Bağırsak bakterileri kilo verme performansını etkiler mi?

Amerika’dan başlayarak dünyanın kalanına da büyük bir hızla yayılan obezite dalgasından artık hepimiz haberdarız. Hızla artan obezite oranlarını detaylandıran istatistikler ve haberler tarafından kuşatıldığımız çağın dinamiklerini anlamak için rakamlardan ziyade, bir alışveriş merkezinin yemek katında ya da bir hava alanının bekleme salonunda oturan insanların davranışlarını gözlemlemek gerekiyor.

Obezitenin altında yatan ana neden, protein – yağ ve karbonhidrat tüketimleri arasındaki dengesizlik gibi görülse de günümüzde obezite uzmanı hekimlerin ağız birliği ettikleri bir konu daha var: İnsan vücudundaki mikroorganizmaların sayısı ve niteliğinde görülen dengesizlik, kilo verememe ve kontrolsüz kilo alma gibi soraunların kaynağında yatan temel faktörlerden biri.

İlginizi çekebilir: Sindirim sisteminizi saat gibi çalıştıracak mucize besinler

Bağırsaklardaki bakteriler kilo vermeyi nasıl etkiliyor?

Son yıllarda yapılan araştırmaların vardığı ortak sonuçlardan biri de, bağırsaklarda yaşayan bakterilerin bağışıklık sisteminin düzgün çalışmasından, metabolizma hızına; hatta vücudun şeker ve yağ yakma kabiliyetine kadar pek çok şeyi doğrudan etkilediği.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Doğum felsefeleri: Lamaze Felsefesi

İşte tüm bu saydıklarımızın da kilo alıp verme döngüsüyle doğrudan ilişkili olduğu su götürmez bir gerçek. Ancak modern hayatın getirdiği yeme içme alışkanlıkları ve özellikle 1950’lerden itibaren yoğun bir şekilde kullanılan antibiyotik ilaçlar nedeniyle bağırsak florası bozuluyor ve insanlar hızla kilo almaya başlıyorlar.

Yakın zamanda Cell Host and Microbe’da yayınlanan bir araştırmanın sonuçları, hiç antibiyotikler tanışmamış hayvanların bağırsaklarında bulunan yararlı bakteriler sayesinde besinlerden aldıkları kalorileri tamamen enerjiye dönüştürebildiklerini ortaya koyuyor. Bağırsak florasına katkılı besinler ve antibiyotik içerikli ilaçlarla müdahale eden insanların yediği besinlerden aldıkları kaloriler, karın ve bel bölgelerinden başlayarak vücutlarında depolanma eğilimi gösteriyor.

İlginizi çekebilir: Kış şişkinliklerinden kurtulmak ve detoks yapmak için 8 yöntem

Sağlıklı bir bağırsak florası için neler yemek gerekir?

Bağırsak hareketliliği ve kalori yakabilme kabiliyetinin artması için prebiyotik lif isimli bir kompleks karbonhidrat tipini muhakkak tüketmek gerekir. Çünkü prebiyotik lifler bağırsaklarda kısa zincirli yağ asitlerinin üretilmesini tetikler ve bu yağlar kilo vermek için vazgeçilmezdir. İşte prebiyotik lif içeren besinlerin başlıcaları:

  • Karahindiba yaprağı
  • Kuşkonmaz
  • Meksika turpu
  • Pırasa
  • Soğan
  • Sarımsak
İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Barbunya Kaç Kalori?

İlginizi çekebilir: Sık görülen 7 beslenme eksikliği ve telafi yöntemleri

 

Kaynak:

Mindbodygreen.com

 

 

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir