Bahar aylarının tadını doyasıya çıkarmak için alerji semptomlarıyla baş etme yolları

Doğanın tadını çıkarmak, kuş cıvıltıları ile coşmak, ısınan havada birbirinden eğlenceli etkinlikler planlamak için bahar, harika bir mevsim olsa da alerji şikayetleri olanlar için zorluklarla dolu bir zaman dilimi olabilir. Çünkü polenlerin arttığı bahar mevsiminde hapşırma, öksürme, göz kaşıntısı gibi şikayetler alerjiye yatkın bireylerde bu zamanda hızla çoğalmaya başlar.

Ne yazık ki alerjenler, hava yoluyla yayılarak bireylerin solunum sistemini tetikler ve çok çeşitli semptomlara neden olabilir. Dolayısıyla bahar alerjileriyle başa çıkmanın en önemli adımı, farkındalıktır. Bedeninizi iyice gözlemlemeli, şikayetlerinizin arttığını hissediyorsanız vakit kaybetmeden harekete geçmelisiniz. Hem yaşam kalitenizi artırmak hem de sağlığınızı desteklemek için alerjik bir bünyeniz varsa bahar aylarını çok dikkatli geçirmelisiniz. Gelin, bahar mevsiminde artan bu alerjileri ve onlara karşı neler yapılabileceğini yakından keşfedelim.

Bahar alerjileri kendini nasıl belli eder?

Bahar alerjilerinin en büyük ortaya çıkma nedenlerinden biri bu dönemde artan polenler. Bu minik partiküller, solunum yoluyla vücuda girer ve alerjik reaksiyonlara neden olurlar. Çeşitli bitkiler, çiçekler ve ağaçlar tarafından üretilen ve rüzgarla taşınan polenler, alerjik bünyelerde bir tehdit olarak algılanır ve vücut bu tehdit karşısında histamin adı verilen kimyasallar salgılamaya başlar, bu da enflamasyona ve alerjik semptomların ortaya çıkmasına neden olur. Bahar alerjilerinin en yaygın belirtileri arasında:

  • Burun tıkanıklığı ve burun akıntısı
  • Gözlerde kaşıntı ve kızarıklık
  • Göz sulanması
  • Hapşırık
  • Boğaz ağrısı
  • Boğaz kaşıntısı veya boğazda batma hissi
  • Genel yorgunluk hali yer alır. Bu belirtilerin şiddeti ve sıklığı her bünyede farklı olduğundan kişiden kişiye farklılık gösterebilir.
İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Psikolojik destek zamanı: Çocuğu terapiye hazırlamak

Bahar alerjileri, solunum yollarını doğrudan etkiliyor olsa da vücudu genel olarak yorduğu için genel bir halsizlik ve keyifsizliğe de neden olabilir. Bu nedenle alerjik bünyelere sahip kişiler için bahar aylarını özellikle açık havada geçirmek, çok zorlu bir mücadeleye dönüşebilir.

Eğer siz de benzer şikayetlere sahipseniz ve baharın gelmesine alerjik semptomlarınız nedeniyle sevinemiyorsanız, şikayetlerinizi hafifletecek bazı önerilere kulak vermenizde fayda var.

Alerjik semptomlarla başa çıkmanın yolları

İlk adım bedeninizi tanımak ve bedeninizin verdiği alerjik tepkilerin ne zaman yoğunlaştığını fark etmek. Daha sonra ise alerjenlere maruz kalma sürenizi mümkün olduğunca minimize etmek.

  • Özellikle çok rüzgarlı ve polen yoğunluğunun fazla olduğu, hatta gözle görünür bir şekilde etrafınızı polenlerin sardığı günlerde açık havada fazla zaman geçirmemeye çalışın.
  • İç mekanlardaki hava kalitesini korumak ve polenlerin girişini mümkün olduğunca önlemek için ev ve araba camlarını kapalı tutun. Yaşam alanlarınızın havasını temizlemek için HEPA filtreli hava temizleyicileri kullanın.
  • Anti inflamatuar besinler tüketmeye özen gösterin. Bunlar Omega-3 yağ asitleri bakımından zengin besinler, zencefil, zerdeçal gibi baharatları içerebilir. Bu sayede histaminin neden olduğu enflamasyonu en aza indirerek şikayetlerinizi hafifletebilirsiniz.
  • Bol su tüketin. Su içmek, mukus akışını artırarak solunum yollarının temizlenmesine yardımcı olur ve daha rahat nefes almanızı destekler.
  • Düzenli egzersiz yapın. Düzenli fiziksel aktivite, genel bağışıklık sistemini güçlendirerek alerjik reaksiyonlara karşı daha dirençli hale gelmenize yardımcı olur.
  • Stres, hemen hemen her sağlık sorununda olduğu gibi söz konusu alerjiler olduğunda da önemli bir tetikleyici. Stres, alerjik reaksiyonları tetikleyebilir veya şiddetlendirebilir. Meditasyon ve yoga, stresi azaltarak alerji semptomlarının hafiflemesine katkıda bulunabilir. Ayrıca, nefes egzersizleri de bu konuda oldukça etkili.
İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Çocuklarda kabızlık belirtileri, nedenleri, tedavisi

Bahar alerjileri ve nefes egzersizleri

Doğru nefes egzersizleri ile bahar alerjilerinin neden olduğu semptomları hafifletebilir, yaşam kalitenizi artırabilirsiniz. Nefes egzersizleri, stres hormonlarının seviyelerini düşürerek alerjik tepkilerin şiddetini azaltabilir, bu şekilde daha iyi hissetmenize ve rahatlamanıza yardımcı olabilir. Öte yandan, nefes egzersizleri doğru nefes alıp vermeyi iyileştirebilir, bu da solunum yollarının rahatlamasına destek olabilir.

Derin nefes alma, bronşları genişleterek daha fazla hava alımını teşvik ettiği için özellikle burun tıkanıklığından şikayetçi olan alerjik bünyeleri rahatlatabilir. Ayrıca, nefes egzersizleri otonom sinir sistemini dengelediği için savaş ve kaç modunun kapanmasına yardımcı olur, bu da alerjik semptomları şiddetlendiren enflamasyonun azalmasını sağlar. Peki, hangi nefes egzersizleri, bahar alerjileri ile başa çıkmayı kolaylaştırır? İşte uygulayabileceğiniz birkaç teknik:

  • 4-7-8 Nefes Tekniği: Nefesinizi 4 saniye boyunca içeri çekin, 7 saniye boyunca nefesinizi tutun ve 8 saniye boyunca yavaş yavaş dışarı verin.
  • Diyaframik Nefes (Karın Nefesi): Bu teknikte nefesi göğsünüzden değil, diyaframdan almaya odaklanın. Dilerseniz doğru bir şekilde uygulayıp uygulamadığınızı anlayabilmek için bir elinizi göğsünüzün üst kısmına, diğer elinizi de karnınıza yerleştirerek nefes alış-verişlerinizdeki inme-çıkmayı takip edebilirsiniz. Nefesinizi diyafram alırken karnınızın şişmesine, verirken ise çökmesine odaklanın.
  • Nadi Shodhana Pranayama (Alternatif Burun Deliği Nefesi): Başparmağınızı sağ burun deliğinizin üzerine, işaret ve orta parmağınızı alnınıza, yüzük parmağınızı ise sol burun deliğinizin üzerine yerleştirin. Sağ burun deliğini kapatarak sol burun deliğinden derin bir nefes alın. Sol burun deliğini kapatarak aldığınız nefesi sağ burun deliğinden yavaşça verin. Ardından sağ burun deliğinden nefes alın, sol burun deliğini açın ve sağ burun deliğini kapatarak nefesi sol burun deliğinden verin.
How to do Alternate Nostril Breathing | Nadi Shodhan Pranayama | Beginners Guide | Stress Relief


Watch this video on YouTube

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Günde 10 bin adım atmak yeterli mi? Bilimsel araştırmalara göre ‘günde 10 bin adım’ efsanesi

Dilerseniz yukarıdaki videodan da bu nefes tekniğini izleyerek uygulayabilirsiniz.

Daha fazla nefes egzersizi için şu yazılarımıza da göz atabilirsiniz:

  • Nefes egzersizleri: Rahatlatan ve enerji veren 8 farklı nefes tekniği
  • Nadi Shodhana nefes tekniği uygulama rehberi
  • Bedensel ve zihinsel huzur için nefes alma teknikleri

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir