Akdeniz’in mis kokulu bitkisi biberiye: Neye faydalıdır, ne kadar tüketmek gerekir?

Biberiye, Akdeniz’e özgü hoş kokulu, yeşil bir bitkidir. Baharat, aroma ve potansiyel sağlık yararları için çeşitli alanlarda kullanılır.

Biberiye; kekik, fesleğen ve lavanta gibi birçok başka şifalı otun da içinde bulunduğu nane ailesinin bir üyesidir. Bu bitki  yemeklere tat katmak için baharat olarak kullanılmasının yanı sıra, aynı zamanda iyi bir demir, kalsiyum ve B-6 vitamini kaynağıdır. Bu bitki tıbbi özellikleri nedeniyle eski zamanlardan beri kullanılmaktadır. Biberiye geleneksel olarak kas ağrısını hafifletmek, hafızayı geliştirmek, bağışıklık ve dolaşım sistemini güçlendirmek ve saç uzamasını hızlandırmak için kullanılmıştır. Biberiyenin birçok sağlık yararı vardır…

Antioksidanlar ve antienflamatuar bileşikler

Biberiye, bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve kan dolaşımını iyileştirmeye yardımcı olduğu düşünülen zengin bir antioksidan ve antienflamatuar bileşik kaynağıdır. Laboratuvar çalışmaları biberiyenin serbest radikal adı verilen zararlı parçacıkları nötrleştirmede önemli bir rol oynayan antioksidanlar açısından zengin olduğunu göstermiştir.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Kilo vermenize yardımcı olacak 7 strateji

Sindirim sistemine iyi gelir

Biberiye hazımsızlığın tedavisine yardımcı olmak için sıklıkla kullanılır. Aslında, Alman E Komisyonu hazımsızlık tedavisi için biberiyeyi onayladı. Ancak, şu anda bu iddiayı destekleyecek anlamlı bir bilimsel kanıt bulunmadığına da dikkat edilmelidir.

Bellek ve konsantrasyonu geliştirme

Yapılan bir araştırmaya göre, biberiyeden çıkan aromanın bir kişinin konsantrasyonunu, performansını, hızını ve ruh halini iyileştirebildiği gözlenmiştir.

Nörolojik koruma

Bilim insanları biberiyenin beyin için de iyi olabileceğini buldular. Biberiye, beyindeki serbest radikallerin zarar görmesini önleyebilecek, karnosik asit adı verilen bir bileşen içerir. Yapılan bazı çalışmalar biberiyenin felç geçiren insanlar için yararlı olabileceğini de göstermiştir. Biberiyenin beyin hasarına karşı koruyucu olduğu düşünülmektedir.

Beyin yaşlanmasını önleme

Bazı çalışmalar biberiyenin beynin yaşlanmasını önlemeye önemli ölçüde yardımcı olabileceğini öne sürmüştür.

Kanser

Onkoloji raporlarında yayımlanmış bir kaynak, “saf etanolik biberiye ekstraktının (RO)” insan lösemi ve meme karsinomu hücrelerinin yayılmasını yavaşlattığını buldu. Yayımlanan bir başka çalışma, biberiyenin bir antienflamatuar ve antitümör ajanı olarak yararlı olabileceği sonucuna varmıştır. Ayrıca, Gıda Bilimi Dergisi’nde yayımlanan bir raporda, kıymaya biberiye özü eklenmesinin, pişirme sırasında gelişebilecek kansere neden olan maddelerin oluşumunu azalttığı ortaya çıktı.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Çocuklarla kaliteli zaman geçirmenin en Yoga yolu: Yoga Güncesi yoga ve aktivite kartları

Maküler dejenerasyona karşı koruma

Biberiyenin önemli bir bileşeni olan karnosik asidin göz sağlığını önemli ölçüde destekleyebileceği gözlenmiştir. Bu, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en yaygın göz hastalığı olan yaşa bağlı maküler dejenerasyon gibi dış retinayı etkileyen hastalıklar için klinik uygulamalara destek olarak kullanılabilir.

Yan etkiler

Biberiye genellikle düşük dozlarda alındığında güvenlidir. Bununla birlikte, aşırı derecede yüksek dozlar nadir olmasına rağmen ciddi yan etkileri tetikleyebilir. Yan etkilerden bazıları şunlardır: Kusma, kas spazmları, koma, pulmoner ödem (akciğerlerde sıvı)… Yüksek dozda biberiye almı düşüklere neden olabilir; bu nedenle hamile kadınların ek biberiye almaları tavsiye edilmez.

İlaç etkileşimleri

Biberiye bazı ilaçların aktivitesini etkileyebilir:

  • Antikoagülan ilaçlar: Bunlar, Warfarin, Aspirin ve Clopidogrel gibi kan inceltici ilaçları içerir.
  • ACE inhibitörleri: Bunlar, yüksek tansiyon tedavisinde kullanılır. Lisinopril (Zestril), fosinopril (Monopril), captopril (Capoten) ve enalapril (Vasotec) içerir.
  • Diüretikler: Bunlar idrarı artırır ve hidroklorotiyazid ve furosemid (Lasix) içerir.
  • Lityum: Manik depresyonun manik dönemlerini tedavi etmek için kullanılır. Biberiye idrar söktürücü olarak hareket edebilir ve vücutta lityumun toksik seviyelere ulaşmasına neden olabilir.
İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Çocuklarla keyifli bir sohbetin kapısını aralayacak 18 soru

İlginizi çekebilir: Modunuzu yükseltmeye sofradan başlayın: Mutluluk veren 13 besin

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir