Bilim aşırı yemek yemenin nedenini açıkladı

Farklı sebebler nedeniyle hepimiz zaman zaman uykusuz veya yetersiz uyku alarak yeni güne başlayabiliyoruz. Sizi uykusuz tutan sebepler; insomnia krizi ya da çocuğunuzun hasta olması gibi elinizde olmayan sebepler de olabiliyor, herhangi bir şey izlediğiniz için geç saatlere kadar ayakta kalmanız gibi kendi seçiminiz olan durumlar da.

Sebep ne olursa olsun uyku eksikliği gün içerisinde keyifsiz ve bitkin hissetmenize neden oluyor, hatta baş ağrısı gibi fiziksel semptomlara da neden olabiliyor.

İngiltere’de King’s College’daki araştırmacılar tarafından gerçekleştirilen yeni ve sistematik bir değerlendirme, uyku eksikliğinin yeni bir semptomunu ortaya çıkarıyor: Aşırı yemek yeme. 11 çalışmadan ve 172 katılımcıdan oluşan araştırma, kısmi uyku eksikliğin bir sonraki gün tükettiğiniz kalori üzerinde etkili olduğunu vurguluyor. Ayrıca aşırı yemek yeme hissini farklı duygular da tetikliyor.

İlgili yazı: Aşırı yemek yemenize neden olan 5 duygu

Daha spesifik olarak değerlendirdiğimizde bu araştırma, gece 3.5 – 5.5 saat uyuyan bir kişinin, günlük 7-12 saat arası uyuyan kişiye göre ortalama 385 kalori daha fazla aldığını ortaya çıkarıyor. Dahası, yeterli uyku almayan insanlar gün içerisinde daha az protein ve daha çok yağ tüketme eğiliminde oluyorlar. Araştırma sonucunda uykunun karbonhidrat tüketimi üzerinde bir etkisinin bulunmadığı fark ediliyor.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Sıra dışı diyetler metabolizmanızı nasıl bozuyor?

Uyku eksikliği konusunda önceden yapılan 2 araştırma da benzer sonuçlar içeriyor. Obesity adlı araştırma dergisinde yer alan bir araştırma, uykusuzluğun etkilerine odaklanıyor ve uykudan mahrum kalmanın iştahı artırdığını ve fiziksel aktiviteyi düşürdüğünü dile getiriyor. Bu ilişki özellikle gençlerde ve genç yetişkinlerde oldukça güçlü.

2007 yılında yapılan ve 17 çalışmanın yer aldığı eski değerlendirme de kısa gece uykusunun çocukluk döneminde obezite riskinin artırdığını vurguluyor. Az uyku uyuyan çocuklarda obezite riski %58 artıyor. Obezite görülme riski bu noktada erkeklerde, kız çocuklarına göre daha yüksek.

Obezite
<strong><span>yapılan birçok araştırma yetersiz uykunun aşırı yemeye neden olduğunu kanıtlıyor <span><strong>
Peki yeterli uyku alamadığınızda tam olarak ne oluyor?

Araştırmacılar, uyku eksikliğinin vücudunuzda açlık hissini düzenleyen 2 hormonu değiştirdiğini düşünüyorlar. Yeterli uyku almadığınızda, vücudunuz iştahınızı uyaran girelin hormonunu ve iştahınızı bastıran leptin hormonunu salgılamaya başlıyor. Bu da özellikle akşamüstü kendinizi bol şekerli ürünler tüketirken bulmanıza sebep oluyor.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Yoğurt Kaç Kalori?

‘Eğer uykunuzu yeterli almadıysanız, belli besinlere ait hazsal dürtüleriniz güçleniyor ve onlara karşı koyma isteğiniz bozuluyor. Bu sayede daha çok yemek yeme ihtimaliniz ortaya çıkıyor ve kilo almaya başlıyorsunuz.’ diyor Chicago Üniversitesi Endokrinoloji, Diyabet ve Metabolizma Uzmanı Dr. Erin Hanlon.

Akşamları ne kadar uyku uyumamız gerekiyor?
Uyku
<strong><span>her ne kadar kişiden kişiye farklılık gösterse de bilim insanları yetişkin bir kişinin ortalama 7 saat uyuması gerektiğini söylüyor <span><strong>

Bu konuda bilim insanlarının ortak fikri, akşamları ortalama 7 saat uyumanız yönünde. Daha az uyku; aşırı yemek yemeye ve bunun sonucunda kilo alıp sağlık problemi yaşamanıza sebep oluyor.

Kaynak:

Psychologytoday.com

Healthline.com

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir