Bahar temizliği konusunda doğru bilinen yanlışlar

Şehir merkezlerinde yaşayanlar, küçük evlere sığma konusunda yıllardır problem yaşıyorlar. Hayatınızın çeşitli dönemlerinden hatıra kalan birçok eşyayı saklamak istiyorsunuz ve sahip olduklarınız kocaman bir toz bulutu gibi birikmeye devam ediyor. Yeni eve taşınmak gibi bir durum söz konusu olmadığı sürece, fonksiyonunu yitirmiş eşyalara bir göz atıp evden çıkarmak gibi bir rutine ya da alışkanlığa sahip değilsiniz, hiçbirimiz değiliz. İş stresi, günlük hayat yoğunluğu ve yorgunluğu, zamanın kısıtlı olması gibi nedenlerle sürekli ertelediğiniz ev temizliği, “bahar temizliği” olarak artık yapmanız gereken bir ritüel. Peki, bahar temizliği konusunda yeterince dikkatli davranıyor musunuz? Gelin, sizler için derlediğimiz, hepimizin yaptığı hatalara ve yanlış düşüncelere bir göz atın:

İçindekiler

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  İndigo, kristal ve gökkuşağı çocuklar: Yeni dünyanın yıldız çocukları
Her gün birazcık temizlemek iyi olur

Bir gün orayı silip, bir gün buranın tozunu alırken aslında daha fazla iş yapmış oluyorsunuz; hatta kendinizi kısır bir temizlik döngüsünün içine sokuyorsunuz. Bir seferde her tarafı temizleyin.

Tozlu zemin

Ben çok temiz, düzenli biri değilim; muhtemelen de hep böyle olacağım

İnsanlar kendileri hakkında ortaya koydukları negatif ibarelerden etkileniyorlar – özellikle de daha önce başkaları tarafından söylenmiş şeyler ise. “Ben çok düzensizim” ya da “Annem de tüm hayatım boyunca çok dağınık olduğumu söylerdi” gibi cümleler ile kendinize olumsuz mesaj veriyorsunuz. Davranış değişikliği, bu negatif imaja sıkışıp kalmama farkındalığını yaşarsanız gerçekleşir. Temizlik ve düzen karakteristik değildir, öğrenilip değiştirilebilir bir özelliktir.

Dağınık oda

Temizlik sadece bir zorunluluk

Temizlik sadece icraat değil, kişinin kafa yapısını değiştirmesidir. Ayrıca temizlik bir amaç değil araç olmalı. Görsellik ve temizlik başarılı olmanıza yardımcı olur; motivasyonunuzu artırır.

Çözüm depolayıp saklamak

Plastik kutular dağınıklığın ve karışıklığın tek çözümü mü? Yanlış. Depolamaya (saklamaya) odaklanmak hataya sürüklüyor ve artık gerekli olmayan, kullanmadığınız eşyaları (evinizde olduğunu artık siz hatırlamasanız bile) stoklamaya kadar gidiyor. Stoklamadan önce elden çıkarmaya bakın.

Saklama kutusu

Her gün bir oda

Oda oda ayırmak bir işe yaramıyor, çünkü aynı tipteki objeler evin birçok yerinde stoklanıyor. Aynı tipteki eşyaları bir araya getirin, örneğin; kıyafetler, kitaplar, kalemler… Kategoriler halinde elden çıkarın, bir odadaki eşyaları toptan gözden geçirmeyin.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Kilo verme sürecinizi hızlandıracak 3 yöntem
Temizliğin belirli bir sırası yoktur

Açık ve kesin bir sıra tabi ki var. Stoklama gibi anksiyete problemleri olanların da özellikle dikkat etmesi gereken bir sıralama yapılması şart. Duygusal bağınızın olduğu eşyalardan başlamayın. Veda etmesi en zor olanlar onlar olacağı için, en sona bırakmanızı öneririz.

Temizlik ürünleri

Bir şeyi saklayıp saklamayacağım kullanılabilirliğine göre değişir

Bir eşyayı evden çıkarmanız için şimdiki, geçmişteki ya da gelecekteki kullanımının formülleştirilmiş, ölçülüp biçilmiş hesabını yapmanıza gerek yok. Eşyayla olan duygusal bağınızı da geri planda tutarak “neyi saklamam gerekiyor” üzerine odaklanmalısınız, “neyi atmam gerekiyor” değil. Sizi daha umut dolu, iyimser hale getiren, neşelendiren eşyaları saklamaya odaklanmak, negatif hisleri tetikleyen eşyaları atmaya odaklanmaktan çok daha iyi bir yaklaşım.

Temizlik yaparken sadece bozuk şeylerle uğraşmak gerekir, oldukları yerde kalsınlar

Kitaplıkta duran kitaplar gibi hep aynı yerde gördüğümüz eşyaları beynimiz hiçbir zaman atılacaklar kategorisine koymuyor. O nedenle, kitap da olabilir kıyafet de, tüm eşyaları yere koyup bakmanız iyi olacaktır. Bilinçli olun, her eşyayı tek tek incelerek saklayıp saklamamanız gerektiğine karar verin.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Sağlıklı bir dolaşım sistemi için tüketmeniz gereken 7 besin

Yere yığılmış kitaplar

Bir şeyleri evde tutmak istiyorsam, bu o şeylerin hayatıma neşe katmasındandır

O tutunduğunuz ve atmaya kıyamadığınız eşyayı atmama nedeniniz, hayatınıza getirdiği neşe değil de sizin o objeye veda edememeniz olabilir. Konuya yakın bir başka örnek de aldığınız ama hiç giymediğiniz kıyafetleriniz. Üzerinizde iyi durmayan, ama mağazada çok güzel görünen o kıyafeti aldınız ve hayatınıza bir anlık mutluluk getirdi, bu yadsınamaz; ama o modelin/rengin/kalıbın size uymadığını fark ettiğiniz anda, o kıyafeti mutlaka evden çıkarın. Hem yeni kıyafetlere de yer açılmış olur.

Sadece içinde yaşadığım yer, daha fazlası değil

Yaşadığınız yerler zihninizin, ruh halinizin ve kendinize ne kadar iyi baktığınızın yansımasıdır. Dolayısıyla, darmadağın bir ev kişiyi sinirlendirebilir ve huzursuzluğa sebebiyet verir. Daha az verimli çalışıp, daha çok dikkat dağınıklığı problemi yaşarsınız. Evinizde ve iş yerinizde sakin, derli toplu bir alan olması, genel olarak kendinizi merkeze oturtmanız için bir temel sağlar. Unutmayın, evinizi düzenledikten sonra sırada hayatınız var.

Ofis temizliği

Hem fiziksel çevrenizi hem de zihninizi düzenlemek için, bahar temizliği başlasın!

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir