Arkadaşlarla geçirilen eğlenceli bir gecede alkolü biraz fazla kaçırıp geceye renk katanlar, ertesi sabah hissedilen baş ağrısını, mide bulantısını ve yorgunluk hissini oldukça iyi bilirler. Arkadaşlarınızdan aldığınız tavsiyelerle ve ilaçlarla kendinize gelmeye çalışsanız da, alkolün etkisini üzerinizden atmak için oldukça uzun bir süre beklemeniz gerekmektedir.
Akşamdan kalma etkisinin azaltılması için yapılması gerekenlerle ilgili detaylı bir bilimsel çalışma bulunmuyor, ancak herkesin mantığını kullanarak bulabileceği, denenmiş ve işe yaradığı söylenen, basit ve pratik çözüm önerilerini ve doğru bilinen gerçekleri sizler için derledik;
İçindekiler
1. Su
Su, alkol sonrasında mutlaka tüketmeniz gerekenlerin başında geliyor. Biraz içki içtikten sonra sık sık tuvalete gitmenizden de anlayabileceğiniz gibi, alkol diüretik bir maddedir ve vücudun susuz kalmasına, yani dehidrasyona sebep olur. Alkol aldığınız gece uyumadan önce mutlaka en az 0.5 lt su tüketin. Ayrıca dışarıda alkol alıyorsanız, içkiniz bittikten sonra, aldığınız alkol miktarı kadar su da tüketmelisiniz.
2. Sporcu içecekleri
Öncelikle sporcu içeceği derken enerji içeceklerinden bahsetmediğimizi belirtmeliyiz. Alkol, dehidrasyona sebep olduğu için vücuttaki elektrolitlerin bir kısmının da azalmasına yol açar. Bu elektrolitleri vücudunuza geri almanın en kolay yolu ise sporcu içecekleridir.
3. Kahve
Akşamdan kalma olsun olmasın, herkes sabah uyanmak için bir bardak kahveden daha etkili bir yol olmadığını iyi bilir. Ancak alkol tüketiminden sonra içilen kahve, bazı kişilerde baş ağrısı ve migren gibi durumları tetikleyebilir. Yani alkol tüketimi sonrası kahvenin akşamdan kalma etkisini azaltıcı etkisinin olup olmaması, tamamen bünyenizle alakalı bir durum. Ayrıca kahvede bulunan kafeinin de dehidrasyona sebep olduğunun ve yanında mutlaka su tüketilmesi gerektiğinin altını çizmekte fayda var.
4. Çivi çiviyi söker: Daha fazla alkol
Alkolün etkisinden kurtulmak için yapabileceğiniz en zararlı ve işe yaramayacak şey, daha fazla alkol tüketmek. Alkolün üstüne alkol içmek, uyuşturucu etkisi nedeniyle baş ağrınızı azaltabilir; ancak uzun vadede baş ağrınızı daha fazla arttırmaktan başka bir işe yaramayacaktır. Ayrıca alkolün etkisini azaltmak için alkol tüketmek, sizi içinden çıkamayacağınız ve sonu gelmeyen bir döngünün içine alarak, alkol bağımlılığına kadar giden ciddi problemlerin ortaya çıkmasına neden olabilir.
5. Karbonhidratlar
Karbonhidratlar, kanınızdaki şeker miktarını arttırarak alkolün akşamdan kalma etkisiyle başa çıkmanıza yardımcı olur. Normal şartlar altında kan şekeriniz düştüğünde, karaciğeriniz depolanmış olan karbonhidtarları kullanarak kan şekerini dengelemeye çalışır. Ancak çok fazla alkol tükettiğinizde, karaciğeriniz alkolü sindirmekle uğraştığı için, kan şekerinizle ilgili işlemleri gerçekleştiremez. Bu nedenle kan şekeriniz düşer ve bu durum kendinizi yorgun hissetmenize sebebiyet verir.
6. Alkolden önce yemek yemek
Alkol tükettikten sonra yediğiniz şeylerin pek önemi yoktur. Önemli olan, alkol tüketmeden önce ne yediğiniz. Alkol tüketmeden önce yediğiniz yiyecekler alkolün vücut tarafından emilmesini zorlaştırır. Bu nedenle alkolün kana karışması işlemi daha geç gerçekleşir.
7. Ağrı kesiciler
Baş ağrınızı geçirmek için ağrı kesici içebilirsiniz ancak ilaçların nonsteroidal anti-inflammatory (aspirin gibi )özellikte olmasına dikkat etmelisiniz . Acetaminophen maddeler içeren ilaçlardan ise kesinlikle uzak durmanız gerekiyor. Acetaminophen içeren ağrı kesiciler, zaten yorgun olan karaciğeri daha fazla yorar ve karaciğer rahatsızlıklarına sebebiyet verebilir. Doğru ilaç ve uygun doz için mutlaka doktorunuzdan bilgi alın.
8. Vitaminler
Multivatimin kullanıyorsanız multivitamin alabilirsiniz ancak yapılan araştırmalar, herhangi bir vitamin çeşidinin akşamdan kalma etkisini azalttığını gösteriyor.
9. Egzersiz
330ml’lik bir bira, 1 kadeh şarap ya da 1 shot likörün vücutta sindirimi 1 saate yakın sürer. Bu nedenle alkol içtikten hemen sonra terleyerek vücuttan atabileceğiniz bilgisi yalnızca bir söylentiden ibaret. Ancak alkol tükettiğiniz gecenin sabahında spor yaparak hem endorfin hormonu salınımını arttırarak kendinizi daha zinde hissedebilir, hem de bir kaç kalori yakarak alkol yüzünden aldığınız kaloriler nedeniyle duyduğunuz suçluluk hissini azaltabilirsiniz. Alkol aldıktan sonra egzersiz yaparken yanınızda su şişesi bulundurmayı unutmamalısınız.
10. En etkili yöntem: Dozunda içmek
Hepimiz yetişkin bireyleriz ve ne kadar alkolün vücudumuzda nasıl reaksiyonlara sebep olduğunu az çok biliyoruz. Ortalama 1 saatte 1 içkiden fazlasını içmeyerek akşamdan kalma hissini yaşamaktan korunabilirsiniz. Daha önce de söylediğimiz gibi, vücudunuz 1 bardak içkiyi ortalama 60 dakikada sindirir. Hızlı içmek, kandaki alkol oranının daha hızlı artmasına neden olur. Bu nedenle alkol almadan önce yemek yediğinizden, tükettiğiniz alkol kadar su da içtiğinizden ve egzersiz yaptığınızdan emin olun. Ortalama bir bireyin günlük tüketmesi gereken ortalama alkol miktarı, iki bardak içkiye denk gelir. Daha fazlası alkol bağımlılığına kadar giden durumların ortaya çıkmasına sebep olabilir.
Sağlıklı beslenme, spor ve hareketli yaşamla ilgili daha fazla bilgiye ulaşmak için Live Up kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.