Yeni başlayan bir sabah kutsanmış bir yaşam gibidir. Huzurlu, bereketli ve yaratıcı… Tabii bu benim düşüncem. Oysa insanları, geceleri daha iyi çalışanlar, sabahları daha iyi çalışanlar ve her zamana uyum sağlayabilenler olarak 3’e ayırabiliriz. Nasıl çalışırsanız çalışın, sabahlar gününüzün çok önemli bir parçasıdır. Bunun nedeni de çoğu insanın, tercih edip etmemesine bakmaksızın sabahları kalkmak zorunda olmasıdır. Eğer sabah insanıysanız harika bir rutin üretkenliğinizi artırmanıza yardımcı olur ve eğer sabah insanı değilseniz de, harika bir rutine sahip olmak kesinlikle sabahları daha iyi geçirmenize yardımcı olacaktır.
İçindekiler
1. Erken yat, erken kalk, günü yakala.
Gün ışığından yararlanırken, özellikle normalden de erken kalktığınızda daha fazla şey yapmak için zamana ve enerjiye sahip olursunuz. Erken kalkamayanlardansanız, erken uyumayı deneyin. Erken kalkmanın faydaları, sevdiğiniz sabah uykusundan çok daha ağır basar. Özellikle 15 dakika bile erken kalktığım sabahlarda, birçok işimi erkenden halledebildiğimi görüyorum. Diğer yandan dünyanın çoğunun hala uykuda olduğunu bilmek, sabahın erken saatlerindeki huzur ve sakinliği daha iyi yaşamama yardımcı oluyor ve bu sayede işlerimi normalde olduğundan daha hızlı bir sürede bitiriyorum.
2. Güne başlamadan zihni boşaltmak
Zihniniz gün için farklı aktivitelere kapılmadan önce, anda kalabilmek ve dua etmeye odaklanmak için zaman ayırmanız önemlidir. Sabah kalktığınızda sahip olduğunuz şeyleri düşünüp kalpten bir şükran duygusuyla dolup taşmak, daha odaklanmış bir dikkat edinmenize ve gün boyu daha bilinçli olmanıza yardımcı olur. Hayatınızın geri kalanında hangi duygunun baskın olmasını istiyorsanız kalkar kalkmaz o duyguyu hissetmeye -mesela huzurlu olmaksa, huzurlu hissetmeye- odaklanın. O an bu duygunun içine giremiyorsanız bile en son huzurlu olduğunuz, size iyi hissettiren bir an gelsin aklınıza. Bu duyguyu hatırlayıp güne başlamak sabahınızı daha pozitif ve verimli kılacaktır.
3. Egzersiz
Her sabah tam 5 dakikanı, evet yanlış okumadın, tam 5 dakikanı egzersiz yapmaya ayırmanı öneririm. Özellikle cep telefonuna yüklenebilen egzersiz programları çok kısa sürelerde, çok kolay hareketlerle, hem vücudu esnetiyor hem de mutluluk hormonları serotonin ve endorfin salgılamanıza olanak sağlıyor. Bir gece önceden hangi hareketleri yapacağınıza bakmak, kendinizi zihnen fiziksel aktiviteye hazır hale getirmek bir sonraki sabaha motive ve mutlu başlamanıza sebep olacaktır. Özellikle bunu bir arkadaşınızla bir motivasyon oyunu haline getirmek, sizi hedefinize daha da sıkı sıkı bağlayacaktır.
4. Şampiyon kahvaltısı
Günün en zengin, en bereketli, en leziz öğünüdür kahvaltı. Cemal Süreya, “Yemek yemek üstüne ne düşünürsünüz bilmem ama kahvaltının mutlulukla bir ilgisi olmalı” diyerek kahvaltının yarattığı ruhu ne güzel de anlatmış. Kahvaltıyı geçiştirmek sonrasında daha sağlıksız bir şekilde beslenmeyi getirdiği için proteince zengin bir kahvaltı etmek, hem metabolizmayı harekete geçirir hem de gün içinde daha sağlıklı kararlar almamıza neden olur. Güne iyi bir kahvaltıyla başlayan mutsuz olur mu?
5. Esnek olmak
Mutlu ve başarılı olmanın en büyük şartlarından biri belki de hayatın getirdiklerine karşı esnek olabilmekte yatar. Biz her ne kadar o günün planlarını yapsak da, çoğunlukla hayatın akışı bizim planladığımızdan çok daha farklı şekilde ilerleyebiliyor. O yüzden geç kalmak gibi, hasta olmak gibi birçok aksiliği barındırabilen sabahlarda hayatın kendi ritmine güvenip zihnen esnek olabilirseniz, aksilik gibi gördüğünüz olayların arkasındaki fırsatları da yakalayabilirsiniz. Hep öyle olmadı mı? “Hay aksi!” diye başlayıp “İyi ki!” diye devam etmediniz mi?
Özetlemek gerekirse, yukarıdaki 5 maddeyi uyguladığınız takdirde mutlu ve başarılı bir hayat sizi bekliyor. Tabii bunlar benim kendi rutinlerim. Sizin de gününüzü mutlu ve başarılı kılan sabah rutinleriniz varsa, lütfen benimle paylaş.
Mutlu haftalar…
İlginizi çekebilir: 2021’e iyi girme reçetesi: Kulağa küpe yapmalık 5 öneri