kesen biriyle karşılaştığınızda, o kişiyi yargılamadan önce anlamaya çalışmalısınız. Neden mi? İşte nedenleri:
İçindekiler
1. Derdinize çare olabilir
Bir çocuğun annesiyle görüşmeyi kesmesi, belli bir soruna yönelik çözümden ibaret olabilir. Böylelikle annesinin değişeceğine inanarak aslında reddettiği gerçeği kabullenebilir. Hatta, çocuğunun kendisiyle görüşmeyi kesmesi, annenin belki de yıllardır bir türlü mümkün olmayan iyileşme, kendini değiştirme yolculuğuna girmesini sağlayabilir.
2. Tahmin etmesi zordur
Anneyle görüşmeme kararının büyüklüğünü tahmin etmek, sanılandan çok daha zor olabilir. Öyle ki, bu kararı alan kişi sadece annesinden değil, böyle durumlarda taraflarını seçen diğer yakınlarından da kopabilir. Çocuğunun kendisiyle görüşmeme kararı aldığını öğrenen bir annenin, çocuğu hakkında olumsuz bir kampanya başlatması pek de nadir görülen bir şey değil. Diğer çocuklarını, akrabalarını ve diğer yakınlarını bu uğurda etkileyebilir.
İlgili yazı: Anne ile kurulan bağın yaşam ve ilişkiler üzerindeki etkisi
3. Karmaşık hislerle boğuşabilirsiniz
Bir çocuğun annesinin ilgisi, sevgisi ve desteğine olan ihtiyacı, adeta fiziksel bir ihtiyaçtır ve bunun herhangi bir sona erme tarihi yoktur. Bir kişi ne kadar yaşlı olursa olsun, annesinin ilgisine, onayına ve sevgisine her zaman ihtiyaç duyar. Annesiyle görüşmeme kararı alan birçok kişi, bu ihtiyacı yüzünden zaman zaman kendisini suçlu hissedebilir, özellikle de diğer aile üyeleriyle görüştüklerine, anneleriyle olan ilişkilerini “düzeltmek” için yeterinde çaba harcamadıkları hissine kapılabilir. Bu karmaşık duyguların aile toplantıları, tatiller, bayramlar, kutlamalar, düğünler gibi özel zamanlarda daha da yoğunlaştığını söylemeye gerek bile yok.
4. Kendinize karşı merhametli olmalısınız
Annesiyle görüşmeme kararı alan birçok kişi, bu kararları konusunda kimseden destek görmediklerini, eşlerinin bile bu meselenin dışında kaldığını söylüyor. Bu doğru bir tespit çünkü terapistler bile anneyle görüşmeme kararını desteklemiyor çünkü bir ilişkiyi düzeltebilmek için öncelikle o ilişkinin içinde olunması gerektiğini savunuyor.
Kendinize karşı merhametli olun. Annenizle görüşmeme kararını neden aldığınızı tekrar düşünün ve kendi ruh halinizi dengeleyebilmek için bu karara vardığınızı hatırlayın. Zorlandığınız dönemlerde günlük tutmak yardımcı olabilir.
5. Yas tutun
Birçok insan, annesiyle görüşmeme kararı alan yakınlarının bir anda kendilerini muhteşem hissetmelerini veya sürekli anneleriyle ilgili sorular sormalarını anlamakta zorlanıyor. “Madem görüşmeyeceksin, neden soruyorsun” gibi cümleler hepimize tanıdık gelebilir. Bunun tek sebebi, hem annesiyle görüşmeme kararı alan kişilerin hem de yakınlarının bu kararın büyüklüğünü hafife almasından kaynaklanıyor. Bunun ne kadar karmaşık bir süreç olduğunu aklınızdan çıkarmayın ve kendinize karşı merhametli olun. Eğer annenizle görüşmeme kararı aldıysanız, onunla olan ilişkinizin düzeleceğine dair umutlarınız ölmüş demektir. Bunun yasını tutun.
Kaynak: PsychCentral
İlgili yazı: Anne çocuk ilişkisini konu alan 5 unutulmaz film