Aşırı yemek yeme alışkanlığını ortadan kaldırmanızı sağlayacak düşünme biçimleri

Aşırı yemek yeme ve buna bağlı olarak kilo alma, genellikle depresif bir ruh halinin sonucu olarak ortaya çıkıyor. Dolayısıyla aşırı yemek yeme alışkanlığından kurtulmak için öncelikle buna sebep olan ruh halinden kurtulmak ve yemek yeme olgusuna bakış açısını değiştirmek gerekiyor. İşte depresyona bağlı aşırı yemek yeme alışkanlığını ortadan kaldırmanızı sağlayacak düşünme biçimleri:

1. Kendinize sizde bir bozukluk olmadığını anlatın

Aşırı yemek yeme alışkanlığını ortadan kaldırmanın yolları

Ne yapmanız gerektiğini bilirsiniz ama yapamazsınız ve bunun için kendinizi suçlu hissedip kendinizden utanırsınız. Oysa utanılacak hiçbir şey yok. Bir şeyler yolunda gitmediğinde hepimiz bir arayış içine gireriz. Geçmişte bir noktada siz de bu tür bir arayışa girdiğiniz sırada yemek yemek imdadınıza yetişmiş olabilir. Ancak yemek yemenin şu an sizin için bir çözüm olmaması, sizin aptal veya beceriksiz olduğunuz anlamına gelmiyor. Yemek yeme şekliniz çılgınca olabilir ancak bunun bir sorun olduğunu fark ettiyseniz, derinlerde bir yerde yaşanan sorunun aslında üstesinden gelmişsiniz demektir.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Haftalık motivasyon takvimi: #Corachallenge
2. Suçluluk duygusu ve kendinizi cezalandırma tuzağından kurtulun

Yemek yemeyle ilişkinizi kontrol etmekte zorlanıyorsanız, aşırı yemek yemenin çoğu zaman kazanan bir zafiyet olduğunu düşünebilirsiniz. Ardından suçluluk duygusu gelir ve “Eğer kendimi çok suçlarsam, kendimden yeterince nefret edersem bunu tekrar yapmamayı öğrenebilirim” cümleleri sayıklanır. Zamanla bu suçluluk tamamen öz güveni ele geçirir. Yemek yediği için kendisini dünyanın en kötü suçunu işlemiş gibi hissedenler bile var. Oysa aşırı yemek yemek ahlaksızca bir davranış değil, sadece sağlık açısından kötü bir seçim. Aşırı yemek yediğiniz için kötü ve suçlu bir insan olduğunuzu düşünmeyin. Bu bir hata ve siz de hata yapabilirsiniz. Suçluluk duygusunu bir kenara bırakın ve yolculuğunuza kendinize değer vererek, kendinizi daha iyi hale getirmek için yeni yöntemler keşfederek devam etmeyi seçin.

Aşırı yemek yeme alışkanlığını ortadan kaldırmanın yolları

3. Kuralları bir kenara bırakın

Ne yemeniz ve ne yememeniz konusunda birçok fikriniz var değil mi? İlk başta düşününce yiyeceklerle ilgili kafamızın içinde kurallar olmadığını söyleriz. Ancak birçoğumuzun zihni, sağlıklı beslenmeyle ilgili kurallar ve kararlarla dolu. Ancak bu kuralların peşinden giderek “iyi beslenme” konusunda büyük bir hata yapıyor olabilirsiniz. Aslında burada yanlış olan kurallara veya planlara bağlı olmak değil. Söz konusu bedeniniz ve duygularınız olduğunda, katı kurallar yerine biraz daha içgüdüsel bir bakış açısına sahip olmalısınız. Eğer aşırı yemek yeme sorununuz varsa, bununla mücadele etmek üzere kendinize kurallar koymak, içinizdeki isyankar ruhu harekete geçirmekten başka bir işe yaramaz. Kendinize kurallar, yasaklar koymayı bir kenara bırakın. Bunun yerine kendinize izin verin.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Sabah insanı olmak: Kolayca uyanmak ve güne mutlu başlamak için dikkat etmeniz gerekenler
4. Yavaşlayın ve besinlerin tadını çıkarın

Aşırı yemek yeme sorununuz varsa yediğiniz şeylerin tadını çıkarmayı atlama ihtimaliniz oldukça yüksek. Yavaş yemek yemeyi öğrenmek ve konsantre olmak yiyeceklerle olan ilişkinizi yeniden gözden geçirmenize yardımcı olur. Böylelikle ne yediğinize değil, nasıl yediğinize odaklanmanız daha kolay hale gelir. Yiyeceklerin tadını çıkarmayı öğrendikçe, abur cubur atıştırmalıklara eğiliminiz azalır.

5. Hareket edin

Aşırı yemek yeme alışkanlığını ortadan kaldırmanın yolları

Spor yapmak sizi ürkütüyor mü? Spor yapmanın sadece yarış yapmak ve sayı saymaktan ibaret olduğunu mu düşünüyorsunuz? Egzersizden sonra size kendinizi iyi hissettiren tek şey kaç kalori yaktığınızı bilmek mi?

Egzersiz yaparken dışarıdan nasıl göründüğünüzü unutun. Yaptığınız hareketleri, doğada olduğunuzu, duyduğunuz kokuları, dinlediğiniz müzikleri düşünün. Herhangi bir spor dalında uzman olmasanız da bedeninizi hareket ettirebilirsiniz. Üstelik bunun için daracık spor kıyafetlerini giymek zorunda değilsiniz. Nasıl göründüğünüze değil, ne hissettiğinize odaklanın.

6. Bırakın istekleriniz sizi yönlendirsin

Yemek yemeye karşı duyduğunuz arzunun, hayatınızı alt üst eden korkunç bir güç olduğunu düşünüp onu susturmak için mi yemek yiyorsunuz? Oysa duyduğunuz o ses, korkutucu bir arzunun değil karbonhidratın sesi. Hayatınızdan zararlı karbonhidratları çıkardığınızda, geri kalan ağız tadının düşmanınız olmadığını göreceksiniz. Bırakın duygularınız, ağız tadınız sizi yönlendirsin. Bir şey istemenin yanlış bir tarafı yok. Sizi siz yapan şeyin istekleriniz olduğunu unutmayın.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Ne tür su sağlığımız için daha iyi? En iyi su rehberi
7. Enerjinizi yönlendirin

Yemek yemeyle ilişkinizi kontrol etmekte zorlanıyorsanız aşırı yemek yemenin çoğu zaman kazanan bir zafiyet olduğunu düşünebilirsiniz Ardından suçluluk duygusu gelir ve"Eğer kendimi çok suçlarsam, kendimden yeterince nefret edersem bunu tekrar yapmamayı öğrenebilirim" cümleleri sayıklanır. Zamanla bu suçluluk tamamen özgüveni ele geçirir. Yemek yediği için kendisini dünyanın en kötü suçunu işlemiş gibi hissedenler bile var. Oysa aşırı yemek yemek ahlaksızca bir davranış değil sadece sağlık açısından kötü bir seçim. Aşırı yemek yediğiniz için kötü, suçlu bir insan olduğunuzu düşünmeyin. Bu bir hata ve siz de hata yapabilirsiniz. Suçluluk duygusunu bir kenara bırakın ve yolculuğunuza kendinize değer vererek, kendinizi daha iyi hale getirmek için yeni yöntemler keşfederek devam etmeyi seçin.

Yemek yemek bir takıntı haline geldiğinde tüm hayatınızı ele geçirebilir. Oysa yemek konusunda harcadığınız beyin gücü, aslında size çok bir katkı sağlamayabilir. Yemek yemek veya yemek yeme takıntınızdan kurtulmak için harcadığınız enerjiyi, sevdiklerinize ve kendinize yönlendirin. Yemek yeme mücadelenizin altında başka bir mücadele yatıyor olabilir; kendinize vakit ayırma mücadelesi!

Kaynaklar:
TinyBuddha
MindBodyGreen

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir