Aloe veranın faydaları: Ne işe yarar, nasıl kullanılır, bakımı nasıl olmalı?

İnsanlar tarafından binlerce yıldır farklı amaçlarla kullanılmakta olan aloe veranın faydaları saymakla bitmiyor. Özellikle nemlendirici özelliği ile bilinen aloe vera, günümüzde güzellik sektöründe en sık kullanılan içeriklerden biri. Bunun yanı sıra jel formu da bulunuyor. Hatta isteyenler evde yetiştirerek bu jeli kolaylıkla elde edebiliyor. Peki aloe vera ne işe yarar? Aloe veranın faydaları ve evde aloe vera beslemenin faydaları, aloe vera jeli kullanım alanları gibi diğer merak edilenler için okumaya devam edin.

Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun. Her bireyin beslenme ihtiyaçları ve çeşitli besin gruplarına gösterdiği tolerans ve hassasiyet kendi metabolizma işleyişine göre farklılıklar gösterebilir. Olası risk durumlarına karşın sağlığınızı ilgilendiren her türlü konuda mutlaka uzman görüşüne başvurun.

Aloe vera nedir?

Aloe vera, binlerce yıldır çeşitli sağlık koşullarını tedavi etmek için kullanılan tıbbi bir bitki olarak biliniyor. Bu içeriği doğrudan bitkiden kullanmak genellikle güvenli bulunuyor veya jel formunda satın alabilmeniz da mümkün. Aloe vera kremleri, jelleri ve merhemleri, aloe vera yapraklarında bulunan şeffaf jeli içeriyor. Bu ürünler, çeşitli cilt durumlarının tedavisini desteklemek veya cilde bakım yapmak için topikal olarak uygulanabiliyor. 

Aloe veranın faydaları nelerdir?

Aloe vera, güzellik dünyasında ve geleneksel tıpta kullanılan çok yönlü bir bitki. Yüzyıllar boyunca ağırlıklı olarak Akdeniz ve Afrika’da yetiştiriliyordu. Şimdilerde ise neredeyse dünyanın her yerinde yetiştiriliyor. Aloe veranın faydalarının kaynağı olarak yaklaşık 200 farklı besleyici içermesi gösteriliyor.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  İlerlemek isteyenlere yol açalım lütfen!

Sağlıklı bitki bileşikleri içerir

Aloe vera, yaklaşık 30–50 cm uzunluğa ulaşabilen kalın, sivri ve etli yeşil yapraklarıyla biliniyor. Her yaprak, suyu depolayan jelimsi bir doku içeriyor ve bu, yaprakları kalınlaştırıyor. Bu su dolu doku, insanların aloe vera ürünleriyle ilişkilendirdiği “jel”den başka bir şey değil. Aloe vera jeli, bitkideki vitaminler, mineraller, amino asitler ve antioksidanlar dahil olmak üzere yararlı biyoaktif bileşiklerin çoğunu içerebiliyor.

Antioksidan ve antibakteriyel özellikler taşır

Antioksidanlar sağlığımız için son derece önemli. Aloe vera jeli ise polifenoller olarak bilinen geniş bir madde ailesine ait güçlü antioksidanlar içeriyor. Bu polifenoller, aloe veradaki diğer bazı bileşiklerle birlikte, insanlarda enfeksiyonlara neden olabilecek belirli bakterilerin büyümesini engellemeye yardımcı olabiliyor. Aloe veranın antibakteriyel, antiviral ve antiseptik özellikleri yaraları iyileştirmeye ve cilt problemlerini tedavi etmeye yardımcı olabiliyor. Aloe vera yaralara iyi gelir mi sorusunu da böylece yanıtlamış olalım. (Kaynak)

Yaraların iyileşmesine yardımcı olabilir

Aloe vera genellikle topikal bir destekleyici olarak kullanılıyor, yani çoğu insan onu tüketmek yerine cildine sürerek kullanabiliyor. Bu mucizevi bitki aslında, yaraların ve özellikle güneş yanığı dahil yanıkların tedavisinde köklü bir kullanım geçmişine sahip. Araştırmalar, aloe veranın bu faydalarını kanıtlar nitelikte.

Örneğin, bir deneysel çalışma, aloe veranın yanıkların iyileşme süresini geleneksel ilaçlara kıyasla yaklaşık 9 gün azaltabildiğini gösteriyor. Ayrıca kızarıklık, kaşıntı ve enfeksiyonların önlenmesine de yardımcı olduğunu saptadı (1).

Diş çürüğü ve diş eti hastalıklarının önlenmesinde etkilidir

Diş çürüğü ve diş eti hastalıkları, yaygın sağlık problemleri arasında yer alıyor. Bunları önlemenin en iyi yollarından biri ise dişlerde plak veya bakteriyel biyofilm oluşumunu azaltmak. Klinik bir çalışma, 300 sağlıklı kişide %100 saf aloe vera suyu ile standart gargara maddesi klorheksidin’i karşılaştırdı. 4 günlük kullanımdan sonra, aloe vera gargarasının diş plağını azaltmada klorheksidin kadar etkili olduğu görüldü (2). Yani aloe vera, plak üreten bakterileri önlemede son derece etkili olabilir.

Cilde iyi gelir

Aloe veranın faydaları arasında en fazla öne çıkanı, şüphesiz cilt üzerindeki olumlu etkileri. Aloe vera jelinin cilde uygulandığında yaşlanmayı yavaşlatıcı bir etki gösterdiğini kanıtlayan çeşitli araştırmalar bulunuyor. Buna göre aloe vera, kolajen üretimini destekliyor ve bu yolla cilt elastikiyetini destekleyebiliyor (3). Ayrıca aloe veranın cildin nemini korumasına ve cildin bütünlüğünü iyileştirmesine yardımcı olabileceği; bunun da kuru ciltlere nem kazandırmak konusunda fayda sağlayabileceği düşünülüyor. Yani, yüzüne aloe vera sürenler aslında hiç de haksız sayılmaz.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Son günlerde daha çok ”şükrediyorum, seviniyorum, gülüyorum.”

Sindirim sistemini destekler

Aloe vera tüketmek sindirim sistemine fayda sağlayabilir ve irritabl bağırsak sendromunu (IBS), çeşitli mide rahatsızlıklarını yatıştırmaya yardımcı olabilir. Ayrıca sindirim sisteminizde bulunan ve ülsere yol açabilen H.pylori bakterilerinin büyümesini engellemeye de katkıda bulunabileceği düşünülüyor. Ancak bu tavsiyenin sadece aloe vera içeren takviyeler için geçerli olduğunu ve aloe bitkisinin doğrudan tüketilmemesi gerektiğini unutmayın. Pek çok kişi aloe vera ağız yoluyla nasıl kullanılır, merak etmektedir. Aloe vera bitkisi zehirli olabilir, bu yüzden doğrudan kesinlikle tüketmemelisiniz.

Kan şekerini düşürmeye yardımcı olur

Geçmişte yapılan bir klinik araştırmada, iki hafta boyunca her gün iki yemek kaşığı aloe vera suyu içmenin, tip 2 diyabetli insanlar arasında kan şekeri seviyelerinin düşmesine yardımcı olduğu görüldü. Çalışmadaki katılımcıların trigliserid seviyeleri de iyileşti; bu, diyabetlilere ek faydalar sağlayabileceğini gösteriyor (4).

Aloe vera jeli kullanım alanları

Görüldüğü üzere aloe veranın sağlığınıza pek çok faydası bulunuyor. Peki aloe vera nasıl kullanılır? Aloe vera jeli kullanım alanları şu şekilde sıralanabilir:

  • Besinleri taze tutmanın bir yolu: Mart 2014’te International Journal of Tropical and Subtropical Horticulture’da yayınlanan bir çalışmada, domateslerin dışına uygulanan aloe vera jelinin olgunlaşmayı geciktirdiği, kalitelerini ve tazeliğini korumaya yardımcı olduğu ve bazı bakterilerin büyümesini engellediği görüldü.
  • Saç ve cilt bakım ürünleri: Aloe vera güzellik ve kozmetik dünyasında oldukça sık kullanılan bir bileşen. Ona nemlendiricilerden şampuanlara ve derin saç kremlerine kadar her şeyde rastlayabilirsiniz.
  • Topikal krem: Aloe vera jelini doğrudan cilde uygulayarak da cilt bakımı için sağladığı faydalardan yararlanmak mümkün.
  • Takviye: Aloe vera içeriğine bazı takviyeler içerisinde de yer verilebiliyor. Ancak tüm takviye edici gıdalarda olduğu gibi bunu da kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Modunuzu dengeleyen besinler

Aloe vera zararları

Aloe veranın sağlığınıza pek çok faydası olabileceği düşünülüyor. Bununla birlikte bazı kişilerde çeşitli riskler ve yan etkiler ortaya çıkabiliyor. Aloe vera jelinin kullanımı genellikle güvenli ve topikal olarak uygulandığında cildi iyileştirmeye yardımcı olabiliyor. Ancak jelinde bulunan lateks sebebiyle ağızdan almak kramplara ve ishale neden olabiliyor. Aloe vera jelini birkaç gün boyunca günde sadece 1 gram ağızdan almak böbrek hasarına yol açabiliyor ve sağlık için zararlı olabiliyor. 

Bonus: Aloe vera bakımı

Çoğu insan bu faydalı bitkiyi evinde yetiştirmeyi tercih edebiliyor. Peki aloe vera bitkisinin bakımı nasıl yapılır? Aloe vera bitkisinin bakımı oldukça kolaydır. Yeterli güneş ışığı ve sıcaklığa sahip olması koşuluyla hızla yetişip büyüyebilir.

  • Günde yaklaşık 6-8 saat güneş ışığına ihtiyacı vardır. Daha genç bitkiler, daha olgun bitkilerden daha az doğrudan güneş ışığına ihtiyaç duyar. Tipik olarak sıcak iklimlerde yetiştirilir, ancak daha soğuk aylarda iç mekanlarda da yetiştirilebilir.
  • Aloe vera bitkinizi, toprak yüzeyi kuruduğunda sulayın. Toprağın kuruluğunu tespit etmek için parmağınızı kullanabilirsiniz.
  • Bulunduğunuz iklime bağlı olarak haftada bir kez veya daha az sulamanız gerekebilir. Yaprakların uçlarının kahverengiye dönmesine neden olabilecek aşırı sulamayı önlemek için seçiminizi her zaman daha azdan yana kullanın.
  • Fazla suyun akmasına izin vermek için saksının alt kısmında tahliye delikleri olduğundan emin olun.

Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun. Her bireyin beslenme ihtiyaçları ve çeşitli besin gruplarına gösterdiği tolerans ve hassasiyet kendi metabolizma işleyişine göre farklılıklar gösterebilir. Olası risk durumlarına karşın sağlığınızı ilgilendiren her türlü konuda mutlaka uzman görüşüne başvurun.

İlginizi çekebilir: Şifalı bir su: Aloe vera suyunun faydalarını biliyor musunuz?

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir