Bazı besinler içerikleri nedeniyle bağırsaklarımızda gaz ve şişkinliğe neden olabilir ve bizi olumsuz etkileyebilir. Kurubaklagiller, lahanagiller bu besinlere en tipik örneklerdendir. Aslında içeriğini pek bilmediğimiz, gaz yapacağı aklımıza gelmeyen ve bağırsaklarımızı rahatsız edebilen birkaç besin daha var.
İşte bunlardan birkaçı…
İçindekiler
1. Elma, böğürtlen, karpuz, şeftali gibi meyveler
Elma
Elmanın içerdiği şeker alkollerinden sorbitol çeşidi, herkesin bağırsaklarında rahatça emilemeyebilir ve gaz şikayetine neden olabilir. Yani günde bir elma diyerek herkese elma önermek bazen çok da doğru olmayabilir.
Çok fazla tüketildiğinde, günde 3 ve üzeri, fazla sorbitol alımı nedeniyle özellikle çocuklarda ishale sebep olabilir.
Gaz şikayeti yaşayanların elma tüketirken iyi gözlemlemeleri ve dikkatli tüketmeleri gerekmektedir.
Böğürtlen
Orman meyvelerinin içinde sorbitol içeriği en yüksek olan meyve böğürtlendir. Yine elmadaki etkiyi göstererek bazen bağırsaklarda sorun çıkarabilir.
Karpuz
Çoğumuzun vazgeçilmez yaz meyvesi karpuzun da içerdiği fruktoz oldukça yüksektir. Bu nedenle porsiyonu aştığımızda bağırsaklarımız fruktozu metabolize etmekte zorlanabilir bu da şişkinlik, hazımsızlık, gaz şikayetleri ile sonlanabilir.
Porsiyon kontrolünü sağladığı halde gaz şikayeti yaşayanlarda genlerle ilişkili bir durum düşünülebilir. ‘Kalıtsal fruktoz intöleransı’ durumu söz konusu olabilir ve bu yapılan genetik testlerle anlaşılabilmektedir.
Şeftali
Her meyvede olduğu gibi şeftalide de meyve şekeri olan fruktoz bulunmaktadır. Şeker alkollerinden ise poliolleri oldukça yoğun miktarda içeren şeftali, fazla tüketildiğinde bağırsak bakterilerinin çalışmasını olumsuz etkilemekte ve gaz sorununa neden olmaktadır.
Bir porsiyonun 1 orta boy olduğunu unutmadan, yaz mevsiminde tüketilmesini önermekteyiz.
2. Enginar
Meyve olmasa da içerdiği karbonhidrat türünden fruktozun öncü maddesi nedeniyle enginar da gaz yapabilmektedir.
Faydaları düşünüldüğünde tüketilmesi önerilmektedir. Ancak gaz şikayeti yaşayanlar enginar tükettikten sonra sindirime yardımcı bitki çaylarından yararlanabilirler.
3. Patates
Potasyumdan zengin olan bu kök sebze maalesef nişastadan da zengindir. Bağırsaklarımızı olumsuz etkileyebilecek olan nişasta yoğunluğu sindirimde zorluk çıkartarak gaza sebebiyet verebilir. Yine porsiyonu aşmadan ve rutin beslenmede sıklığını çok arttırmadan tercih edilebilecek sebzelerdendir.
4. Mantar
Protein bakımından zengin olan mantar da içerdiği şeker alkolü türü olan mannitol nedeniyle fazla tüketildiğinde gaz ve şişkinliğe sebep olabilmektedir.
Bir porsiyon olarak pişmiş halde 1 su bardağı dolusunu geçmeden tüketmek, sağlıklı bileşenleri vücudumuza sağlamamıza yardımcı olmaktadır.
5. Bezelye
Yeşil sebzelerden protein içeriği kurubaklagillere en yakın olanıdır. Kurubaklagillerle olan benzerliği, içerdiği şeker türü olan galakto-oligosakkarit ile de ilgilidir. Fazla miktarda galakto-oligosakkarit içermesi, porsiyonu aştığımızda gaz problemlerine neden olabilmektedir.
6. Kahve
Kafeinin vücuttaki olumlu etkileri sayısızdır. Ancak her besinde olduğu gibi kahvede de aşırı tüketim gaz ve bağırsak hareketlerinde değişikliğe neden olmaktadır.
1 fincan kahvenin ortalama 80-150 mg kafein içerdiğini göz ardı etmeden günde 3 fincan kahve tüketimini aşmamak gerekmektedir.
7. Yulaf ezmesi
Diyette günlük kalori alımını düşüren, B vitaminlerinin en güzel kaynaklarından olan tam tahıl grubundan yulaf ezmesi, hızlı tüketildiğinde gaz şikayetine sebep olmaktadır.
Posadan zengin olması kabızlık sorununu çözmede etkilidir ancak 1 porsiyonun 3 yemek kaşığı olduğunu unutmadan, fazlaca çiğneyerek tüketmek en doğrusudur.
Aksi halde bağırsak hareketlerini hızlandırarak diyare yani ishal sorunu oluşturabilmektedir.
Görüldüğü gibi aslında besinlerin bileşiminde bulunan maddelerin sindirimi ile ilişkili olarak değil porsiyon ve tüketim konusundaki aşımlardan dolayı gaz ve şişkinlik görülmektedir.
Bu nedenle her besini tüketirken kişisel ihtiyaçlarımızı göz önünde bulundurarak uygun porsiyonda tüketmeye dikkat etmeliyiz.
İlginizi çekebilir: Sağlıklı vücudun anahtarı: Metabolizmanızı daha iyi çalıştırmanın yolları