Bağırsak hareketlerinin uyarıcısı: Sabah kahvesi

Muhtemelen senin de etrafında sabahları bir fincan kahve içmeden güne başlayamayanlar vardır. Kahve daha zinde olmanın yanı sıra farklı bir sebeple daha sabahları tercih edilebiliyor. Özellikle sabahları güne kahveyle başlamanın bağırsak hareketlerini artırdığını ve tuvalete çıkmayı kolaylaştırdığını düşünenlerdensen bu makalemi oku.

Araştırmalar bu düşüncenin yanlış olmadığını aslında çok uzun yıllar önce ortaya koymuş. Çalışmalara göre; kahve kalın bağırsaktaki ve özellikle distal kolon dediğimiz bağırsağın son bölümündeki kasılmaları artırarak dışkılamaya yardımcı olabiliyor. Hatta yapılan bu çalışmalardan biri; katılımcıların %29’unun kahve içtikten sonra 20 dakika içinde tuvalete çıkma eğilimi olduğunu göstermiş.

Kahvenin en iyi kafein kaynaklarından biri olduğunu biliyoruz. İlk başlarda kahvenin dışkılamayı tetiklemesi kafeine bağlanmış ve bununla ilgili de çalışmalar yapılmış. Bununla ilgili geçmiş yıllarda yapılan bir çalışma kafeinli kahvenin bağırsak hareketlerini suya göre %60, kafeinsiz kahveye göre de %23 daha fazla harekete geçirdiğini göstermiş.

Bağırsak hareketlerinin uyarıcısı sabah kahvesi

Tek sorumlu kafein değil

Kafeinsiz kahvelerin de dışkılama isteğini uyarması bize bu konuda tek sorumlunun kafein olmadığını gösteriyor. Zaten diğer kafein içeren besinlerin dışkılama isteğini kahve kadar uyarmıyor oluşu da bu konudaki görüşü destekliyor.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Kronik yorgunluk için tüketilmesi gereken besinler

Kısacası kahvede dışkılama durumunu destekleyen birden fazla etmen var. Kahvenin mide asidi üretimini uyarması, gastrin, kolesistokinin gibi bazı hormonların salınımı artırması ve bunların yanı sıra içerdiği bazı başka bileşenler de dışkılama durumuna yardımcı olabiliyor.

Bununla birlikte, bu diğer faktörlerin bağırsak hareketlerini uyarma üzerindeki etkisinin ne derece olduğu konusunda daha çok araştırmaya ihtiyacımız olduğu da net.

Uzun süren kabızlık varsa

Kabızlık, kişiden kişiden göre değişmekle birlikte genel olarak dışkılama sıklığının haftada 3’ten daha aza düşmesi olarak tanımlanır. Eğer kabızlığa sebep olabilecek herhangi başka bir sağlık sorunun yoksa, kabızlığın temel sebepleri; liften ve probiyotik besinlerden eksik düzensiz beslenme, yetersiz su tüketimi ve hareketsizlik olarak sayılabilir. Eğer kabızlık problemi yaşıyorsan önce gün içinde yediklerini ve aldığın sıvı miktarını gözden geçirmeni tavsiye ederim ve tabii ki biraz da hayatına hareket eklemeni. Eğer bütün bunları yapıyorsan ama yine de kabızlık problemi yaşıyorsan stres gibi psikolojik tabanlı bazı sebepleri değerlendirebilirsin. Yine de uzun süren ve kronik şekilde devam eden bir kabızlık problemin varsa mutlaka bir hekimle görüşmelisin.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Sıcak yaz günlerinde vücudunuzu hızlı bir şekilde soğutmak için yapabilecekleriniz

 

İlginizi çekebilir: Yeşil çayın en yeni alternatifi: Beyaz çay içmek için 3 neden

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir