Begonvil Çiçeği Bakım Kılavuzu

Begonvil, Güney Amerika’ya özgü canlı ve rengarenk bir bitkidir. Sıcağa ve kuraklığa dayanıklı olan begonvil hızla büyür ve özellikle dış mekanda bakıldığında ortama harika bir renk katar. Begonvil genelde dış mekanda bakılan bir bitki olsa da uygun şartlar sağlandığında saksıda da bakılabilir.

Begonvilleri mor, kırmızı, turuncu, beyaz, pembe ve sarı gibi çeşitli renklerde bulabilirsiniz. Bitkinin bu renkli kısımları çiçek gibi görünse de bunlar aslında çiçekleri saklayan yapraklardır. Yaprakların iç kısmında ise bitkinin gerçek çiçekleri bulunmaktadır. Begonvil çiçeğine dair merak ettiğiniz her şeyi ve begonvil bakımında dikkat etmeniz gereken püf noktalarını bu yazıda okuyabilirsiniz.

Begonvil Çiçeği Nedir?

Begonvil, genelde binaların dış cephelerini kaplayan veya bahçede bakılan bir bitkidir. Begonvilin çiçekleri olduğu düşünülen pembe, mor ve turuncu kısımları aslında iç kısımlarda bulunan küçük çiçekleri gizleyen taç yaprağa benzer yapılardır. Begonvil genelde dış mekanda yetiştirilen bir bitki olsa da begonvili iç mekanda saksıda yetiştirmek de mümkündür. Begonvil, doğru şartlar sağlandığında iç mekanda da büyüyebilir ve çiçek açabilir. Begonvilin genel özelliklerini ve ihtiyaçlarını bildiğinizde bitkilerinize hem iç hem de dış mekanda kolayca bakabilirsiniz. Begonvilin genel özellikleri ve ihtiyaçları şu şekildedir:

  • Botanik adı: Bougainvillea
  • Türü: Çok yıllık, çalı
  • Olgunlaştığında ulaştığı ölçüler: Dış mekanda 4,5-12 metre yüksekliğinde ve 4,5-12 metre genişliğinde, iç mekanda 60-180 cm yüksekliğinde ve 30-90 cm genişliğinde
  • Güneş isteği: Doğrudan güneş ışığı
  • Toprak isteği: Nemli ve drenajı iyi toprak
  • Toprak pH’ı: Asidik
  • Çiçeklenme dönemi: İlkbahar, yaz, sonbahar
  • Çiçek rengi: Pembe, mor, kırmızı, sarı
  • Kökeni: Güney Amerika
İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Son zamanların yükselişe geçen dekorasyon trendleri

Begonvil Çiçeği Nasıl Bakılır?

Güney Amerika’ya özgü bir bitki olan begonvil, tropikal veya yarı tropikal iklim bitkisi olduğundan dolayı hem iç mekanda hem de dış mekanda bol miktarda su ve güneş ışığına ihtiyaç duyar. Begonvilin şeklini koruması için budanması gerekli olmakla birlikte bitkinin çok fazla budanması, çiçeklerin renginin soluk olmasına neden bulabilir. Begonvilin canlı ve sağlıklı olmasını sağlamak için budamanın en iyi yolu, bitkinin büyüme dönemini tamamladığı sonbahar aylarında aşırı olmayacak şekilde budama yapmaktır. İç mekanda ve dış mekanda begonvil bakmak için dikkat etmeniz gereken diğer noktalar şu şekildedir:

Işık isteği

Begonvil bakmak için doğrudan güneş ışığı alan bir yer seçmek önemlidir. Begonvil çiçekleri ve yaprakları çok soğuk ya da karanlık ortamlarda canlı olamayacaktır. Bu nedenle begonvillerinize iç mekanda bakıyorsanız, saksıyı koymak için güneye bakan bir pencere kenarını tercih edebilirsiniz.

Toprak isteği

Begonvil, toprağının nemli olmasını sevse de toprağın drenajının iyi olmasına ve hafif asidik olmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca toprağın besin açısından zengin olmasına ve iç mekanda bakılan begonviller için saksı seçilirken saksının altında en az bir tane drenaj deliğinin olmasına özen gösterilmelidir.

Su isteği

Begonvil sularken sulamalar arasında toprağın yarısının kurumasına izin vermeli ve bitkinin çiçek açma döneminde uzun süre kuraklık çekmesine izin vermemelisiniz. Havanın soğuk olduğu zamanlarda ise her 10 ila 14 günde bir sulama yapabilirsiniz. Bitkileriniz doğrudan güneş altında değil, daha az güneş alan bir yerde yetişiyorsa daha az sıklıkta sulama yapabilirsiniz. Begonvillerin kök sistemleri sıcaklık değişimlerine karşı hassas olabileceğinden dolayı suyun ilkbahar aylarında çok soğuk olmamasına da dikkat etmelisiniz.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Kartondan Hasır Sepet Yapımı

Sıcaklık isteği

Begonvil, 4°C ila 25°C arasındaki sıcaklıklara dayanabilen nispeten dayanıklı bir bitkidir. Bununla birlikte tropikal ve yarı tropikal bölgelerin bitkisi olan begonvil için havadaki nem oranı önemlidir. Bu nedenle evinizin nemi begonvil için yeterli değilse ufak bir nemlendirici cihaz ile bitkinin ihtiyacı olan nemi karşılayabilirsiniz.

Gübre isteği

Begonvil özellikle çiçeklenme döneminde besine ihtiyaç duyar. Bu nedenle bitkinizi çiçeklenme döneminde sıvı gübreyle 7 ila 10 gün aralıklarla besleyebilirsiniz. Piyasada begonvillere özel hazırlanmış gübreler bulabileceğiniz gibi tropikal bitkiler için hazırlanmış gübreleri de kullanabilirsiniz.

Begonvil Çiçeği Saksı Değişimi Nasıl Yapılır?

Begonvilinize saksıda bakacaksanız, ihtiyacınız olduğunu düşündüğünüzden daha büyük bir saksı seçmeye dikkat etmelisiniz. Begonvil hızlı yayılan ve ortam uygun olduğunda hızlı büyüyen bir bitkidir. Bu nedenle saksıda baktığınız begonvillerle başa çıkabilmek için ilkbaharda saksı değişimi yapabilir ve kökleri budayarak bitkinin büyümesini kontrol edebilirsiniz. Bitkiniz yeterince büyüdüğünde her iki yılda bir saksı değiştirmeyi düşünebilirsiniz.

Begonvil Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Begonvil çoğaltmanın en kolay yolu, mevcut bitkiden dal kesmektir. Bunu yılın herhangi bir zamanı yapabilirsiniz. Begonvilinizden dal kesmek için yumuşak bir parça aramalısınız. Bunun için bitkinin yeni olmayan, ancak sertleşmiş de olmayan bir kısmını seçmelisiniz. Sonrasında bu parçayı 10-13 cm uzunluğunda ve üzerinde 4-6 tane düğüm olacak şekilde kesmelisiniz. Dallarda bulunan düğümler, yakın zamanda filizlenecek tomurcuklardır.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Minimalistten klasiğe: Hangi mimari tarz olmak isterdiniz?

Dalı kestikten sonra ucunu köklendirme hormonuna batırabilirsiniz. Sonrasında daldaki yaprakları çıkarıp perlit ve torf karışımından oluşan toprağa dikmelisiniz. Saksının sıcak bir yerde olduğundan emin olmalı ve toprağın nemli olmasına dikkat etmelisiniz. Bunları yaptıktan sonra bitkinizin birkaç ay içinde kök salması ve gelişmeye başlaması gerekir.

Begonvil Çiçeği Nasıl Budanır?

Begonvillerin büyümesini desteklemek ve genel görünümlerini iyileştirmek için sararmış ya da ölmekte olan yaprakları ve bitki kalıntılarını temizlemelisiniz. Bitkide mantar ya da bakteriyel hastalıklar varsa bunların yayılmasını engellemek için temiz bir makas kullanmalısınız.

Çok fazla budama yapmanız, bitkinin zarar görmesine neden olabileceği için budamayı ölçülü bir şekilde yapmaya dikkat etmelisiniz. Begonvilinizin daha yoğun görünmesini istiyorsanız, zayıf görünen dalları budamalı ve hastalık riskini azaltmak için solmuş çiçekler ve bitki kalıntılarını temizlemelisiniz.

Begonvil Çiçeğinin Zararlıları Nelerdir?

Begonvil çiçeğine dışarıda bakıyorsanız, başta bitkinin yaprağıyla beslenen tırtıllar olmak üzere çeşitli zararlılarla karşılaşabilirsiniz. İç mekanda ise unlu bitlere dikkat etmelisiniz. Unlu bitler genelde bitkilerin gövdelerinde ve yapraklarında görülmekte ve bir araya geldiklerinde bulanık ve beyaz bir kütle halinde görülebilmektedir. Bunlar bitkinin yeni gelişen kısımlarından beslenir ve yaprakların sararmalarına ve ölmelerine neden olur. Begonvillerinizi unlu bitlere karşı korumak için haftada bir neem yağı kullanmayı düşünebilirsiniz.

İlginizi çekebilir:

  • Afrika Menekşesi Bakım Kılavuzu
  • Fil Kulağı Bakım Kılavuzu
  • Dağ Palmiyesi Bakım Kılavuzu
  • Dua Çiçeği Bakım Kılavuzu
  • Begonya Bakım Kılavuzu
  • Difenbahya Bakım Kılavuzu

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir