Yazılı ve yazısız kaynaklar gösteriyor ki, ülkemizin üzerinde yer aldığı topraklar, geçmişten bugüne birçok şiddetli deprem ve buna bağlı ciddi kayıplar yaşadı. Çünkü uzmanların da sık sık hatırlattığı gibi “Türkiye, deprem kuşağında yer alıyor”. Buna karşın çoğumuz 17 Ağustos 1999 tarihli Marmara depremiyle, “deprem” konusunda daha derin bir farkındalık kazandık. 7.4 büyüklüğündeki Marmara depremi Kocaeli, Yalova, Sakarya, Bursa, Bolu ve İstanbul’un Avcılar ilçesinde çok büyük bir yıkıma neden oldu. Resmi rakamlara göre 20 bin insan hayatını kaybederken 50 bine yakın insan yaralandı. Depremin ilk saatleri ve hatta ilk günleri, gerçek anlamda bir panik ve ne yapacağını bilememe haliyle geçti. Arama-kurtarma, yardım, lojistik, barınma ve iletişim faaliyetleri, büyük ölçüde yetersiz kaldı. Belki de bu felakete kadar, çoğu insan için “yardım etmek”, sadece maddi kaynakları paylaşmakla ilgiliydi. Ancak deprem o kadar çok insanı etkilemişti ki maddi bağışlar, yeterli olamazdı. Bu nedenle tüm TV ve radyo kanalları “Deprem bölgesinde gönüllülere ihtiyaç duyulduğu” şeklinde anonslara yer verdi. İşte Marmara depremi, ülkemizde gönüllülük kavramı konusunda adeta bir kırılma oldu. Farklı alanlarda faaliyet gösteren birçok gönüllü kişi ve kuruluş, kısa sürede harekete geçerek afet bölgesinde faaliyet gösterdiler.
Bugüne baktığımızda da pek bir şeyin değişmediğini görüyoruz. Deprem gerçeğini kabul etmek ve bu konuda daha bilinçli önlemler almak için gerek bireysel gerek kamusal anlamda, daha fazlasını yapmaya ihtiyacımız var. Üstelik ülkemizin tek gerçeği deprem de değil. Su baskını, sel, çığ, heyelan, yangın… Türkiye, sahip olduğu tektonik, sismik, topografik ve iklimsel yapısı gereği tüm bu doğal afetlerlerin sıklıkla yaşanabileceği bir ülke. Başka bir ifadeyle, ülke sınırları içerisinde depremden veya olası diğer afetlerden kaçmanın kesin bir yolu yok. Bunun yerine, afet bilinci kazanarak gerekli önlemleri almak zorundayız.
Afet bilinci ve gerekli önlemlerin alınması konusunda elbette en büyük sorumluluk devlete düşüyor. Bunun yanında bizler de uzmanların önerilerine kulak vererek bireysel anlamda önlem almalı, kendimizi daha fazla geliştirmeliyiz. Bu düşünceden hareketle, olası afetlerde hem kendimize hem de başkalarına yardımcı olmayı sağlayabilecek eğitimleri bir araya getirdik. Afet durumlarına hazır olabilmek için alabileceğiniz eğitimlerden bazılarını aşağıda bulabilirsiniz.
İçindekiler
Arama kurtarma eğitimleri
Afet ve acil durum eğitimleri dendiğinde ilk akla gelenlerden biri elbette arama kurtarma eğitimleri. Bu tür eğitimlerde genellikle önce afetlere hazırlık, afet yönetimi, acil durum planları gibi temel bilgiler ele alınıyor. Ardından alan keşfi ve güvenliği, destek malzemeleri, kurtarma evresi, raporlama ve kurtarmada kullanılan ipler ve düğümler gibi teknik eğitimler, bunlarla ilgili uygulamalar ve ilk yardım eğitimlerine yer veriliyor. Ayrıca afet psikolojisi eğitimi, bunlara ek olarak verilen önemli konulardan. Peki arama kurtarma eğitimi veren kurumlar hangileri?
1. AKUT
Bildiğiniz gibi AKUT, ülkemizdeki ilk sivil toplum örgütü. Ulaşılması zor yerlere ulaşmada, doğal afet sonrası çalışmalarda faaliyet gösteriyor. Ayrıca bu kapsamda verdiği “Güvenli Yaşam ve Acil Durum Müdahale Eğitimleri”yle de kişilerin/kurumların bu konuda farkındalık kazanmasına destek oluyor.
AKUT- Arama Kurtarma ve Tahliye Eğitimi, afet ve acil durumlarda, temel kurtarma yöntemlerini ve tahliyelerde dikkat edilmesi gereken unsurları anlatan farkındalık seviyesinde bir eğitim. Eğitimin içeriği ise şu şekilde:
- Arama, kurtarma ve tahliyenin tanımı
- İşveren, yetkili personel ve çalışanların sorumlulukları
- Arama kurtarma ile ilgili yöntem seçimi
- Arama kurtarma ekipmanları ve bunların doğru kullanımları
- Kişisel koruyucu malzemeler
- Tahliye konuları
- Saha uygulamaları
Detaylı bilgi ve diğer eğitimler için AKUT eğitim sayfasını ziyaret edebilir veya iletişim adreslerini kullanabilirsiniz: [email protected], 0549 783 37 18
2. AFAD
AFAD da gönüllüler için çeşitli afet ve acil durum eğitimleri veren kurumlardan. AFAD bünyesinde verilen Kentsel Arama Kurtarma Eğitimi‘nin amacı, eğitime katılan kişilerin kazazedeye zamanında en güvenli ve etkili yöntemlerle müdahale kapasitesini arttırmak ve temel davranış ve becerilerini kazandırmak. Eğitimin içeriği hakkında daha fazlasını keşfetmek ve diğer eğitimler hakkında bilgi almak için web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
3. Arama kurtarma eğitimi alabileceğiniz diğer kurumlar
- Mavi Akademi: İstanbul ve Bursa’da faaliyet gösteren Mavi Akademi; ilk yardım, arama kurtarma, yangın eğitimi gibi eğitimleri uygulamalı olarak veriyor. Web sitesine buradan ulaşabilirsiniz.
- Kaya Training: Katılımcılara sunduğu eğitimlerle, bölge dışı ekipler gelene kadar, bölgede afet sonrası müdahale, sınırlı zaman ve kaynaklarla diğer afetzedelere yardımcı olmayı öğretmeyi hedefliyor. Detaylı bilgi için web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
- Medlife Center: Temel arama kurtarma ve ileri düzey arama kurtarma olarak iki ayrı düzeyde ve gerçeğe yakın şekilde eğitim veriyor. Diğer eğitimler ve detaylı bilgi için web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
- MAG-AME (Mahalle Afet Gönüllüleri Acil Müdahale Derneği): MAG-AME, yüksek açı kurtarma, kentsel arama kurtarma, sel ve su baskınlarında kurtarma, ilk yardım, yangın, lojistik, trafik kazaları, navigasyon ve yön bulma, afet psikolojisi ve liderlik, afet haberleşmesi ve uluslararası afete müdahale standartlarını içeren geniş kapsamlı ileri düzey arama kurtarma eğitimi sunuyor. Detaylı bilgi ve daha fazlasına web sitesinden ulaşabilirsiniz.
İlk yardım eğitimleri
Afet ve acil durum eğitimleri noktasında, kendinize kazandırabileceğiniz becerilerden biri de ilk yardım. Temel ilk yardım bilgisine sahip olmak, sadece olası afetlerde değil gündelik yaşamdaki acil durumlarda da hayatınızı veya başka hayatları kurtarmanıza yardımcı olabilir. İşte temel veya ileri düzeyde ilk yardım eğitimi alabileceğiniz kurumlar:
- AFAD: Ücretsiz ilk yardım eğitimi dokümanları için tıklayın.
- AKUT: İlk yardım eğitimi hakkında bilgi almak için tıklayın.
- Mavi Akademi: İlk yardım eğitimi hakkında bilgi almak için tıklayın.
- Medlife Center: İlk yardım eğitimi hakkında bilgi almak için tıklayın.
- Fitness Akademi: İlk yardım eğitimi hakkında bilgi almak için tıklayın.
Psikolojik ilk yardım eğitimleri
Psikolojik ilk yardım, Dünya Sağlık Örgütü tarafından kabul edilen bir afet yardım tekniği. Bu tür bir müdahalenin amacı, travmatik bir olayın hemen ardından hayatta kalanların başa çıkma yeteneklerini artırmak için insanlara güvenlik, istikrar ve kaynaklar sağlamak. Çünkü travmatik bir olay yaşadıktan sonra ortaya çıkan erken tepkiler, kişinin durumla başa çıkmasını engelleyebilecek sıkıntılara yol açabilir. İşte psikolojik ilk yardım eğitimi alabileceğiniz kurumlar:
- Kızılay Akademi:Online psikolojik ilk yardım eğitimi hakkında bilgi almak için tıklayın.
- İstanbul Ticaret Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi:Ücretsiz ve online psikolojik ilk yardım eğitimi hakkında bilgi almak için tıklayın.
- ODTÜ Afetlerde Psikolojik Destek Çevrimiçi Eğitim Sistemi: Ücretsiz ve online psikolojik ilk yardım eğitim dokümanlarına ulaşmak için tıklayın.
- NHuman: Psikolojik ilk yardım eğitimi hakkında bilgi almak için tıklayın.
* Tüm bunlara ilave olarak bağlı olduğunuz belediyenin düzenleyebileceği eğitimlerden de haberdar olmayı unutmayın. Örneğin Kadıköy Belediyesi yetişkin ve öğrencilere yönelik birçok afet bilinçlendirme eğitimi vermekte. Detaylı bilgi için siteyi buradan inceleyebilirsiniz.
Hayatta kalma teknikleri eğitimi
Modern hayatın bir getirisi olarak bugün, evden çıkmak zorunda kalmadan istediğiniz her şeyi evinize sipariş edebilirsiniz. Ama elektrik kesilirse, internet giderse veya doğada mahsur kalırsanız, temel hayatta kalma becerilerinin önemini daha iyi kavrayabilirsiniz. Çünkü aslında hepimizin bilmesi gereken bazı beceriler var. Temel hayatta kalma becerileri sayesinde her insan çok zor bir durumu daha katlanılabilir hale getirebilir ve olası kötü senaryolarda hayatını kurtarabilir. İşte hayatta kalma teknikleri eğitimi alabileceğiniz kurumlar:
- Hayatta Kalma Okulu: Eğitim hakkında detaylı bilgi için tıklayın.
- Bucketlist: Ormanlık bölgelerde hayatta kalma eğitimi hakkında bilgi almak için tıklayın.
- Büyük Ayı: Doğada hayatta kalma eğitimi hakkında bilgi almak için tıklayın.
- Derin Eğitim: Survival kamp hakkında detaylı bilgi almak için tıklayın.
- Airsat Academy: Hayatta kalma eğitimi hakkında bilgi almak için tıklayın.
İlginizi çekebilir: Herkesin öğrenmesi gereken temel hayatta kalma becerileri