Alkol tüketimi kanser riskini artırıyor mu?

Amerikan Kanser Araştırmaları Derneği, kanser teşhisinin konulmasının ardından ölüm oranlarında düzenli bir azalmanın ve yaşam kalitesinde artışın ortaya çıktığını gösteren raporlar yayınladı. Bu raporlara göre ABD’de genel kansere bağlı ölümlerin oranı 1991 yılından 2021’e kadar %33 oranında azalmış.

Fakat kanser kaynaklı ölümlerdeki azalmaya karşın, 50 yaşının altındaki yetişkinlerde meme kanseri ve kolorektal kanser geliştirme oranlarının bir kaç on yıldır arttığı belirtiliyor ve bu artışın sebeplerinden birisinin alkol tüketimi olduğu belirtiliyor.

İnsanların neredeyse yarısı alkol tüketiminin kanser gelişimine sebep olduğunu bilmiyor gibi görünüyor. Fakat alkolün altı farklı kanser türü ile bağlantısının mevcut olduğu belirtiliyor: mide, yemek borusu, karaciğer, baş ve boyun, kolorektal ve meme kanseri bunlar arasında. Araştırmalara göre tüm kanserlerin %5.4’ü alkol tüketimi ile bağlantılı. Ayrıca alkol tüketimini azaltmanın alkol kaynaklı kanserlerin gelişim riskini %8 oranında azaltabiliyor.

Dolayısıyla doktorların hastalarını alkol tüketimini bırakma konusunda desteklemeleri gerektiği belirtiliyor.

Amerikan Tıp Derneği’nin dergisinde yayınlanan geniş kapsamlı bir kanser raporunda ise az ve ortalama alkol tüketiminin bile kanserden ölme riskini arada bir içme veya hiç içmemeye göre arttırdığı belirtiliyor.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  “Dünyada iyi şeyler de oluyor!” dedirten 13 önemli gelişme ve buluş

Çalışmada İngiltere’de yaşayan 130.000’den fazla yaşlı yetişkin analiz edilmiş. Düzenli ama ölçülü ve az içenlerin kalp damar hastalıkları bakımından arada bir içenlere göre herhangi bir avantaj elde etmedikleri görülmüş. Dolayısıyla düzenli ama az alkol tüketiminin kalp hastalıklarına karşı koruduğuna dair efsanenin pek doğru olmadığı onaylanmış. Ancak şarap tercih etmenin ve sadece yemeklerin yanında tüketmenin alkol tüketimi ile bağlantılı ölümlerin riskini azalttığı görülmüş.

ABD’deki beslenme bültenlerinde sağlığı iyileştirmek için daha az alkol tüketilmesi öneriliyor. Kadınlar için günde bir içecek, erkekler içinse en fazla iki içecek öneriliyor. Bu bir içecek ise %5 alkollü bir bira veya bir kadeh şarap olarak tanımlanıyor.

Geçmişte bazı doktorlar kalp damar hastalıklarından korunmak için az ve ölçülü ama düzenli bir alkol tüketimini önermiş olsalar da, yeni çalışmalara göre bunun kalp hastalıklarına karşı koruyucu bir etkisi yok. Hatta az miktarda alkolün düzenli tüketimi bile kanser riskinde artışa sebep olabiliyor.

Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun.

Kaynak: psychologytoday

İlginizi çekebilir: Kanser hastalığında psikolojik sağlamlığın önemi

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir