Gök cisimlerinin ve astrolojik fenomenlerin insan karakterini etkilediğini öne süren astroloji, günümüzde pek çok insanın ilgisini çekiyor. Neredeyse herkes astrolojiden çıkıp gelen 12 tane burcun varlığı hakkında haberdar olsa da bir de astrolojik arketip denilen bir olgu bulunuyor. Bu yazımızda, astrolojik akretipin ne olduğunu ve 6 farklı arketip türünü sizler için kaleme aldık.
İçindekiler
Astrolojik arketip nedir?
Astrolojik arketip, AstroTwins olarak bilinen ikiz kardeşler Ophira ve Tali Edut tarafından ortaya atılan bir olgu olarak biliniyor. AstroTwins tarafından hazırlanan astrolojik arketip sisteminde temelde 6 tane arketip bulunuyor. IAM sistemi olarak bilinen bu sistem, astrolojik doğum haritasına göre kişiliği fark etmeye yardımcı oluyor. Yenilikçi bir yaklaşım olarak ele alabileceğimiz bu sistemdeki arketipler ise şu şekilde: İnovatör (I), Otorite (A), Uzman (M), İnovatör-Otorite (IA), İnovatör-Uzman (IM) ve Otorite-Uzman (AM).
Astrologlar, her insanın haritasına ve burcunun enerjisine dayanan kendisine has bir arketipe sahip olduğunu belirtiyor. AstroTwins tarafından hazırlanan IAM sistemi de bu ifadeyi somut bir şekilde gözler önüne seriyor. Bu sistemde 3 tane tekli ve 3 tane de hibrit arketip yer alıyor.
Astrolojik arketipin anlaşılabilmesi için ilk olarak doğum haritasındaki gezegenlerin yerleşimlerine ve etkilerine bakılması gerekiyor. Her gezegen belli bir burçta yer aldığı zaman farklı bir enerji açığa çıkıyor. Bu enerji durumu da arketip olgusunu etkiliyor.
Altı farklı astrolojik arketip
IAM sistemi, Güneş burcunu, Ay burcunu ve yükselen burcu baz alıyor. Şimdi, her arketipin burçlarını ve özelliklerini sizlerle paylaşmak istiyoruz.
Güneş, Ay veya yükselen burcu Koç, Yengeç, Terazi veya Oğlak olan kişilerde İnovatör enerjisi hissediliyor. Boğa, Aslan, Akrep veya Kova burçlarına sahiplik söz konusu ise Otorite arketipi ön plana çıkıyor. Uzman arketipi ise İkizler, Başak, Yay ve Balık burçlarını kapsıyor.
Eğer doğum haritanızda iki ayrı arketipte bulunan iki burç söz konusuysa hibrit arketiplerden birisini sergiliyor olabilirsiniz. Örneğin, aynı anda hem Uzman hem de Otorite arketiplerinin özelliklerine sahip olarak Otorite-Uzman arketipini belli edebilirsiniz.
İnovatör (I)
Bu arketipe sahip bireyler, yaratıcı ruhlu olarak değerlendiriliyor. Bu insanlar, yenilikçi olup temelde dünyayı değiştirmeyi amaçlıyorlar. Çoğu zaman yüksek bir cesaret ile risk alan İnovatörler, ileri görüşlülük ve temel liderlik yeteneklerini sergiliyorlar.
İnovatörler, risklerden korkmadıkları için çoğu zaman özgün fikirlere imza atıyorlar. Bu sayede, pek çok insanın kendilerini takip etmesini/izlemesini sağlıyorlar. Bir diğer yandan, bu bireyler bazı zamanlarda hayal dünyalarına fazlasıyla kapılıp düşüncelerini pratiğe dökmekte sıkıntı yaşayabiliyorlar. Bu durum sonucunda da yapılan planlar suya düşebiliyor.
Otorite (A)
Otorite arketipine sahip kişiler, disiplinli olup çoğu zaman düzenli, dengeli ve sistematik davranıyorlar. Güvenlik ve istikrar elementlerini en ön planda tutan bu insanlar, kuralları çiğnemekten her zaman uzak duruyorlar.
Sorumluluk almayı tercih eden Otorite arketipindekiler, büyük bir azim sergileyerek başarıya ulaşmaya çalışıyorlar. Bu kişiler, yüksek kararlılıkları sayesinde hem basit hem de zorlu durumları hızlı bir şekilde çözüme kavuşturabiliyorlar. Bir diğer yandan, disiplinli olmayı bir ilke haline getirmiş bu kişilerin değişimden kaçabileceğini belirtmek istiyoruz. Bir başka deyişle, bu insanlar fazla katı olmalarından dolayı esneklik gerektiren durumlarda zorluk çekebiliyor.
Uzman (M)
Uzman arketipli bireyler, yüksek bir sosyal zekaya sahip olup çoğu zaman meraklı ve esnek davranıyorlar. Birbirinden farklı sosyal ortamlarda iletişim yetenekleriyle dikkat çeken bu insanlar, yeni bilgi öğrenme isteğine sahip olup öğrendikleri bilgileri gerekli zamanlarda hızlıca yayabiliyorlar.
Birbirinden farklı alanlarda uzmanlaşabilen bu arketip, insanları etkili bir şekilde bir araya toplayarak karmaşık bilgileri herkesin anlayabileceği dilde onlara aktarabiliyor. Bir diğer yandan, bu arketipte odaklanma problemi gözlemlenebiliyor. Aynı anda farklı görevlerle ilgilenmeye çalışan bu arketip, multitaskingliğini tam anlamıyla kullanamadığında işlerini vaktinde bitiremiyor.
İnovatör-Otorite (IA)
Hibrit bir arketip olan İnovatör-Otorite, İnovatör ve Otorite arketiplerinin özelliklerini tek bir noktada birleştiriyor. Bu arketipe sahip bireyler, yaratıcı fikirlerini hiç vakit kaybetmeden pratiğe dökebiliyorlar. Ayrıca, bu yaratıcılığın altında da stratejik düşünme becerisi ve üretme isteği yatıyor.
Bu arketipli insanlar, büyük fikirleri hayata geçirme konusunda imrenilen bir davranış sergiliyorlar. Bir diğer yandan, bu bireyler bazı zamanlarda yaratıcılık ve planlı çalışma arasında denge kurmakta zorluk yaşayabiliyorlar.
İnovatör-Uzman (IM)
İnovatör ve Uzman özelliklerini bir araya getiren İnovatör-Uzman arketipi, hem yaratıcılık hem de esneklik sergiliyor. Bu insanlar, yaratıcı fikirler üretirken farklı görevler ve projeler arasında da hızlıca geçiş yapabiliyorlar.
İnovatör-Uzman arketipli bireyler, yenilikçi oldukları için değişikliklere ayak uydurabiliyorlar. Bir diğer yandan, bu kişiler çok fazla fikir ürettikleri için fikir çeşitliliği arasında kaybolabiliyorlar. Bu durum da beraberinde dağınıklığı ve tek bir fikre yoğunlaşamamayı getiriyor.
Otorite-Uzman (AM)
Otorite ve Uzman arketiplerinin birleşimi olan bu yapı, bilgelikle eğlenceli anlatımı birleştiriyor. Bu arketipli insanlar, öğrendikleri bilgileri eğlenceli bir dil aracılığıyla diğer bireylere aktarabiliyor. Bu insanlar, pek çok kişinin kafasını karıştıran bilgileri sadeleştirerek hem eğitici hem de eğlendirici yanlarını somut bir şekilde sergiliyorlar.
Eğitim sektöründe ve sivil toplum projelerinde yer alması uygun olan bu arketipe sahip bireyler, etkileyici anlatım yetenekleriyle öne çıkıyorlar. Bir diğer yandan, bu insanlar bazı zamanlarda aşırı didaktik olarak esneklik isteyen durumlarda zorluk çekebiliyorlar.
Eğer özelliklerinizin daha net bir şekilde farkına varmak istiyorsanız buradan arketipinizi öğrenebilirsiniz. Arketipinizi öğrenmek için doğum saatinizi doğru bir şekilde girmeniz gerektiğini vurgulamak istiyoruz.
İlginizi çekebilir: Astrolojiyi takip ederken dikkat etmeniz gereken 5 önemli ipucu