Aşırı terleme: Sıcak havalarda terleme problemi ile baş etmenin yolları

Yazın en sıcak zamanlarında havanın ısınması ve nem oranının artışıyla birlikte en sık karşılaşılan durumların başında aşırı terleme problemi geliyor. Ortalama bir yetişkin birey her gün terleme yoluyla yaklaşık yarım litre sıvı kaybederken, havanın çok sıcak olduğu zamanlarda ve yoğun egzersiz nedeniyle vücut ısısı yükseldiğinde bu miktar günde 5 litreye kadar çıkabiliyor. Terlemeyle vücut yalnızca su değil, sinirsel uyarımların iletilmesini sağlayan elektrolitlerin yapısında bulunan mineralleri de kaybediyor. Ayrıca beslenme tarzımızdan giydiğimiz kıyafetlerin yapıldığı materyallere kadar pek çok faktör, vücudun doğal soğutma sistemi olan terleme sonucunda mantar ve bakteri gibi enfeksiyonların oluşmasına ve kötü kokulu terleme problemine neden olabiliyor.

Avuç içlerinin terlemesi, yüzünüzden boncuk boncuk dökülen damlalar, ıslak koltuk altları ve cildin tüm yüzeyindeki o yapış yapış his zaman zaman rahatsız edici olsa da, yaşam tarzınızla ilgili küçük düzenlemeler yaparak sıcak yaz aylarında aşırı terlemenin önüne geçebilir ve terlemenin neden olduğu kötü kokuları engelleyebilirsiniz. Nasıl mı? Gelin yakından inceleyelim:

Terletmeyen materyallerden yapılmış, hava alan giysiler giyin

Hava sıcaklığı aynı olmasına rağmen bazı günlerde çok fazla terliyor, bazı günlerdeyse hiç terlediğinizi hissetmiyorsanız bunun sebebi giydiğiniz kıyafetlerin yapıldığı materyaller olabilir. Naylon ve polyester gibi kumaşlar ısıyı hapseder ve cildinizin nefes almasına izin vermez. Yün, pamuk ve keten gibi materyaller ise hem doğal olmaları hem de dokularının delikli olması nedeniyle bol miktarda hava akışı ve nefes alabilirlik sağlar.

Yün kumaşlar, yaygın kanının aksine vücudu ısıtmaz, vücut ısısının korunmasına yardımcı olur. Bu nedenle doğru olarak işlendiğinde yaz aylarında da vücudun serin tutulması için kullanılabilir. Bu yönüyle %100 doğal, yenilenebilir, biyolojik olarak parçalanabilir ve cildinizin nefes almasına izin veren malzemelerden biridir. Keten ve pamuk da benzer şekilde doğal bitkisel liflerden yapıldığı, teri emebilen özellikte olduğu ve delikli dokusuyla cildinizin hava almasını sağladığı için sıcak yaz aylarında tercih edebileceğiniz kumaşların başında geliyor.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Crossfit bağımlısı olduğunuzun 17 göstergesi

Kullanılan materyal kadar, renk seçimi de vücudunuzun aşırı ısınıp terlemesi konusunda etkili olabilecek başka bir faktör. Koyu renkli kıyafetler daha fazla güneş ışığı absorbe ederek vücudunuzun daha fazla ısınmasına ve daha fazla terlemenize neden olabileceği gibi, açık renkteki kıyafetler güneş ışınlarını yansıttıkları için vücudun daha soğuk kalmasına ve daha az terlemesine yardımcı olabilir.

Gün içinde çalışırken, egzersiz yaparken ya da uyurken giydiğiniz giysilerde doğru materyali ve rengi seçmek; nefes alan, sizi serin ve kuru tutan kumaşlardan yapılmış kıyafetler giymek kendinizi çok daha rahat hissetmenizi sağlayacak, terleme nedeniyle oluşabilecek kötü kokuların engellenmesine yardımcı olacaktır.  

Uyku sırasında aşırı terliyorsanız nevresim, çarşaf ve pijama seçimlerinize özen gösterin

Gündüz saatlerini havuzda, denizde ya da klimalı ortamlarda geçirerek bunaltıcı sıcakların etkisinden kurtulmaya çalışsak da, akşam saatlerinde uyutmayacak derecedeki sıcaklarla başa çıkabilmek çok daha zahmetli hale gelebiliyor. Sabahları terler içinde uyanmak, pijamalarınızın terden sırılsıklam olması ve üstünüze hiçbir şey örtemediğiniz kadar sıcak, bunaltıcı yaz akşamları nedeniyle her sabah güne duşta başlıyorsanız, uyku ekipmanlarınızı, alışkanlıklarınızı ve uyuduğunuz odayı gözden geçirmenizde fayda olacaktır.

Yatma saatine çok yakın bir zamanda yemek yemek ya da egzersiz yapmak metabolizmanızı fazla çalıştırarak vücut ısınızın yükselmesine ve aşırı terlemeye neden olabileceği gibi, uyuduğunuz odanın çok sıcak olması ya da üzerinizde uyuduğunuz yatağın, çarşafların, yastığınızın ve nevresim takımınızın ısıyı hapseden kumaşlardan yapılmış olması fazla terleme nedeniyle uykularınızın bölünmesine ve uyku kalitenizin bozulmasına neden olabilir.

Sıcak yaz gecelerinde daha rahat uyuyabilmek için yatak örtülerinizde ince ve hava geçiren pamuklu, ipek ya da keten kumaşları tercih etmelisiniz. Yatak örtülerinize ek olarak, uyurken giydiğiniz kıyafetlerin terinizi emebilecek özellikteki pamuklu kumaştan yapılmış olması da vücudunuzu gece boyunca kuru tutmanıza ve daha rahat uyumanıza yardımcı olacaktır.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Tavuk Göğsü Kaç Kalori?

Kumaş seçimine ek olarak kış aylarında ısınmak için kullanılan sıcak su torbanızı soğuk suyla doldurarak yatağınızı, uyumadan hemen önce soğuk bir duş alarak da vücudunuzu soğutabilir ve uyku sırasında terlemenizi minimuma indirebilirsiniz.

Yedikleriniz ve içtikleriniz konusunda seçici olun

Sadece yaz aylarında değil, yılın her döneminde yediğimiz yiyeceklerin bazıları aşırı terlemememize ve terimizin kötü kokmasına neden olabiliyor. Özellikle metabolizmanın fazla çalışmasına neden olan baharatlı yiyecekler, vücut ısısında ani artışa neden olan çok sıcak yiyecekler ve içecekler, vücutta su kaybına (dehidrasyon) neden olan alkollü, kafeinli ve şekerli yiyecek ve içecekler terlemeyi hızlandırabiliyor. Dolayısıyla yaz aylarında çok fazla baharat içeren, aşırı tuzlu ya da şekerli, çok sıcak yemeklerdense salata ve zeytinyağlı gibi daha hafif, soğuk ve bitkisel bazlı seçeneklere yönelebilirsiniz. Yediklerinizin yanı sıra, içecek tercihinizde de alkollü, kafeinli, gazlı ve rafine şekerli içeceklerdense şekersiz soğuk bitki çaylarını ve doğal meyve-sebze sularını tercih edebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Yeşil çay ile yapabileceğiniz rafine şekersiz 10 yaz tarifi

Sık sık ılık duş alın

 

Terlemeyle, su ve minerallerle birlikte toksik maddeler ve zararlı organizmalar da vücuttan dışarı atılır. Hem terde bulunan mikroorganizmaların hem de çevresel diğer kirleticilerin cilt yüzeyinden uzaklaştırılması ve gözeneklerin temizlenmesi için sık sık duş almak, terleme nedeniyle ortaya çıkabilecek kötü kokuların önlenmesine yardımcı olabilir. 

Duş almak ayrıca vücut ısınızı dengelemenize de yardımcı olarak terlemenizi azaltabilir. İnsan vücudunun iç çekirdek ısısı 29-33 santigrat derecede sabitlenmiştir. Sıcak havalarda soğuk duş almak cildinizin ısısını azaltmanıza ve kısa vadede serinlemenize yardımcı olsa da, uzun vadede vücut ısısını 29-33 derecede sabit tutmaya çalışan çekirdek ısısının artmasına ve duş sonrasında daha sıcak hissetmenize neden olabilir. Bu nedenle soğuk duş almak yerine 29-33 derece sıcaklıktaki ılık suyla duş almanız, uzun vadede vücudunuzu daha serin tutmanıza yardımcı olabilir.

Doğal ve temiz içerikli bir deodorant kullanın

Terleme son derece normal bir durum olsa da, terinizin kötü kokuyor olması koltuk altı bölgenizdeki bakteri florasının bozulduğunun, kötü koku yapan bakterilerin ve mantarların çoğaldığının sinyallerini verebilir. Terin kötü kokmasının en önemli sebeplerinden biri, kullanılan deodorantın içeriğindeki kimyasalların cildin doğal bakteri florasına zarar vermesidir. Bu nedenle deodorant seçerken mümkün olabildiğince paraben, SLS, Alüminyum gibi zararlı kimyasalları içermemesine dikkat edebilir, doğal kaya tuzu deodorantlara ya da evde hazırlayabileceğiniz seçeneklere yönelebilirsiniz. Unutmayın, deodoranttan beklentiniz hiç terletmemesi ya da terlemeyi tamamen durdurması değil, terlemenin neden olduğu kokuları engelleyebilmesi olmalı.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Çocuklarda duygusal zeka: Nasıl geliştirilir, geleceğini nasıl etkiler?

Ev yapımı deodorant tarifi: 

Malzemeler: Karbonat, doğal uçucu yağ (limon, çay ağacı, lavanta gibi), kavanoz, kaşık

Yapılışı: 3-4 tatlı kaşığı karbonatı kavanoza koyun. Dilediğiniz doğal yağdan, (bizim önerilerimiz nane yağı ve limon yağı) 15-20 damla kadar ekleyin ve iyice karıştırın. Bu karışımı, boş bir roll-on şişesine koyarak ya da elinizle, karbonatın beyazlığı kaybolana kadar koltuk altınıza uygulayın.

Aşırı terlediğinizi fark ettiğiniz an uygulayabileceğiniz hızlı çözümler:

  • Aşırı terleme probleminiz varsa, yanınızda mutlaka yedek t-shirt bulundurun ve terlediğiniz anda hızlıca değiştirin.
  • Koltuk altınızda yoğun şekilde ter olması durumunda, giydiğiniz üstün koltuk altına gelen kısmına emiciliği yüksek bir kağıt peçete koyarak ya da günlük ped yapıştırarak fazla terin kıyafetinize bulaşmadan emilmesini sağlayabilirsiniz.
  • Elinizdeki terlemeyi anında önlemek için, ellerinizi yıkadıktan sonra talk pudrası sürerek kuru kalmasına yardımcı olabilirsiniz.
  • Dışarıdayken aşırı terleme ihtimalinize karşın çantanızda küçük bir havlu, yelpaze, mini el fanı ve anında serinlik sağlayan bir kolonya bulundurabilirsiniz.
  • Saçlarınız uzunsa, yaz aylarında örerek, at kuyruğu ya ya da topuz yaparak kullanabilir; saç diplerinizdeki terin yüzünüze gelmeden emilmesi için havlu kumaştan yapılmış bir saç bandı kullanabilirsiniz.
  • Ayaklarınızın terlemesini ve kötü kokmasını engellemek için pamuklu çorap giyebilir, ayak için özel üretilmiş bir deodorant ya da talk pudrası kullanabilirsiniz. Ayrıca özellikle yaz aylarında kapalı ayakkabılarınızı her gün değil gün aşırı giymeye ve havalandırmaya özen göstermelisiniz.

İlginizi çekebilir: Sıcak havalarda spor yaparken dikkat edilmesi gerekenler

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir