Ananas suyunun 8 faydası

Ananas suyu en popüler tropik içeceklerden bir tanesi. Ananas meyvesinden elde ediliyor ve Güney Amerika’ya has olan bu meyve, günümüzde dünyanın pek çok ülkesi gibi ülkemizde de yetiştirilebiliyor. Pek çok kültürde suyu ve kendisi çeşitli rahatsızlıkları tedavi etmekte kullanılan ananas, bu nedenle modern araştırmaların da ilgisini çekiyor ve sindirime, kalp sağlığına, inflamasyona ve hatta kansere fayda sağlayabileceği düşünülüyor. Ancak tüm kanıtlar henüz net sonuçlar sunmuyorlar. Ananas suyuna dair elde verilere bir göz atalım.

Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Her bireyin beslenme ihtiyaçları ve çeşitli besin gruplarına gösterdiği tolerans ve hassasiyet kendi metabolizma işleyişine göre farklılıklar gösterebilir. Olası risk durumlarına karşın sağlığınızı ilgilendiren her türlü konuda mutlaka uzman görüşüne başvurun.

Besinler bakımından zengindir

Ananas suyunda çeşitli besinler bakımından konsantre dozlar vardır. 250 gram kadarında şunlar bulunur:

  • Kalori: 132 kcal
  • Protein: 1 gramdan az
  • Yağ: 1 gramdan az
  • Karbonhidrat: 33 gram
  • Şeker: 25 gram
  • Lif: 1 gramdan az
  • Manganez: Günlük ihtiyacın %55’i
  • Bakır: Günlük ihtiyacın %19’u
  • B6 vitamini: Günlük ihtiyacın %15’i
  • C vitamini: Günlük ihtiyacın %100’ü
  • Thiamin: Günlük ihtiyacın %12’si
  • Folat: Günlük ihtiyacın %11’i
  • Potasyum: Günlük ihtiyacın %7’si
  • Magnezyum: Günlük ihtiyacın %7’si

Ananas suyu özellikle manganez, bakır, B6 ve C vitaminleri bakımından zengindir. Bunlar kemik sağlığı, bağışıklık, yaraların iyileşmesi, enerji üretimi ve doku sentezinde önemli roller oynarlar.

Ayrıca eser miktarda demir, kalsiyum, fosfor, çinko, kolin ve K vitamini ile çeşitli B vitaminlerine de sahiptir.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Erken yaşta yabancı dil eğitimi: Çocukların dil öğrenme sürecini destekleyecek ipuçları

Başka faydalı bileşenleri de vardır

Vitamin ve mineraller bakımından zengin olmasına ek olarak ananas suyunda bol miktarda antioksidan da vardır ve bu bileşenler bedenin sağlıklı kalmasına yardımcı olan faydalı bitkisel bileşenlerdir.

Antioksidanlar serbest radikaller adı verilen dengesiz bileşenlerin nötralize ederler ve bu bileşenler kirlilik, stres, sağlıksız beslenme gibi unsurlardan kaynaklanıp hücre hasarına sebep olurlar.

Ananas suyu aynı zamanda bromelain de içerir ve bu enzimlerin inflamasyonları azaltma, sindirimi iyileştirme ve bağışıklık sistemini güçlendirme gibi faydaları vardır.

İnflamasyonu bastırabilir

Ananas suyu pek çok kronik hastalığın sebebi olduğu düşünülen inflamasyonu azaltma konusunda yardımcı olabilir.

Bunun temel sebebi içeriğindeki bromelaindir. Bazı araştırmalara göre bu bileşen steroidsiz anti-inflamatuar ilaçlar kadar etkili olabiliyor ancak yan etkileri çok daha az.

Avrupa’da bromelainin travma ve ameliyat kaynaklı inflamasyonu azaltma konusunda kullanımı onaylanmış durumda. Ayrıca yara ve yanıkların iyileşmesinde de onaylı. Buna ek olarak bromelaini ameliyattan önce tüketmenin ameliyat kaynaklı ağrı ve inflamasyonları önleme konusunda etkili olabildiğine dair kanıtlar var.

Bazı başka çalışmalara göre bromelain spor sakatlanmaları, romatoid artrit ve osteoartrit kaynaklı ağrı ve inflamasyonlar konusunda da yardımcı olabiliyor.

Yine de ananas suyu ile inflamasyon arasındaki ilişkiye dair daha fazla çalışma gerekiyor.

Az miktarda ananas suyu içerek alınan bromelain miktarının inflamasyon konusunda aynı etkileri yaratıp yaratmayacağına dair henüz yeterince sonuç yok.

Bağışıklığı güçlendirebilir

Ananas suyu daha güçlü bir bağışıklık sistemi sağlayabilir.

Test tüpünde bromelain ile yapılan çalışmalara göre bu madde bağışıklık sistemini aktifleştirebiliyor.

Bromelain aynı zamanda zatürree, sinüzit, bronşit gibi enfeksiyonların iyileşme hızını da özellikle antibiyotiklerle birlikte kullanıldığında arttırabiliyor.

Ancak bu çalışmaların büyük kısmı eski ve hiç birisinde insanlarda bağışıklık sistemi üzerinde test uygulanmamış. Bu nedenle bu sonuçları önlemek için daha fazla araştırma gerekiyor.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  3 malzemeyle kolayca hazırlayabileceğiniz antienflamatuar etkili sonbahar çorbaları

Sindirime yardımcı olabilir

Ananas suyunda bulunan enzimler proteaz işlevi görürler. Proteazlar proteinleri daha küçük yapı taşlarına ayırırlar ve böylece bağırsaklardan kolayca emilim sağlanır.

Ananas suyundaki bromelain pankreası yeterince sindirim enzimi üretmeyenlerde sindirimi iyileştirebilir.

Hayvan deneylerine göre bromelain ishale sebep olan E.coli ve V.Cholera gibi bakterilere karşı da koruma sağlayabiliyor.

Bunlara ek olarak test tüpü çalışmalarına göre bromelain inflamatuvar bağırsak hastalıkları olanlarda inflamasyonu azaltmayı da sağlıyor.

Bununla birlikte çalışmaların büyük kısmında konsantre bromelain dozları uygulanmış ve ananas suyu ile doğrudan uygulanan bir çalışma yok. Bu nedenle daha fazla çalışma gerekli.

Kalp sağlığına iyi gelebilir

Ananasta doğal olarak bulunan bromelain, kalbe fayda sağlayabilir.

Test tüpü ve hayvan deneylerinde bromelainin yüksek tansiyon ile savaşa yardımcı olduğu, kan pıhtılaşmasını önlediği ve kalp hastalıklarından kaynaklı angina pectoris ve iskemik atakların şiddetini azaltabildiği görülüyor.

Ancak çalışmalar sınırlı ve sadece ananas suyuyla alakalı bir çalışma yok. Bu nedenle bu konuda bir karara varmak için daha fazla araştırma yapılması gerekiyor.

Bazı kanser türleri ile savaşa yardımcı olabilir

Ananas suyunun potansiyel bir kanserle savaş etkisi var. Bunun sebebi de yine bromelain kaynaklı. Bazı çalışmalara göre bromelain tümörlerin oluşumunu önlemeye yardımcı olabiliyor, boyutlarını azaltıyor ve kanserli hücrelerin ölümüne sebep oluyor.

Ancak test tüpü deneylerinde yoğun bromelain dozları kullanılmış ve bu dozu bir bardak meyve suyu içerek elde etmek imkansız. Bu nedenle sonuçları insanlara genişletmek zor.

Astım belirtilerini azaltabilir

Ananas suyu astım kaynaklı belirtileri hafifletme konusunda çok etkili olabilir. Bir hayvan deneyinde bromelainin anti-inflamatuar etkilerinin astımlı insanlar için faydalı olabileceği belirtiliyor.

Buna ek olarak ananas ve içeriğindeki C vitamininin alerjik astım belirtilerini hafifletebileceği belirtiliyor. Orta ve yoğun astım ataklarında C vitamininin faydalı olduğu biliniyor.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  ‘5 L’s of Longevity’: Bütüncül Tıp Uzmanı Gladys McGarey’e göre uzun ve sağlıklı yaşamın 5 bileşeni

Muhtemel uyarılar

Ananas suyu çoğu insan için güvenli görülür.

Bununla birlikte ananas suyunda doğal olarak bulunan bromelain, özellikle antibiyotik ve kan sulandırıcılar gibi ilaçların emiliminde artışa sebep olabilir. Bu nedenle ilaç kullanıyorsanız ananas suyu tüketmeden önce doktorunuza danışmanız daha uygun olabilir.

İçeceğin asitli tarzı bazı insanlarda mide yanması ve reflü yapabilir. Özellikle reflüsü olanlar çok fazla tüketmekten kaçınsalar iyi olur.

Potansiyel faydalarına karşın ananas suyunun lif miktarının az, şekerinin bol olduğunu unutmamak lazım. Yani çiğ ananas yemek kadar doyurucu olmaz ve çok tüketilirse kilo yapabilir.

Az miktarda içmenin ise daha düşük bir tip-2 diyabet riski ve kalp hastalıkları riski ile bağlantılı olduğu belirtiliyor. Günde 150 ml’den fazlasını içenlerde ise tam tersi görülüyor.

Bu nedenle tüketimini sınırlı tutmak ve doğrudan meyveyi tüketmek daha doğru olur.

Ananas suyunda çeşitli vitaminler, mineraller ve faydalı bitkisel bileşenler vardır ve bunlar sizi hastalıklardan koruyabilirler.

Çalışmalara göre bu içecek sindirime, kalp sağlığına ve bağışıklığa iyi gelebiliyor. Ananas suyu ve onun bileşenleri aynı zamanda inflamasyonu azaltabiliyorlar ve kanseri önleme konusunda destek sağlıyorlar.

Ancak insanlarla yapılan çalışmalar kısıtlı ve bu etkilerin ananas suyu ile elde edilmesinin imkanına dair yeterince çalışma yok.

Lif bakımından zayıf ve şeker bakımından zengin olmasından dolayı her gün çok miktarda içilmesi de önerilmez.

Kaynak: healthline

Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Her bireyin beslenme ihtiyaçları ve çeşitli besin gruplarına gösterdiği tolerans ve hassasiyet kendi metabolizma işleyişine göre farklılıklar gösterebilir. Olası risk durumlarına karşın sağlığınızı ilgilendiren her türlü konuda mutlaka uzman görüşüne başvurun.

İlginizi çekebilir: Ispanak suyunun kanıtlanmış 5 faydası

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir