Bağışıklık sisteminin gizli kahramanı: Dalak Meridyeni

“ENDİŞE etmeme gerek yok, her gün her boyutta iyileşiyorum.”

Dalak organımız ve dalak meridyeni endişe ile ilişkilendirilmektedir.

Çin Tıbbı kan ve duygular değerlendirmesine göre; aynı gıda ve içeceklerin ağız yoluyla alınıp işlendiği ve dönüştürüldüğü gibi dalak organımız da, psiko-emosyonel dönüşüm sürecinde, yani hayatımızdaki tüm deneyimlerin işlenme sürecinde yer alıyor. Dalak düşüncelerin barınağıdır. Hisler ya da deneyimler hakkında devam eden düşünceler aracılığıyla dalak bunları duygulara dönüştürür ve depolar. Tuttuğu şey gerçek bir deneyim değildir, bir düşünce ya da anıdır. Bu tutma süreci, koşullanmanın bir parçası olur ve ardından karakterin bir parçası olabilir. Ego da buna dahildir. Ego, düşünceler, tercihler ve duygusal bağlılık oluşumunda dalak yer alır.

Dalak organımız ve görevleri

Dalak organımız, bağışıklık sisteminin gizli kahramanıdır. Gövdemizde sol tarafta, mideye yakın yer alır.

Bizler annemizin karnında embriyo iken tüm kanımızı dalak yapar, doğunca görevini kemik iliğine bırakıp kanın kalite kontrol elemanı olur.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Aşramda yaşam: İçsel dönüşüm ve arınma yolculuğu
Bedenimizde dalak meridyeni

Bedenimizde dalak meridyeni; bedenimizin her iki tarafında koltuk altı alandan başlayıp gövdede her iki yanda ilerler, bacakların iç yan kısmından devam edip, ayak başparmaklarında yan iç bölgesinde gelir.

Yün keçe bebek yapımı ve modelleri 46
<em>bedenimizde dalak meridyeni<em>

Endişelerimizi azaltmak, bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için dalak ve dalak meridyenimize iyi gelen dalak meridyen egzersizleri uygulayabiliriz.

Dalak 21 noktası egzersizleri

Dalak 21 noktası birçok yan dal meridyenle bağlantılı olduğundan yani bedenimizdeki tüm sistemlerin kanallarıyla ilişkili olduğundan bu noktayı tetikleyen hareketler bağışıklık sisteminin güçlenmesine destek olur.

Dalak 21 egzersizi Hareket 1:

Videoda görüldüğü gibi nefes alıp vermeye devam ederken, dizler hafif öne bükük vaziyette, ellerde parmaklar açık ve avuç içleri yüzümüze bakar şekilde sağ el üstte sol el altta olacak şekilde yavaş yavaş omuz yanlarına doğru hareket ettirilir. Gözler ve üst gövde elleri takip ederek yanlara döndürülür. Sol yana gelindiğinde sol el sağ elin üzerine yer değiştirir. Gözler ve üst gövde yine elleri takip eder. Sağ yana gelindiğinde sağ el sol elin üzerine yer değiştirir. Bu hareketi her iki yöne 8 defa tekrar edebilirsiniz.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Yoga + Astroloji = Yogastroloji

Dalak 21 egzersizi Hareket 2:

Videoda görüldüğü gibi nefes alıp vermeye devam ederken, dizler hafif öne bükük vaziyette, ellerde parmaklar açık ve avuç ileri kendimize bakar şekilde sağ el sol omuz tarafından kafanın üzerinde yarım daire çizer, ardından sol el sağ omuz tarafından kafanın üzerinde yarın daire çizer, hareketler danseder gibidir, gözler ve üst beden avuç içlerini takip eder. Bu hareketi her iki yöne yine 8 defa tekrarlayabilirsiniz.

“Hu” sesi

Bilerek ya da farkında olmadan “huuu” sesi çıkarır mısınız? İşte bu “huuu” dalak meridyenine çok faydalı. “Oh be, huuu” deriz ya hani, işte öyle bir şey. Sevdiğiniz herhangi bir şarkının melodisini sadece “hu” sesi kullanarak söylemek dalak meridyenine yardımcı olacaktır.

Stevie Wonder’ın bu hafta doğum günüydü, sesiyle müziğiyle birçok insana ilham vermiş harika müzisyenin doğum gününü de bir şarkı ile kutlayalım, parçası “Don’t you worry about a thing”. 2016 animasyon filmlerinden Sing’de buldum kısaca; ‘endişe etmene gerek yok’ diyor:

İlginizi çekebilir: Bir nefes sıhhat: Bedenimizde akciğer meridyeni

Kaynaklar:
Twicken D. The Luo Collaterals.
Meridian Studies in China: A Systematic Review. J Acupunct Meridian Stud
chiro.org 

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir