Genellikle el – bilek yapısının dar olmasından dolayı kadınlarda daha sık görülen Karpal Tünel Sendromu, sinir sıkışması rahatsızlıklarının içinde en çok karşılaşılan durumdur. El uğraşısı fazla olan, ellerini zorlayıcı şekilde kullanan mesleklerde çalışan ya da yoğun bilgisayar kullanan kişilerde daha çok görülür. Ayrıca hamilelik ve tiroide bağlı olarak bedende su tutması, önceden oluşmuş kırıklar veya artrit ve kistler karpal tünelin daralmasına sebep olarak, Karpal Tünel Sendromu’na meydan verebilir.
El bileğinde başlayan ağrı zamanla el ve bileklerde uyuşma, kuvvetsizlik, karıncalanma şeklinde ilerleyebilir ve önlem alınmadığı takdirde kol ve omuza yayılan ağrı, hissizlik ve uyuşmalara kadar yol açabilir. Zamanla el kaslarında zayıflık, elde kuvvetsizlik oluşur ve bu durum gece uyandıran ağrılara kadar varabilir.
Karpal tünel, el bilek seviyesinde bulunan, el parmaklarında his ve hareketi sağlayan median sinirin ve el parmaklarını hareket ettiren tendonların geçtiği tünel şeklindeki dar boşluğun adıdır. El bileğinde ligament ve 8 küçük karpal kemiğinden oluşan bu dar geçiş yolunda küçük kemiklerin 4’ü yan yana iki kat üst üste sıralanmıştır. Median sinirin bu tünelden geçerken sıkışması Karpal Tünel Sendromuna sebep olur.
Hastalık ileri seviyede değilse, uygulanacak hareketler oldukça rahatlatıcı olacaktır. Ya da elleri çok fazla kullandığınız bir rutininiz varsa, bilgisayar başında fazla vakit geçirmek zorunda olduğunuz bir meslek grubundaysanız yani karpal tünel sendromu için risk altında olabileceğinizi düşünüyorsanız bu çalışmayı düzenli uygulayarak önlem alabilirsiniz.
Uygulamada el bileklerini fleksiyon ve ekstansiyona getirerek (öne-arkaya eğilmesi) uzun süre kısa olarak kasılı kalmış ekstansörleri rahatlatmayı hedefliyoruz. Ayrıca alt kollardaki fleksör kaslarını güçlendirmek ve ağırlığı avuç içlerinden eşit dağıtmayı göz önünde bulundurarak hareketleri uygulamak, hareketlerin etkisini ve faydasını arttıracaktır.
Hareketleri uygularken bileklerinize hassas davranın, doğru, dik duruş ile bedeni destekleyin ve nefesleri tutmadan düzenli nefes alıp verin.
Hareketlerin yer aldığı videoyu aşağıda bulabilirsiniz:
Watch this video on YouTube
İlginizi çekebilir: Siyatik ağrısını azaltmak için evde uygulayabileceğiniz hareketler