Argan yağının faydaları nelerdir ve nasıl kullanılır?

Sağlıklı yaşam için tercih edilen yöntemlere her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Konu bitkiler olduğunda ise geleneksel yöntemlerin karşımıza yeniymiş gibi çıkarıldığını görüyoruz. Bir diğer deyişle eski çağlarda yaşayan insanların şartlar ve zaman nedeniyle rutin haline getirdikleri şeyleri biz yeni yeni kullanma fırsatı ediniyoruz. Bitkilerle iç içe olmak ve doğayı özümsemek ne kelime doğadan bir haber yaşıyoruz… Bitkilerin, sağlıklı yaşamak için ne derece destekleyici ve yararlı olduğunu unutuyoruz. İşte argan yağı da unutulanlar arasında yer alıyor. Eski çağda yaşamış insanların, güzellik ve sağlık için ilk tercihleri arasında yer alan argan yağının faydaları konusunu birlikte öğrenelim ve hayatımızda yer edinmesini sağlayalım.

Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Her bireyin beslenme ihtiyaçları ve çeşitli besin gruplarına gösterdiği tolerans ve hassasiyet kendi metabolizma işleyişine göre farklılıklar gösterebilir. Olası risk durumlarına karşın sağlığınızı ilgilendiren her türlü konuda mutlaka uzman görüşüne başvurun.

Argan yağı nedir?

Argan yağının faydaları nelerdir

Dünyada yalnızca Fas’ın güney batısında yetişen argan ağacının yapraklarından elde edilen argan yağı güzellik ve bakım ürünlerinin neredeyse tamamında kullanılmaktadır. Fas şehrinin güney batısına özgü olan, bölge halkı tarafından “hayat ağacı” olarak anılan argan ağacının yetiştiği alan UNESCO tarafında koruma altına alındı. Sıvı altın olarak bilinen argan yağı geleneksel yöntemlerle elde edilir. Argan ağacı, ülkemizin konumu nedeniyle topraklarımızda yetiştirilmemektedir.  Argan yağında bulunan steroller oldukça nadirdir ve genellikle diğer yağlarda bulunmaz. Bitkideki steroller ile insan yapısındaki steroller arasında muazzam bir benzerlik vardır. Bu nedenle argan yağı, insan cildiyle uyum içindedir.

Argan yağı nasıl kullanılır neye iyi gelir?

Argan yağı hem bir gıda ürünü olarak hem de harici uygulamaya yönelik bir bakım ürünü olarak kullanılabilir.  El, yüz, vücut, tırnak sağlığından saç bakımına birçok farklı kullanım alanı bulunur. Haricen deriye uygulandığında içerdiği vitaminler nedeniyle cildin kurumasını engelleyerek, cilt hücrelerinin yenilenmesini sağlarken; gıda ürünü şeklinde tercih edildiğinde kalp ve damar hastalıklarından kolesterole birçok sağlık probleminde önleyici rol üstlenebilir. Yazımızın devamında argan yağı faydaları hakkında daha detaylı bilgileri bir arada bulabilirsiniz. Ayrıca, farklı kullanım alanlarına ilişkin ipuçlarını da değerlendirebilirsiniz.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  ‘5 L’s of Longevity’: Bütüncül Tıp Uzmanı Gladys McGarey’e göre uzun ve sağlıklı yaşamın 5 bileşeni

Argan yağı faydaları

Argan yağının faydaları nelerdir

  • Güzellik açısından önemi bilinen A ve E vitaminlerini içerir, 
  • İçeriğinde bulunan E vitamini sayesinde: cildin kurumasını engeller, yaşlanma fonksiyonlarını geciktirir ve en önemlisi cilt hücrelerinin yenilenmesini sağlar,
  • Yüksek oranda antioksidan içerir, yüksek oranda dezenfektan içerir, 
  • Fazla yağlanma ve bu yağlanmaya bağlı olarak gözeneklerin tıkanmasıyla meydana gelen sivilce ve akne sorunlarının giderilmesinde yardımcı olur, 
  • Nemlendirici özelliği sayesinde kurumuş ve çatlamış dudakların için vazgeçilmezdir,
  • Kilo alıp vermek, hamilelik, ani boy uzaması gibi durumlarda oluşan cilt çatlaklarını giderir,
  • El ve ayak bakımında argan yağının onarıcı etkisini deneyimleyebilirsiniz,
  • Cildi sürekli nemli tutar,
  • Saç uzamasını sağlar ve kırıkları onarır,
  • Saça zarar veren içsel ve dışsal ögelerin hasarını en aza indirir ve saçın doğal halini bulmasına yardımcı olur,
  • Ciltteki iltihaplanmayı azaltır,
  • Güneş, sigara, stres gibi dış etkenlerin neden olduğu olumsuz etkilerin ortadan kalkmasına yardımcı olur,
  • Cildin sıkılaşmasını sağlar,
  • Argan yağı gıda ürünü olarak tercih edildiğinde: kalp ve damar hastalıklarını önlemeye yardımcı olur, yüksek tansiyonu ve kolesterolü dengeler.

Önemli: Gıda ürünü ve bakım ürünü olarak iki kategoride satılan argan yağları birbirinden farklı bileşenlere sahiptir. Bu neden satın alırken amacınıza yönelik almayı unutmayın.

Not: Argan yağına alerjiniz olabilir. Bunu öğrenmek için bileğinize biraz sürerek cildinizin tepki verip vermediğini test ediniz.

Argan yağı kullanımı

Argan yağının yüz için kullanımı: Gece yatmadan önce temizlemiş olduğunuz yüzünüze birkaç damla kullanmanız yeterli olacaktır. Parmak uçlarınıza birkaç damla dökün ve parmak uçlarınızda yağın ısınmasını sağladıktan sonra yumuşak hareketlerle yüzünüze masaj yaparak sürün. Cildiniz yağı çabucak emecektir. 

Argan yağının vücut için kullanımı: Nem dengesini sağlamak ve ciltteki çatlaklardan kurtulmak için duştan sonra vücudunuza uygulamalısınız. Diğer nemlendiriciler ya da bitkiler gibi yapışkan formda olmadığı için tekrar duş almanıza gerek yok.

Argan yağının el ve tırnak bakımı için kullanımı: Tırnak yapısı kırılgan olan kişilerde, yatmadan önce bir miktar argan yağıyla yapılan bakım tırnakları güçlendirecektir. Limon suyuna eşit miktarda argan yağı damlatarak, karışımın içinde tırnaklarınızı 15 dakika bekletin. Bu yöntemi en az haftada bir defa uygulayın. Kısa sürede etkisini farkedeceksiniz.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Şeftali Kaç Kalori?

Argan yağının ayak ve topuk bakımı için kullanımı: Sertleşen topuklar ve ağrıyan ayak tabanları için argan yağı mükemmel bir yatıştırıcı olacak. Bir miktar argan yağını eldiven yardımıyla ayak topuğunuza ve tabanınıza yedirin. Ardından temiz bir çorap giyin. Sabah uyandığınızda ayaklarınız hafiflemiş olacaktır.

Argan yağı cilde sürülür mü?

Evet, yukarıda da belirttiğimiz gibi ellerinize, ayaklarınıza, yüzünüze kısaca cildinize uygulayarak argan yağını kullanabilirsiniz. Herhangi bir alerjik reaksiyon oluşmaması için ilk defa kullanacağınız zaman cildinizin küçük bir bölümüne sürerek bekletebilirsiniz. Herhangi olumsuz bir tepkime oluşmadığında daha geniş bir alana ve cildinizin farklı bölümlerine uygulayabilirsiniz. Alerjik reaksiyon oluşumunda doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin.

Argan yağının cilde faydaları

Ergenlik ve hamilelik dönemlerinde oluşabilecek çatlakların önlenmesinde ve çatlak görünümünü azaltmakta etkili olan argan yağı aynı zamanda cilt tonu eşitsizliklerine de birebirdir. Cildin esnekliğinin korunmasına yardımcı olur. Yaşlanmanın etkilerine ve kırışıklara karşı koruyucu bir görev üstlenir.

Argan yağının saça ne faydası var?

Argan yağı, saçı çok fazla işlem görmüş, zayıf ve kırılgan yapısıyla neredeyse şekil alamaz hale gelmiş kadınların kurtarıcısı niteliğindedir. Saçları kökten besler ve güçlendirir bir yandan da uçlarına parlaklık ve canlılık verir. Ayrıca saç diplerini arındırır ve sağlıklı saç derisini destekler, koparak dökülmeleri engeller. Saçın daha yumuşak olmasını, hızlı şekil almasını ve kolayca taranmasını sağlar.

Argan yağı saç için nasıl kullanılır?

Argan yağının içeriğinde birçok birleşen bulunmaktadır bu yüzden uygulama sırasında az miktar tercih etmek yeterli olacaktır. Saçta kullanıldığında, saç uçlarından köklerine kadar nüfuz etmesini sağlamak yararlıdır. Parmak uçlarınıza aldığınız argan yağını saç köklerinden başlayarak masaj yardımıyla uygulayın, tüm deriye yayıldığından emin olun. Ardından streç folyoya sarın ve 15-20 dakika kadar bekledikten sonra saçınızı ılık suyla durulayın. Saç problemi yaşayanlarınsa en az yarım saat beklemeleri önerilmektedir.

Banyodan sonra saça argan yağı uygulanır mı?

Birçok insan banyodan sonra saça argan yağı uygulanır mı sorusunun cevabını merak ediyor olabilir. Hemen belirtelim, evet. Öz bakım pratiklerinize argan yağını da kolayca ekleyebilirsiniz. Banyodan sonra saç bakımı için argan yağı harika bir tercih olabilir. Hasar görmüş ya da parlaklığını kaybetmiş saçlar için duştan çıktıktan sonra argan yağı ile bakım yapabilirsiniz. Banyodan sonra ıslak ve temiz saçlarınıza kökten masaj yaparak argan yağını iyice yedirin, saçınızın her yerine ulaştığından emin olun. Daha sonra bir havlu yardımıyla saçlarınızı sarın ve yaklaşık yarım saat bekleyip yeniden şampuanla saçlarınızı yıkayın. Saç yapınızın bozulmaması ve hızlı yağlanmaya başlamaması için argan yağını kullanırken aşırıya kaçmamaya dikkat edin.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Bahara yakışacak lezzetli ve pratik piknik tarifleri

Argan yağı satın alırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Talebin artmasıyla birlikte diğer tüm bitkisel ürünler gibi argan yağının da kopyaları yapılmaya başlandı. Bu demek oluyor ki, büyük umutlarla aldığınız argan yağı bir işe yaramayabilir ve bu da moralinizi bozabilir. Piyasada bulunan argan yağının kopyaları, içeriğindeki farklı maddeler nedeniyle cildinize zarar verir, alerjik problemler yaratır üstelik vaktinizi boşa harcamanıza neden olur.  Bunun önüne geçmek için satın aldığınız aktara ya da internet sitesine güveniyor olmanız önemli. Saf-çiğ argan yağı kullanmak kısa zamanda etkili sonuç verecektir.

En iyi argan yağı

Piyasada geniş fiyat aralıklarında değişen birçok argan yağı markasına denk geliyor olabilirsiniz. Ancak, yukarıda da belirttiğimiz gibi bunların hepsi sadece saf argan yağından oluşmuyor. En iyi verimi alabilmek için mümkünse soğuk sıkım ve içeriğinin %100 argan yağından oluşması gerekiyor. Bu konuda size yol gösterici olması için dilerseniz saf ve soğuk sıkım argan yağlarını bulabileceğiniz Saç Bakımı ve Cilt Bakımı koleksiyonlarımıza da göz atabilirsiniz. Güvendiğiniz internet sitelerinden, aktarlardan, eczane veya marketlerden de argan yağlarına ulaşabilirsiniz.

Argan yağının zararları

Argan yağının bilinen bir zararı bulunmamaktadır. Ancak hassas cilt tipine sahip kişilerde alerjik reaksiyonların oluşmasına neden olabilir. Öte yandan kullanımında aşırıya kaçıldığında kronik rahatsızlıkları tetikleme tehlikesi meydana gelebilir. Bu nedenle özel bir sağlık durumunuz varsa argan yağını kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Her bireyin beslenme ihtiyaçları ve çeşitli besin gruplarına gösterdiği tolerans ve hassasiyet kendi metabolizma işleyişine göre farklılıklar gösterebilir. Olası risk durumlarına karşın sağlığınızı ilgilendiren her türlü konuda mutlaka uzman görüşüne başvurun.

Kaynak: healthline, verywellhealth

İlginizi çekebilir: Kantaron yağının faydaları nedir? Kantaron yağı nasıl kullanılır?

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir