Beden farkındalığımızı kazanma vakti: Dengeye dönüş, yerçekimi ve kas gücü

Yaşlanmaya başladıkça, egomuzu tam anlamıyla tatmin edecek vücut hatlarına sahip olmayabiliriz. Vücudumuz diriliğini kaybeder, omuzlarımız çöker, gözlerimiz çukurlaşır, kaslarımız erimeye başlar ve eski canlılığımız neredeyse tamamen yok olur. Ancak bu, gündelik yaşamın koşuşturmasına kendini kaptırıp kol, bacak ve gövde kaslarını bir bütün halinde çalıştırmayanların karşılaşacağı bir sondur.  – Joseph Pilates

Bilindiği gibi yerçekiminin etkisiyle her şey sürekli aşağıya çekilir, bu nedenle her fırsatta omurgamızı yukarı uzatmaya önem vermemiz gerekiyor. Böylelikle yerçekimine karşı direnci harekete geçirmiş oluyoruz.

Her kasımız, tendonumuz ve kaslarımızdaki her bir lif sürekli yerçekimine karşı savaş halindedir.

Vaka Çalışması –  ***

Mesleklerimizin zararlı etkilerinden hepimizin şikayetleri olabilir. Ö.Y. adlı üyem ile tanıştığımda bana anlattıkları hemen hemen karşılaştığım diğer kişilerdeki ortak sorunlara benziyordu.

Ö.Y. finans departmanında çalışıyordu. Bütün gün masa başında bilgisayar karşısında oturduğunu anlatmıştı. Günlük hayatı son derece yoğun geçip masa başından hiç kalkamadığından ve gün içinde hareketsiz oturduğundan baş kısmı sürekli vücuduna göre öne doğru gidiyordu.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Sonbaharda cilt bakımı: Cildinizin ihtiyaçlarına kulak verin

Ö.Y.’nin baş bölgesinin öne doğru eğilmesinde ayak ve bacak güç dengesini tam olarak kuramaması önem taşıyordu. Buradan devam ederek leğen kemiğinin stabilizasyonundaki sorunu da fark edince; fleksör kasların son derece gergin (özellikle kalça bölgesi) ve karın kaslarının da zayıf olduğunu gördük.

Derslerimiz sırasında öncelikli olarak nefes kontrolünü öğreterek omurga hizalanmasının nasıl daha kolay olabileceğinin farkındalığını kazanmasını sağladık.

Çalışmaya her zaman en aşağıdan yukarıya doğru, yani ‘ayaklarımızın altından’ başlıyoruz. Biz de bu üyemle özellikle ayak altındaki fasyal doku üzerinde çalışan ve bacak kaslarını güçlendiren egzersizler üzerinde yoğunlaştık. Böylece bacaklarını doğru pozisyonda, daha düzgün tutmayı öğrendi.

Beden farkındalığımızı kazanma vakti geldi!

Kalça fleksörlerinin rahatlamasını sağladıktan sonra, karın ve sırt kaslarına odaklandık. Zaman içinde sırt kaslarının güçlenmesiyle boynunu daha dik tutabilmeyi öğrendi ve tabii ki buna bağlı olarak baş bölgesi vücuduyla aynı hizaya gelmiş oldu.

Özellikle Sandalye ve Foam Roller Aparatları ile yaptığımız denge egzersizleri sayesinde bedenimizin farklı uyaranları ile tanıştık. Çevremizde bizi harekete geçiren her şey bir uyarandır.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Huzursuz bacak sendromu nedir: En yaygın 7 sebep nedir, nasıl çözülür?

Doğru nefes kullanarak yapılan egzersizler güçlü bir omurga inşa edilmesini, oluşturulan bu güçlü omurganın ve bu omurgayı saran kasların dayanıklı, kalıcı olmasını sağlar.

Uyaranların konumuz açısından önemi:

  • Egzersizler kendimizi en baştan nasıl eğiteceğimizi göstererek fiziksel, zihinsel ve duygusal uyaranların farkına varmayı ve bedenimizle tanışmayı öğretir.
  • Kötü düşünceler aklın, bedenin ve ruhun hastalanmasına yol açar. Olumlu düşünce egzersizleri yapmayı ihmal etmeyin.

Peki sen kendi sağlığın hakkında ne düşünüyorsun? Bireysel seanslar için [email protected] adresine mail atabilir ya da sağlık ile ilgili daha fazla bilgi için Instagram hesabıma göz atabilirsin.

İlginizi çekebilir: Psikolojik problemlerinizi egzersiz yaparak dönüştürün

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir