Seviyoruz koşmayı, aktif olup, hareketlenip, coşmayı. O maraton senin, bu yarış benim dolaşıyoruz da arada adımlarımıza anlam katmayı da düşünüyor muyuz peki? Mesela sırf biz koştuk diye çocuklar daha iyi eğitim görse, olmasın ama olduğu anda afetzedelerin kurtarılması için kaynak yaratılsa, gençler atıl olmaktan kurtarılsa da topluma karışsa. Mesela, mesela. O kadar çok şey var ki yapılacak sadece koşarak.
Benim de aralarında bulunduğum Adım Adım’ın gönüllü koşucuları tam 8 senedir bu tarz sebeplerle koşuyorlar ve şu ana kadar yaratılan kaynak tam 9.2 milyon TL. Koşan herkese ve bağışlarını esirgemeyenlere tekrar tekrar teşekkürler.
Bağış toplama sistemi eskiden de tıkır tıkır işliyordu ama artık daha bir cilalandı, parladı, dijitale uyarlandı. Dünyada bunca STK’yı bünyesinde barındıran bir online yardımseverlik platformu daha yok. ipk.adimadim.org gibisi yok. ‘Bu da ne ki’ diyeceklere cevap olsun diye, bir de gevezelik etmeyi sevmediğimden Adım Adım’ın kurucularından biri ve Kaynak Geliştirme Koçu olan İ. Renay Onur’a sanki hiçbir şey bilmiyormuşum gibi sorular sordum, bakınız neler neler dedi.
Adım Adım nedir?
Bireysel bağışçılar ile Sivil Toplum Kuruluşlarını (STK) spor aktiviteleri sayesinde bir araya getiren, bu sayede STK’lara bağışlar aracılığıyla kaynak yaratan ve farkındalık sağlayan Türkiye’nin ilk ve en büyük yardımseverlik koşusu oluşumudur. Tamamen gönüllülerden oluşan, hiç bir tüzel kişiliği olmayan ve tek amacı iyilik olan eşi benzeri olmayan bir hareket bu.
İPK nedir?
İPK; yani İyilik Peşinde Koş Platformu, 8 yıl boyunca 66 bin bağışçıdan 9.2 milyon TL toplayan 7.000 koşucunun bütün bilgi ve tecrübelerini kullanarak, bugüne kadar yaptığımız her şeyi otomatik hale getiren, bağışçının, koşucunun ve STK’nın hayatını kolaylaştıran; böylece AA’nın etkisini çarpa çarpa büyüten bir online kitlesel kaynak yaratma platformdur.
Diyelim İPK’ya kayıt oldum, sonra ne olacak?
Adım Adım, yardımseverlik koşusunu anlatan, bunu Türkiye’deki koşucular ve STK’lar nezdinde yaygınlaştırmaya çalışan bir yapı. İPK ise buna karar veren koşucuların ve STK’ların hayatını kolaylaştıran bir platform olarak özetlenebilir. Koşucu İPK’ya kayıt olduğunda artık tek tuşla yarış seçme, proje seçme, hedef koyma ve mektup oluşturma imkânına sahipken, yine İPK sayesinde bağışçı da tek tuşla bağış yapabiliyor.
İPK üzerinden bağış toplamak için koşmam mı gerekiyor, başka bir spor dalında yarışarak da bağış toplayabilir miyim?
Şu anda ilk hedefimiz ve lansman etkinliğimiz İstanbul Maratonu. Bundan sonra başka spor dallarında yarışarak da bağış toplanabilecek ama henüz her aktivite buna dâhil olacak mı, ona karar vermedik.
Kimler için bağış toplayabilirim?
Şu anda AÇEV, Buğday, AKUT, Koruncuk, TEGV, TOFD, TEMA ve TOG’un Projeleri için bağış toplayabilirsin. Tüm projeler İPK’da.
İPK’ya başka STK’lar da katılacak mı?
Evet, böylesine büyük çaplı bir işe sadece 8 proje için kalkışmadık tabii ki. Hedefimiz, İPK’yı en geç 1 sene içinde bağışçı haklarına saygı duyan, şeffaf/hesap verebilir ve projesi olan bütün STK’ların kullanabileceği bir hale dönüştürmek.
İPK’ya kayıt olduktan sonra süreç nasıl işleyecek?
1. Projene karar ver
2. Eğer beraber hareket ettiğin bir koşu takımı veya Kurumsal takım varsa onlara katıl (veya yarat)
3. Hedefini koy
Örnek bağış mektubun sistemde hazır. İstersen kopyala ve direkt gönder, istersen biraz kişiselleştir. Mektubunu gönderdikten sonra da profilinden adına gelen bağışları takip et, keyfini çıkar. Sana 1 TL bağış yapan bağışçına bile adına koştuğun STK’nın genel müdürü anında teşekkür mektubu gönderecek, ertesi gün de bağışçın online sertifikasını alacak.
Bana kimin bağış yaptığını görebilecek miyim?
Evet, hem de anında. Tabii bu, eğer kredi kartı bağışı ise mümkün. Bağışçın EFT/havale kullanıyorsa o zaman Cuma akşamları görebileceksin yapılan bağışları.
İstanbul Maratonu 15 Kasım’da; İPK’ya en son ne zaman kayıt olabilirim?
Her zaman kayıt olabilirsin ama amacın 15 Kasım’daki İstanbul Maratonu’nda yardım severlik koşusu yapmak ise o zaman 14 Kasım. Çünkü koşmadan önce göndermek lazım bu mektubu, yoksa bu, bir işi önce yapıp, sonra söz vermeye benzer.
Evet, belki biraz takibi zor ama ben yıllardır yapıyorum yardım severlik koşusunu. İPK ekstra ne katacak hayatıma?
Unutmadan şunu da söylemeliyim; belli bağışçı sayılarını geçenlerin rozetleri otomatik olarak profil sayfasına takılıyor, içinde bulunduğun sene ve önceki sene binlerce koşucu arasında kaçıncı sırada olduğunu takip edebiliyorsun. Bu da işin eğlenceli tarafı. Ayrıca bazı markalar ve şirketler bu kadar iyi kalpli insana özel hediyeler, öncelikler vermek istiyor. Onlar da bu platformu takip ediyorlar. Sıkı takip altındayız. Herkesin gözü üzerimizde, peki siz neredesiniz? Haydi tık tık: ipk.adimadim.org
Kıvanç’ın notu: Konuyla ilgili her türlü sorunuzu cevaplandırmaya hazırım; çekinmeyin, yazın: [email protected]
İlginizi çekebilecek diğer yazılar :
Bir yarışmacının gözünden Gloria Ironman 70.3 Turkey
Şirinler Diyarında Koşmak