Kadınların düğünlerinden önce en fazla heyecan duyduğu ve oldukça özel olan anlardan birisi şüphesiz ki kına geceleridir. Kına gecesi adetleri/gelenekleri çok çeşitli şekillerde törenlerde uygulanmakla beraber, gelin adaylarının özel istekleri üzerine de şekillenebiliyor. Bu süreci ayrıntılı bir şekilde ele alarak; önünüzde ki seçenekleri iyi değerlendirmenize yardımcı olmak istedik. Kına gecesi organizasyonu, kına kıyafeti, ikramlar, müzik, danslar, kına merasimi ve daha fazlasına yazımızdan ulaşabilir, kendini isteklerinize ve de hayallerinize en yakın olan kına organizasyonu için fikir üretebilirsiniz.
Türk Geleneklerine Göre Kına
Geleneksel kına organizasyonlarında sevinç ve de üzüntü bir arada yaşanmaktadır. Gelinin ağlaması adet olan bu törende; dans etmek, eğlenmek ve de mutluluktan kına yakmak ise en çok beklenen davranışlar arasında yer alıyor.
Kına gecesi artık geleneksel adetler ile birleştirilen bir bekârlığa veda partisi halini almış olsa da; hala bazı gelin adayları kına gecelerini yıllardır yapılan kına gecesi adetlerine uygun yapmaya çalışıyor. Kına gecesi üç farklı şekilde günümüzde yapılırken, bu çeşitlilik tamamen gelin adaylarının istekleri doğrultusunda ortaya çıkıyor.
Örneğin kına gecenizi sadece gelin kınası olarak düzenleyebilirsiniz. (Damat ya da erkek davetli olmadan yapılan gelin kınalarında kadın kadına yapılan eğlenceler ön planda tutulmaktadır.)
İkinci seçeneğiniz ise; sadece kına yakılırken damadın bulunduğunuz yere gelmesidir. Bu kına organizasyonunda; damat arkadaşları ile kınanın yapıldığı alana gelir. Devamında ise geline uygulanan kına yakma âdetine katılır. Damada da kına yakılır ve de eğlenceye devam edilir.
Son olarak ise karma yapılan kına törenleri bu günlerde çok revaçta olan bir kına çeşidi olarak karşımıza çıkmaktadır. Gelinin ve de damadın akrabaları, arkadaşları ile beraber adeta düğün statüsünde yapılan kına organizasyonlarına; düğünde yanınızda görmek istediğiniz herkesi davet edebiliyorsunuz. (Damat ve de gelin birlikte, törenin ilk anından son anına kadar misafirleri ile beraber olmaktadır.) Türk geleneklerine göre yapılan kına organizasyonlarından hangisini isterseniz, o konsepte uygun bir şekilde kına düzenlemeniz mümkün. İsterseniz kına gecenizin her detayı ile siz ilgilenin, isterseniz de bu işi sizin için profesyonel kına organizasyon firmaları yapsın.
Geçmişten Bugüne Kına Gecesi Adetleri ve Gelenekleri
Kına törenleri, hangi konseptle yapılırsa yapılsın, mutlaka adını yaşatan ve de bu ritüeli devam ettiren bir anı taşıyor olması gerekmektedir. Kına gecelerinde asla vazgeçilmeyen bir ritüel varsa o da kına yakma adetidir. Bu adet her kınada geline ve bazen de damada sürülen kına ile tamamlanmaktadır. Her bölgenin, hatta ailenin kendisine has olan kına adetleri olabilir. Ancak kına adetlerinin içerikleri genellikle aynıdır. Öncesinde yapılan bir takım gelenekler, sizin kendi kültürünüzün içinden gelen yaşanmamışlıklar sonucunda ortaya çıkmaktadır.
Kına, İslam geleneklerinin içerisinde bugüne kadar gelen evlenme çağı gelen kızların düğünlerinden önce ellerine ve daha önce ki zamanlarda da ayak topuklarına yaktıkları bir karışımdır. Düğünü olacak gelin adayı; yeni evine giderken mutluluğunu diğer insanlarla paylaşmak, annesinden ve evinden ayrıldığı için kına yakar. (Tabi bir taraftan da ağlar.) Her iki duygunun da aynı anda yaşandığı nadir anlardan olan bu tören kadınlar için yeni bir eşik anlamına gelmekle beraber, büyük bir anlam yüklüdür.
Kına Gecesinde Gelinleri Bekleyen Ritüeller
Kına, eski geleneklerin bir yansıması olarak hala uygulanan düğün ve evlilik adetleri arasında yer alıyor. Atasözlerimize kadar yer edinmeyi başaran mutluluktan kına yakma âdeti; evlenmeye hazırlanan çiftlerin de uyguladığı bir ritüeldir. Kınanın gelin ile damadın yeni kurmaya hazırlandıkları aileyi bir arada tutmaya yarayan ilk iplik ilmiği anlamına geldiği söylenir. Bu sebeple kadınların avuç içlerine, erkeklerin ise parmaklarına kına yakılmaktadır. Değeri son derece bilinen bu törende, sizleri yalnız bırakmayan konuklar ise; yeni ailenizi kutlamak için ve kınanızın sağlayacağı pozitif etkiye ortak olmak için sizin için hazırlanan kınadan alarak evlerine götürür ya da sizinle beraber kınanızdan yakarlar. Bu durum, misafirlerin duygularınıza ortak olma ve de sizi kutlama biçimlerinden birisidir. Bu ritüelin amacı ise; mutluluğunuzu paylaşarak artacağına ve de daha geniş bir enerjiye sahip olarak birlikteliğinizi onaylamaya yöneliktir.
Kına Sunumu
Kına; isteğe bağlı olarak kız ya da erkek ailesinden bir kadın tarafından hazırlanmalıdır. Kimi gelinler organizasyon şirketi tarafından hazırlanan kına karışımını kullansa da, genellikle kınanın yoğurma ve de karıştırma işlemi; damadın veya gelinin en yakınları tarafından yapılması âdeti oldukça yaygındır.
Kına bakır bir tepsi içerisinde su ile karıştırılarak sürülmeye hazırlanır. Bir kutlama için hazırlandığı için ise üzerine mumlar konur. Güzel bir anı karşılamak için yapılan bu ritüelde; ışıklar kapatılır ve de kına sunumu konuklar ile buluşturulur. Kınanın içine madeni para, pirinç, çam sakızı ve de şeker koyma gibi adetler de vardır.
Organizasyon şirketi ile bu geceyi düzenleyen gelinlerin kına tepsileri özenle süslenerek misafirlere sunulurken, bu sunumu kız kardeşinizden, aile yakınınızdan ya da akrabanız tarafından da sunulmasını isteyebilirsiniz.
Güzel bir tepsi içerisinde sizlere getirilen kınayı yakan kişi ise; mutlu bir evlilik sürdüren birisi olmalıdır. Kınanın adetlere uygun uygulanması gerçekleştirilirken, gelin adayı yine adetler gereği avuçlarını açmak istemeyebilir. Bu devrede ise, kayınvalide adayı, gelinin avuçlarını açması için kendisine hediye olarak kimi zaman altın yüzük ya da çeyrek, yarım gibi hediyeler sunmaktadır.
Kına Gecesi Eğlencelerinde Dans
Kınayı günümüze göre yorumlayan organizasyon firmaları, son zamanlarda gelinler tarafından sıkça tercih edilmeye başladı. Bu nedenle gelin adayları; roman konsepti, hamam ya da Hint kınası konseptlerine yönelmiş durumda. Taht ile gelin adayının kına yapılan alana getirildiği organizasyonlarda ise sultan konsepti uygulanıyor. Dolayısı ile her konsept de kendi içerisinde bir müzik ve de dans dinamiğini de getiriyor. Hint müzikleri ve de dansları eşliğinde gerçekleştirilen kınalar, roman aksesuarları ve de roman adetlerine göre planlanan kına eğlenceleri, hamam kınaları gibi farklı bir kına eğlencesi arayışınız varsa; mutlaka sizlere sunduğumuz en güzel konseptleri de uygulamak için detayları düşünmelisiniz.
Testi Kırma Kınada Mı Olur, Gelin Alma Da Mı Olur?
Testi kırma âdetinin günümüzdeki yansımaları; birçok yerde karşınıza çıkabilir. Kimileri düğün adetleri içerisinde; gelin alma esnasında testi kırma âdetini gerçekleştirse de, kimileri düğünden sonra gelin yeni evine girmeden önce bu âdeti gerçekleştiriyor.
Aslında her iki ailenin de bu âdeti yerine getirdiği örnekleri çevrenizden görebilirsiniz. Kimi yörelerde testi kırma âdeti sadece kına töreninde gerçekleştirilirken, kimi yöreler bu âdeti gelin almaya giden damadın annesi de gerçekleştirebiliyor. Ancak her iki uygulamada da inanç eşiği aynıdır: Testi kırmak yeni evlenecek olan çiftin ağız tadı ve de bereketli bir yuva kurmalarına ilişkin iyi niyetleri barındırmaktadır.
Kınada Testi Kırma Adeti
Testi, kına yakıldıktan sonra gelin tarafından kırılır. Testinin kırılması ile içinden çıkan şekerlemeler çocuklar tarafından alınırken, buğday, gelin simi ve de madeni para ve de diğer materyaller bekar kızlar tarafından saklanması ve kendilerinin de kısmetinin açılması adına alınır.
Toprak testiler, düğünden önce alınır. Dışı kurdele ya da gelin simi ile süslenir. Bazen testi üzerine isim de yazılabilir. Testi içine her aile kendi kültürüne ait olan materyaller yerleştirmektedir. (Genel anlamda testinin içine koyulacabilecek ürünlerden yukarıda bahsettik.)
Damat adayının kına yakılırken gelmesinin ardından, gelin ayağa kalkarak damadın etrafında müzik eşliğinde dans eder. Testi elinde damadın etrafında tur atan geline kimi zaman maniler ile ailenin yetişkin kadınları da eşlik eder. Damadın bu süreçte oturması ise; gelinin sözünü dinleyen ve evde de onun sözünün geçeceğinin bir temsilidir. Yuvayı dişi kuş yapar misali, gelin testiyi kırar ve de inanışa göre evine bereketi getirir.
Kınada Bindallı Giyme Geleneği
Kına merasimlerinde gelinler bazen birkaç kıyafet birden giyerken bazen de sadece bindallı giymeyi tercih ederler. Ancak kına yakıldığı anda, neredeyse her gelin adayı bindallıyı tercih ediyor. Yıllardır kırmızı renk, kına ile özdeşleşmiş olsa da; artık bindallı tercihleri farklı renklerde yoğunlaşmış durumda. Gelinler kendilerine en çok yakıştığını düşündükleri renkte hazırlanmış olan geleneksel kına kıyafetlerini kınalarında tercih ediyorlar. Ancak kına yakılırken mutlaka kırmızı bir tül ya da tülbendi kullanıyorlar.
Kaftanlar ve de bindallılar, gelin adaylarının asla vazgeçemeyeceği gösterişli ve de ihtişamlı bir görünümü sizlere sunuyor. Dolayısı ile bindallılarda ve de kaftanlarda tercih edeceğiniz rengi oldukça detaylı bir şekilde düşündükten sonra karar vermelisiniz.
Kına Gecesi Konseptleri Nelerdir?
Kına gecelerinin birbiri ile aynı olan dinamiklerinin yanı sıra, bu törenleri birbiri ile farklı hale getiren konseptler de vardır. Popüler kültürde karşımıza çıkan birçok farklı kına konseptleri sizler için uygun referanslar ile beraber beğeninize sunuluyor. Kına gecelerinde uygulanan konseptlerin başında; Hint teması, hamam teması, sultan teması, roman teması gibi kına gecesi organizasyonları geliyor. Gelinlerin istekleri üzerine şekillenen kına gecelerinin içerikleri oldukça zengin olabiliyor. Örneğin yemekli ya da daha klasik ikramlı kına törenleri ile misafirlerinizi ağırlayabileceğiniz gibi çok klasik bir kına gecesi ile de konuklarınız ile bu anı paylaşabilirsiniz.
Gelin Hamamları
Kına gecesleri kadınların bir arada eğlendiği, geline biraz da moral amaçlı düzenlenen eğlencelerden birisidir. Ancak gelinler için hazırlanan eğlenceler sadece kına ile de sınırlı değildir. Bazı gelinler; gelin hamamı organizasyonları ile de farklı bir deneyim yaşamayı tercih etmektedir. Bu organizasyonu genellikle gelinin kayınvalidesi ya da yakın arkadaşları kendisine sürpriz olarak hazırlamaktadır. (Gelin hamamı ayrıca kına yakılan bir eğlencedir. Özellikle kına töreni düzenlemeyecek olan gelinlere yakınları bu şekilde bir kına organizasyonu da sunabilir.)
Gelin hamamında, hem gelinin, hem de damadın akrabaları yer alır. Sadece kadınların katıldığı bu organizasyonda, eğlence, müzik, dans, bakım, masaj, ikramlar ve de kına yakılması hepsi bir arada konuklar ile paylaşılır. Son derece eğlenceli anların yaşandığı gelin hamamı, bir nevi kayınvalidenin de gelini hakkında yakinen bilgi edinmesine yardımcı olur. (Eskiden kayınvalide adaylarının gelin adaylarını hamamda aradığı düşüncesi aklınıza hemen gelmiş olmalı. Ancak şimdilerde gelin ve de kaynana buluşmaları hamamlarda sadece eğlence ve de kutlama amaçlı yapılmaktadır.)
İsterseniz siz de kırmızı mumlar, kırmızı gelin taçları, en güzel ikramlar ile sizlere büyülü bir konsepti sunan gelin hamamlarında kınanız için de yakınlarınız ile bir araya gelebilirsiniz.
Kına gecesi adetleri gerçekten çok güzel ve hüzünlü ya kına gecemi o kadar net hatırlıyorum ki hem çok mutluydum hem çok eğlendim hem de o kadar çok üzüldüm ki bilmiyorum tüm duyguları aynı anda yaşamış gibiydim.