Arı ve kelebek nüfusunun giderek azalması besin güvenliğini tehlikeye atıyor

Arıcılık
<span><strong>böcek ilaçları arı ve kelebek nüfusunun azalmasına sebep oluyor <strong><span>

Geçtiğimiz günlerde yapılan bir araştırma, dünyadaki böcek ilaçlarının arı ve kelebek nüfusunun azalmasına sebep olduğunu ve global tarımın korunmasını tehlikeye attığını iddia ediyor.

The Intergovernmental Science Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem (IPBES) bu konuda şunları söylüyor: ‘Dünyada yaşayan tüm omurgalıların yaklaşık %16’sını oluşturan polen taşıyıcıların soyunun çoğu insan kaynaklı müdahaleler yüzünden tükenmek üzere olduğu biliniyor. Bu durum ayrıca milyonlarca insanın geçimini ve yüz milyarlarca dolar değerindeki besin kaynağını da tehdit ediyor’.

Omurgasız polen taşıyıcıların soyu bazı bölgelerde %40’tan fazla oranda tükenmiş durumda. Böcekler tarafından poleni taşınan bitkiler dünyada önemli sayıda meyveyi, sebzeyi, tohumu ve yağı oluşturuyor.

Her ne kadar kelebekler ve arılar soyu tükenme ihtimali yüksek canlılar olsalar da, güveler, yaban arıları, kınkanatlı böcekleri ve yarasalar da tozlaşmaya katkıda bulunan hayvanlar olarak biliniyorlar.

Yapılan araştırmalara göre,  global ölçekte incelendiğinde polen taşıyıcıların sayısındaki en önemli düşüş Kuzeybatı Avrupa ve Kuzey Amerika’da göze çarpıyor.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Hormon dengenizi korumak ve doğurganlığınızı artırmak için öneriler

İlgili yazı: İklim değişikliği küresel gıda sistemini tehlikeye atıyor

‘Bu polen taşıyıcılar olmadan, diğer birçok besin maddesinin yanı sıra, kahvenin, çikolatanın ve elmanın tadını çıkaramayacağız’ diyor University of Reading Biyoçeşitlilik Profesörü Simon Potts.

Polen taşıyıcıları sayısı azalması sağlıksız beslenmeye neden olacak

Arı Uzmanı Dennis van Engelsdorp, The Associated Press’e verdiği röportajda şunları söylüyor: ‘Eğer polen taşıyıcılarını oyun dışında bırakırsak her şey parçalara ayrılır. Burada kalmak istiyorsak, dünyayı 2050 yılına kadar beslemeliyiz ve polen taşıyıcıları da oyunun içinde tutmalıyız’. Araştırma ayrıca, tozlaşan ürünlerdeki önemli vitamin ve mineraller kaynakları olmadan ‘sağlıksız beslenme’ riskinin giderek artacağını söylüyor.

Arı
<strong><span>arıların nüfusunun azalması tozlaşmayı azaltacağından dolayı besinlerden aldığımız vitamin ve mineralleri yeterli olarak alamayacağız ve sağlıksız beslenme ortaya çıkacak <span><strong>

IPBES, özellikle az gelişmiş ülkelerdeki polen taşıyıcı hayvan popülasyonunun azalmasının yarattığı sağlık sorunlarını ve ekonomik riskleri işaret ediyor.

Birçok ürün gelişmekte olan ülkeler için önemli gelir kaynağı olarak görülüyor. Bunlara kahve ve kakaoyu örnek verebiliriz. Dünyadaki polen taşıyıcılarla bağlantılı senelik global besin üretiminin oranı 225 ile 577 milyar dolar arasında değişiyor.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  K vitamini neden önemlidir, eksikliğinde ne olur?

University of Vermont’ta araştırmalarını yürüten Dr. Insu Koh, Amerika’da bile arı oranının bazı bölgelerde %39 oranında azaldığını belirtiyor ve ekliyor: ‘Besin maddelerinden fındığı ve meyveleri kaybedebiliriz. Eğer badem, elma, karpuz, yaban mersini seviyorsanız arıları için endişelenmeye başlasanız iyi olur.’

Polen taşıyıcıların şu anda bu durumda olmasının sebepleri arasında böcek ilaçları kullanımı, iklim değişikliği gibi insan eliyle oluşan tehditler de bulunuyor.

IPBES, polen taşıyıcıları nüfusunu artırmanın yolunu onların doğal ortamlarını artırmak ve böcek ilacı kullanımını azaltmakta görüyor.

‘Polen taşıyıcılar dünya besin üretimine ve besin güvenliğine katkıda bulunuyorlar. Onların sağlığı bizim sağlığımızla doğrudan alakalı’ diyor Profesör Vera Lucia Imperatriz-Fonseca.

Kaynak:

huffingtonpost.com

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir