Adet döneminde neden kilo alırız?

Adet döneminde kilo almak

Her ay tartının en az 2-3 kilo daha fazla gösterdiği o kara günlerden bahsedeceğiz size: Adet dönemi! Yale Medical School jinekologlarından Mary Jane Minkin’e göre PMS’in gerçek manasını ve ardında yatan sebepleri yeterince bilmiyoruz. İşte adet dönemi öncesinde ve esnasında alınan o sevimsiz kiloların ardında yatan gerçek sebepler:

Östrojen hormonunun tavan yapması

Menstral döngünün son haftasında, yani regl olmadan önceki bir haftada vücut aşırı derece östrojen salgılamaya başlar ve bu hormon pik seviyeye ulaşır. Ve vücudunuzda birden bire artan bu hormon, nereden geldiği anlaşılmayan o şişkinliğin ve ödemin ardındaki gizli sebeptir! Ancak iyi haber şu: Regl olmaya başladığınız andan itibaren hızla düşen östrojen seviyesi nedeniyle ruh hali düzelmesi ve ödem çözülme süreci başlamış oluyor.

Progesteron etkisi

İşte döngümüzün 2. Haftası biterken yaşanan göğüs hassasiyeti ve büyümesinin ardındaki sebep progesteron miktarının artmasıdır. Yani bu dönemde hızla salgılanan bu hormon memelerin olduğundan daha şişkin ve büyük olmasına yol açar. Bu durum da tartıya 200 ila 400 gr arasında fazlalık olarak yansıyabilir.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Ispanaklı Yeşil Smoothie Kaç Kalori?

Abur cubur krizleri

Kabul edelim adet öncesi ve adet döneminde hiçbirimiz brokoli için ölmüyoruz! Çünkü bu dönemde kandaki demir oranı düşüyor bu durum da dolaylı olarak insülin dalgalanmalarına neden oluyor. Sonuç olarak maalesef yağlı, tuzlu ve bol şekerli gıdalara meylediyoruz. Bu durum de hem fazla kalori almamıza hem de ekstra ödemlenmemize neden oluyor.

Adet sancıları

Adet sancıları ve krampları, tansiyonu ve kan şekerini düşürdüğü için iştahın kontrol altında tutulmasını zorlaştırır. Bu durum da maalesef tartıya fazla kilo olarak yansımaktan çekinmez.

Hareketsizlik

Adet öncesinde ve sırasında gelen halsizlik, ağrılar ve değişken ruh hali nedeniyle egzersiz rutinleri genelde sekteye uğrar. Hatta tüm günü bir battaniyenin altında kanepede uzanarak geçirmek isteyebilirsiniz. Bu durum da haliyle metabolizmanın yavaşlamasına ve vücutta tutulan su miktarının biraz daha artmasına neden olur.

 

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir