Beden ve zihni dengelemek için Ayurveda beden terapi ve faydaları

Dinlenmek için neler yaparsınız? Uyur musunuz? Ormanda yürüyüş mü yaparsınız? Kitabınızı alıp sessiz sakin bir yerde okur musunuz? Yoksa kendinize güzel bir çay yapıp, hafif bir müzikle kendinizi koltuğa mı yapıştırırsınız? Bunları farklı şekilde kombinler yaparak da dinlenenler vardır tabii…

<em>masaja ne için gideriz Ben 608 sertifikamı alana ve ayurveda üzerine çalışmaya başlayana kadar ağrılarımdan kurtulmak için gittim <em>

Size bugün Ayurveda’da hem ayrı bir bedensel fonksiyon hem de multi disipliner yapının önemli bir parçası olan beden terapiden bahsedeceğim. Beden terapi; nefes, beslenme ve egzersiz için tamamlayıcı bir fonksiyon olmasının yanı sıra tek başına da iyi bir beden zihin dengeleyicidir. Bu dengelenme aslında kadim bilim olan Ayurveda’nın beden terapiye bakış açısından; beden tiplerine uygun terapi önerileri ve pasif egzersiz olarak bakmasından gelmektedir. Pasif egzersiz bakış açısı başlarda beni çok şaşırtmıştı ama sonrasında kasları çalıştırması, kan akışını hızlandırması, lenf yollarına yaptığı katkıları düşününce pasif egzersiz olması çok da şaşılacak bir konu olarak gelmedi.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Koşarken dişlerin sızlaması neyin belirtisi?

Masaja ne için gideriz? Ben 608 sertifikamı alana ve Ayurveda üzerine çalışmaya başlayana kadar, ağrılarımdan kurtulmak için gittim. Özellikle yoğun ve stresli çalıştığım zamanlarda boyun ve sırt ağrımla başa çıkamadığım zamanlarda masaja gitme sıklığımı arttırarak çözmeye çalıştım.  Kasları güçlendirme, esnetme ve metabolizmayı hızlandırmanın bedenimdeki etkisine hiç odaklanmadım, odaklanmadığım için de bu etkileri göremedim.

Siz masaja gitme nedenlerinizi düşündünüz mü? Çoğunluğun verdiği cevabın benimle aynı olduğuna eminim. Masajı dinlenmek, esnemek, metabolizmasını hızlandırmak için kullanan varsa şimdiden tebrik etmek isterim. Masaj, bizim çoğumuzun kullanım amacımız gibi sadece ağrılarımızdan kurtulmanın bir yolu olsaydı; Ayurveda masaja yağlarla, baskılarla, lenf akış yönleriyle bütünsel bir yaklaşım geliştirmezdi.

<em>siz masaja gitme nedenlerinizi düşündünüz mü <em>

Modern dünya masajı şöyle tanımlar; bedeni ve ruhu rahatlatmak için yapılan düzenli ve sistemli manipülasyonlar. İşte bu manipülasyonlara, baskıları, lenf akış yönlerini, lenf düğümcük noktalarını, enerji alışverişini ve yağların etkisini eklediğiniz zaman işin tanımı masajdan çıkar beden terapi halini alır.

Çünkü bütün bu faktörler bedenin rahatlamasını sağlarken, zihnin de sakinleşmesine ve dengelenmesine yardımcı olur. Beden ve zihnin yarattığı dengelenme, ruhsal dengeyi yani bütünsel sağlığı getirir.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Soğuk algınlığı ile baş etmenizi sağlayacak yöntemler

Ayurveda beden terapinin temel ve rahatlatıcı özelliklerinden ilki sıcak veya ılık yağlarla yapılmasıdır. Seçilen yağ da herhangi bir yağ değildir. Sizin beden tipinize, potansiyel ağrılarınıza ve hastalıklarınıza uygun yağlar seçilir, karıştırılarak hazırlanır. Beden tipinize uygun hareket tonlaması yapılır. Vata için sakin, Pitta için orta hızda, Kapha için ise biraz daha seri, hızlı terapiler uygundur. Seçilen yağlar ve sıcaklık oranları da tamamen hareket tonlaması ile uyum sağlayacak yağlardır.

<em>ayurveda beden terapinin temel ve rahatlatıcı özelliklerinden ilki sıcak veya ılık yağlarla yapılmasıdır <em>

Beden terapi ayaktan başlar ve başta son bulur. Kaslarda ve sinirlerdeki rahatlama bir baştan bir başa hissedilir. Beden terapideki amacımız; kasları ve kasların arasındaki sinirleri rahatlatmak, lenf yollarındaki laktik asit gibi birikimleri lenf çukurlarına taşıyarak atılmasını sağlamaktır. Lenf çukurlarına yapılan ölçülü manipilasyonlar da lenflerdeki toksinlerin atılmasını hızlandıracaktır.

Beden terapisti bu çerçevede size bütünsel sağlık sağlarken sizin de -bedeninize yardımcı olmak amacıyla- yapmanız gereken temel şey çok su içmektir. Çünkü lenf çukurundaki toksinlerin atılabilmesi idrar ve ter olarak sıvı yardımıyla mümkündür. Gün içinde içtiğiniz sudan fazlasını içmek toksinlerin atılımını hızlandıracaktır.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Hangi spor bana uygun?: Doğru spor türünü seçmek için bilmeniz gerekenler

Ayurveda içinde yağların apayrı bir dünyası var. Özellikle beden tipine uygun olarak önerilen yağlara, kullanımlarına bir sonraki yazımda değineceğim. O zamana kadar dengede ve mutlu kalın. 

 

İlginizi çekebilir: Ayurveda’ya göre egzersiz yapmanın ve ölçülü olmanın önemi

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir