Antoryum Bakım Kılavuzu

Antoryum, kırmızı ve büyük çiçekleri ile parlak ve canlı yaprakları olan egzotik görünümlü bir iç mekan bitkisidir. Antoryumun çiçek gibi görünen kısımları aslında vahşi doğada böcekleri kendine çeken parlak renkli yapraklardan oluşmaktadır. Bitkinin çiçeği ise bu renkli yaprakların merkezinde yer alan çok sayıda minik çiçekten oluşan yapıdır.

1000’in üzerinde antoryum çeşidi bulunmakla birlikte en sık bakılan çeşidin kalp şeklinde yapraklara ve parlak çiçeklere sahip Anthurium andreanum olduğu söylenebilir. Antoryumun bu çeşidi genelde kırmızı, pembe ve beyaz yapraklı olsa da yeşil, sarı ve leylak renklerinde yapraklı bitkilere de rastlamak mümkündür. Antoryuma dair merak ettiğiniz her şeyi ve antoryum bakımında dikkat etmeniz gereken püf noktalarını bu yazıda okuyabilirsiniz.

Antoryum Nedir?

Antoryum, Güney Amerika ve Karayipler’e özgü çok yıllık bir bitkidir. Antoryum, iklimin sıcak olduğu yerlerde dış mekanda yetişmekle birlikte iyi bir şekilde bakıldığında iç mekan bitkisi olarak da yetiştirilebilmektedir. Parlak kırmızı, yeşil ve beyaz yaprakları ile flamingo çiçeği olarak da isimlendirilen antoryumlar iç mekanda bakılabilecek en ideal bitkilerden bir tanesidir. Yüksek oranda neme ve yüksek sıcaklıklara ihtiyaç duyan antoryumlar uygun ortam sağlandığında iç mekanda genelde 5 yıl yaşamakla birlikte bitkinizi çoğaltarak uzun yıllar antoryum bakabilirsiniz. Antoryumun genel özellikleri şu şekildedir:

  • Botanik adı: Anthurium spp.
  • Aile: Yılanyastığıgiller
  • Türü: Otsu, çok yıllık
  • Olgunlaştığında ulaştığı ölçüler: 30-45 cm yükseklik, 20-30 cm genişlik
  • Işık isteği: Kısmi
  • Toprak isteği: Drenajı iyi toprak
  • Toprak pH’ı: Asidik
  • Çiçeklenme zamanı: Dört mevsim
  • Çiçek rengi: Kırmızı, pembe, beyaz
  • Toksisite: İnsanlar ve evcil hayvanlar için zehirlidir.

Antoryum Nasıl Bakılır?

Antoryum, tropik iklim bitkisi olduğu için bol nemli, sıcak ve aydınlık ortamda yetişmektedir. İç mekanda antoryum bakarken buna benzer bir ortamın sağlanması, bitkinin güzel bir şekilde büyümesi açısından önemlidir. İç mekanda antoryum bakmak için dikkat etmeniz gereken noktalar genel olarak şu şekildedir:

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Tillandsia Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Işık isteği

Antoryumlar bol güneş ışığına ihtiyaç duymakla birlikte ışığı dolaylı olarak almaları gerekir. Bitkinin üzerine doğrudan gelen güneş ışığı yaprakların yanmasına neden olabilir. Bitkinin az güneş ışığı alan bir ortamda olması ise büyümesinin yavaşlamasına, renginin matlaşmasına ve çiçeklerinin küçük olmasına yol açabilir. Bu nedenle bitkilerinizi her gün en az 6 saat dolaylı olarak güneş ışığı alabilecekleri bir yere yerleştirmeniz gerekir.

Toprak isteği

Antoryum için toprak seçerken drenajın iyi olması adına talaş, perlit, ponza ve kum gibi malzemelerin bulunmasına özen gösterilmelidir. Antoryumun köklerinin uzun süre ıslak kalmaması gerektiği için toprağın çok ıslak olduğunu düşünüyorsanız, su tahliyesine yardımcı olmak için saksıya kaktüs toprağı eklemeyi düşünebilirsiniz.

Su isteği

Antoryumları sulama zamanının geldiğini üstteki birkaç santimlik kısmın kurumasından anlayabilirsiniz. Bitkinizi kuruduğu zaman iyice sulayın ve drenaj deliklerinden su akmaya başladığında sulamayı bırakın. Bitki ne kadar ışık ve sıcaklığa maruz kalırsa o kadar fazla suya ihtiyaç duyacaktır. Bu nedenle birkaç günde bir toprağın kuru olup olmadığını kontrol edin. Bitki çok fazla susadığında yaprakları sarkık veya buruşmuş olacaktır. Antoryumlar sıcaklığın yüksek olduğu aylarda sık sulamaya ihtiyaç duysa da kış aylarında çok fazla sulama yapmanız gerekmeyecektir.

Sıcaklık isteği

Antoryumlar yüksek sıcaklıklardan hoşlansa da farklı ortamlara da uyum sağlayabilir ve ev ortamında büyüyebilirler. Bununla birlikte bitkileri sıcaklığın çok fazla artış veya azalış gösterdiği bir yere koymamaya dikkat etmelisiniz. Ev içi sıcaklık çok düştüğünde antoryumların büyümesi durabilirken çok fazla yükseldiğinde ise bitkiler solabilir. Bu nedenle bitkiler için ortalama bir sıcaklık sağladığınızdan emin olmalısınız.

Nem isteği

Antoryumlar nemli ortam seven bitkilerdir. Bu nedenle ev içi nem seviyesi yüzde 50’nin altındaysa yüzde 60’a çıkarmak için hava nemlendirici cihazlar kullanabilirsiniz. İç mekan bitkilerini bir arada tutmak ve bitkilerin olduğu yerde küçük kapların içine su doldurmak da bitkinin ihtiyaç duyduğu nemi almasını sağlayabilir.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Evde devetabanı bakım kılavuzu

Gübre isteği

Antoryumunuzu büyüme dönemi boyunca sıvı gübre ile besleyebilirsiniz. Antoryumlar için fosfor içeriği yüksek gübreleri seyrelterek kullanabilirsiniz. Fosfor açısından zengin gübre kullanarak antoryumunuzu çiçek açması için teşvik edebilirsiniz.

Antoryum Ne Zaman Çiçek Açar?

Antoryumların kalp şeklinde muhteşem yaprakları olsa da çiçekleri de oldukça güzeldir. Antoryumlar iç mekanda bakıldıklarında biraz nazlı bitkiler olsa da bitkilerinizin birden fazla kez çiçek açmasını sağlayabilirsiniz.
Antoryumlar yaz aylarında genelde 8 hafta veya daha uzun süre boyunca çiçek açalar. Ancak uygun ortam sağlandığında bitkilerin yıl boyu çiçek açmasını sağlayabilirsiniz. Bitkiniz çiçek açtıktan sonra çiçeklerin solduğunu görürseniz, solan çiçekleri budayarak bitkinizin enerjisini yeni yapraklar ve çiçekler için kullanmasını sağlayabilirsiniz.

Antoryumunuzu satın aldığınızda üzerinde çiçekler olmasına rağmen bunları sonradan kaybedebilirsiniz. Çiçeklerin ömrü yaklaşık 2-3 ay olmakla birlikte yılda bitkilerinizin yılda 4-6 kez çiçek açtığını fark edebilirsiniz. Bitkinizi sağlıklı tutarak daha fazla çiçek açmasını sağlayabilirsiniz.

Antoryumlarınızın çiçek açmasını desteklemek için çiçeklerin bol miktarda güneş ışığı aldıklarından emin olmalı, antoryumlar için uygun bir gübre kullanmalı ve ortamdaki nemin yüzde 70 ila 80 olmasını sağlamalısınız. Bununla birlikte uygun şartları sağladığınız halde bitkilerinizin çiçek açmaya başlamadığını görebilirsiniz. Bu durumda sabırlı olmalı ve bitkileriniz için uygun ortamı sağlamaya devam etmelisiniz.

Antoryum Nasıl Çoğaltılır?

Antoryumunuzun çoğaltılmaya hazır hale geldiğini “hava kökleri” adı verilen yapılardan anlayabilirsiniz. Antoryum kökleri normalde etli bir yapıya ve yumrulu bir görünüme sahiptir. Bu köklerin saksı toprağının üzerine çıkmaya başlamasıyla bitkilerinizi çoğaltabilirsiniz. Bitkinizi toprağın üzerine çıkmaya başlayan hava köklerini kullanarak şu şekilde çoğaltabilirsiniz:

  • Keskin bir aletle hava köklerini veya üzerinde 2-3 yaprak kümesi olan 15 cm uzunluğunda bir sapı kesin. Kestiğiniz kısmı sonrasında isterseniz köklendirme hormonuna batırabilirsiniz.
  • Kestiğiniz kökü veya bitkiyi yeni hazırladığınız saksı karışımına yerleştirin ve toprağı iyice sulayın.
  • Saksıyı sıcak ve doğrudan güneş ışığı almayan aydınlık bir yere yerleştirin.
İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Asılı Orkide Saksı Yapımı

Yeni bitkinin büyümeye başladığını yaklaşık 4 ila 6 hafta içinde gözlemleyebilirsiniz.

Antoryum Nasıl Ekilir?

Antoryumu tohumdan yetiştirmek mümkündür. Ancak antoryumu bitkiden yetiştirdiğinizde bitkinin çiçek vermesi için 4 yıl beklemeniz gerekebilir. Antoryum tohumu ekmek için en uygun ortam nemli vermikülittir. Tohumları 2-3 cm arayla vermikülitin içinde bastırarak ekebilirsiniz.

Tohumların çimlenme sürecini hızlandırmak için saksının üzerini şeffaf plastik bir poşetle örtebilirsiniz. Ardından saksıyı pencere yakınına yerleştirebilirsiniz. Poşetin içinde su biriktiğini görürseniz bir tarafını açabilir ve bitkinin hava almasını sağlayabilirsiniz. Ektiğiniz tohumlardan bitki oluştuğunu görmeye başlarsanız, saksının üzerine örttüğünüz poşeti çıkartabilirsiniz.

Antoryum Saksı Değişimi

Antoryumun köklerinin saksıdan dışarı çıkmaya başladığını ve bitkinin hava köklerinin çoğaldığını görürseniz, saksıyı değiştirme zamanı gelmiş demektir. Antoryum saksısını genelde iki yılda bir değiştirmek yeterlidir. Bitkiyi eski saksından çıkardıktan sonra yaklaşık 5 cm daha büyük bir saksıya dikebilirsiniz.

Yeni saksıyı sulama alışkanlıklarınıza göre seçmeniz önemlidir. Aşırı sulama yapıyorsanız, suyun kaptan dışarı sızması için toprak saksı seçmelisiniz. Bunun aksine bitkilerinizi sulamayı unutuyorsanız, nemin toprakta kalması için seramik ya da plastik saksı tercih edebilirsiniz. Saksının malzemesi ne olursa olsun, birden fazla drenaj deliği bulunan bir saksı tercih etmeye dikkat etmelisiniz.

Antoryumunuzun saksısını değiştirirken yeni saksıyı yaklaşık 1/3 oranında saksı toprağı ile doldurun. Ardından bitkiyi toprağa yerleştirin ve eski saksısında toprağın geldiği seviyeye kadar toprak ekleyin. İlerleyen haftalarda bitki yeni hava kökleri oluşturmaya başladıkça köklerin üzerine biraz daha toprak ekleyebilirsiniz.

İlginizi çekebilir:

  • Orkide bakımının püf noktaları: Evde orkide bakımı nasıl yapılır?
  • Paşa kılıcı çiçeği bakımı hakkında her şey
  • Evde sukulent bakımı nasıl yapılır?
  • Evde para çiçeği bakım kılavuzu
  • Atatürk çiçeği bakım kılavuzu

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir