Yediğimiz şeylerin tek işlevinin bizi doyurmaktan ibaret olmadığını uzun süredir biliyoruz. Beslenmenin cilt sağlığından ruh sağlığına kadar ruhen ve fiziksel olarak sahip olduğumu her şeyi etkilediği bir gerçek. Hatta son yıllarda yapılan araştırmalar, sağlıklı beslenerek depresyon belirtilerini azaltabileceğimizi bile söylüyor.
İlginizi çekebilir: Sağlıklı beslenme depresyon riskini de azaltıyor
Durum böyleyken, beslenme ile beyin sağlığı arasında da bir ilişki olduğunu tahmin etmek güç değil. Peki aldığımız gıdaların beynimiz üzerinde nasıl bir etkisi olabilir? Bu sorunun cevabını bulabilmek için halen sürdürülen onlarca araştırma mevcut. Ancak biz bu yazıda, Türkçeye ‘Tahıl Beyin’ şeklinde çevrilen Grain Brain kitabının yazarı nörolog David Perlmutter’ın konuyla ilgili görüşlerine yer vereceğiz:
Gluten ve beyin sağlığı arasındaki ilişki
Gluten alımının mide mikrobiyotası üzerinde önemli bir tehdit oluşturmadığını ifade eden Perlmutter, yakın zamanda Harvard’da yapılan bir araştırmanın sonuçlarına dikkat çekiyor. Bu araştırmaya göre; glutenin içinde bulunan gliadin isimli bir protein mide geçirgenliğini arttırıyor. Bu, sağlık açısından olumsuz bir durum, çünkü mide geçirgenliğinin artması vücutta iltihabın çoğalmasını tetikliyor. Vücutta bulunan iltihap, veya bir diğer deyişle yangı ise, serbest radikallerin harekete geçmesi ve bunların hücrelerinize zarar vermesi anlamına geliyor.
Öte yandan Perlmutter, bundan sadece çölyak hastalarının veya gluten duyarlılığı olan bireylerin etkilenmediğini, aksine hepimizin gliadin proteininden bu şekilde olumsuz etkilendiğimizi ekliyor. Bu açıdan gluten alımını sınırlandırmak hem genel sağlık, hem de beyin sağlığı için atılacak oldukça faydalı bir adım.
İlginizi çekebilir: “Şekeri bırakma eğitimi” Uplifers deneyimi
Yağ ve beyin sağlığı arasındaki ilişki
Perlmutter’a göre yağ, oldukça etkili bir enerji kaynağı. Enerjisini yağdan sağlayan bir vücutta daha az serbest radikallerin oluşacağını söyleyen ünlü nörolog, eski bilgilerin aksine beynimizin çalışmak için glikoza değil yağa ihtiyaç duyduğunu, nitekim beynin yüzde 70’inin de yağdan oluştuğunu belirtiyor. Dolayısıyla Perlmutter’a göre, nöron üretebilmemiz için lazım olan enerjiyi yağlardan karşılamamamız gerekiyor. Ancak burada bahsedilen yağların niteliği çok önemli. Perlmutter avokado, sağlıklı yemişler ve tohumlar, Hindistan cevizi yağı, yumurta ve kırmızı etin bu açıdan oldukça faydalı olduğunu ifade ediyor.
Aşağıdaki videoda dünyaca ünlü nörolog David Perlmutter’ın konuyla ilgili görüşlerini bulabilir; kolesterol ve sporun beyin sağlığı üzerindeki etkilerini öğrenebilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Akıl ve ruh sağlığının doğal şifası: Klasik yoga uygulamaları