Bilim dünyasının en kapsamlı araştırması çocuk gelişimi ile ilgili ne diyor?

Bir ebeveynin çocuğuyla ilgili istediği en temel şey, onun hayatta sağlıklı ve mutlu bir birey olabilmesidir. Ancak kulağa çok basit gelse de, bu aslında ebeveynler için bazen çok zor bir konu haline gelebiliyor. Çünkü ne istediğimizden emin olsak da, bunu nasıl sağlayabileceğimiz konusunda çoğu zaman bocalayabiliyoruz. Bu konuda yapılmış pek çok araştırma, farklı kaynaklar üzerinde temellendirilen pek çok kitap var. Ve verilen tavsiyeler birbirinden farklı olmakla kalmayıp bazen çelişebiliyor. Hal böyle olunca, çocuk gelişiminde neyi nasıl yapmamız gerektiğiyle ilgili kafa karışıklığımız da artıyor.

Şimdiye dek yapılan en kapsamlı araştırma ne diyor? 

Bilim dünyası çocuk gelişimiyle ilgili şimdiye dek sayısız çalışmaya imza atmış durumda. Ancak bu araştırmalar arasında bir tanesi var ki; tarihin en kapsamlı araştırması olma özelliği taşıyor:

İngiltere’de yapılmış olan bu araştırmanın başlangıcı 1946’ya dayanıyor. Savaşın bitmesinden sadece birkaç ay sonra bilim insanları, kadının çocuk sahibi olmasının nasıl bir şey olduğunu öğrenmek isteyip annelerle birlikte bu kapsamlı araştırmayı yürüttüler. İngiltere’de, İskoçya’da, Galler’de bir haftada doğan neredeyse her bebeğin doğumunu kaydettiler. Toplamda yaklaşık 14 bin bebek kaydedildi. 

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Sağlıksız yiyecekleri neden arzuluyoruz?
<em>İngilterede yapılmış olan bu araştırmanın başlangıcı 1946ya dayanıyor <em>

Savaş zamanı bu araştırma o kadar başarılı oldu ki; bilim insanları bunu tekrarlamaya karar verip 1958’de ve 1970’te doğan binlerce bebeğin doğumunu kaydettiler. Araştırma daha sonra 1990’ların ve 2000’lerin başında yeniden tekrarlandı. Sonuç olarak toplamda, 5 nesilden 70.000’den fazla çocuk araştırmaya dahil edildi. 

Bu sayede bilim her birkaç yılda bir insanların daha fazla bilgisini kaydetme şansına erişti. Kaydedilen bilgiler binlerce anket sonucunu ve terabaytlarca bilgisayar verisini kapsamakla birlikte bilim insanları tarafından ayrıca geniş bir doku bankası da inşa edildi. Bu doku bankasında saç kılı, tırnak örneği, süt dişi ve DNA gibi dokular da yer alıyor.

Araştırmanın ilgi çekici sonuçları

Araştırmadan elde edilen veriler bilim insanları için çok verimli oldu ve 6000’den fazla makale ve kitabın yayımlanmasını sağladı. 70 yıl süren bu kapsamlı araştırma çocuk gelişimiyle ilgili pek çok bilinmeze ışık tutuyor. Ancak genel olarak çıkan bazı ilginç sonuçları şu şekilde sıralayabiliriz…

İlk olarak; çocuklar için en büyük handikap yoksulluk. Çünkü araştırmaya göre; dezavantajlı veya yoksulluk içinde büyüyen çocukların ilerleyen yaşlarda sağlıksız olmaları daha muhtemel. Ayrıca eğitim sürecinde kötü olmaları, kötü bir iş ve düşük gelire sahip olmaları ve hatta yüksek tansiyonlu ve kilolu olmaları da daha olası. Daha da ilginç olan şeyse bu çocuklar yaşlandıklarında, diğerlerine göre daha fazla hafıza problemi yaşıyorlar ve daha erken ölüyorlar.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  İş yerinde düzenli su içmenin günlük veriminiz ve kariyeriniz açısından önemi

Ancak çok uzağa bakmamıza da gerek yok, çünkü yoksul çocukların dezavantajı çok küçük yaşlarda ortaya çıkabiliyor. Yoksulluk içinde büyüyen çocuklar, gelişim konusunda akranlarına göre neredeyse 1 yıl geriden gelebiliyor.

Peki hayata zorluklarla başlayıp daha sonra iyi yerlere gelen, kendini iyi yetiştirmeyi başaran çocuklar bunu nasıl yapıyor? Bu sorunun cevabı ise ebeveynlerin tutumlarında saklı. Çünkü araştırmaya göre; çocuğuyla ilgilenen, onların geleceğiyle ilgili tutkusu olan ebeveynlerin, çocuklarının zorlu hayat şartlarından sıyrılmaları daha ihtimal dahilinde. Bu bağlamda özellikle çocuğun ilk yıllarında, ailelerin ne yaptığı çok ama çok önemli görünüyor.

İlginizi çekebilir: Cevaplanmayan soruların çocuk gelişimine etkisi

Biraz daha açmamız gerekirse; araştırma yaşamın ilk yıllarında ilgili ebeveynlere sahip olmanın, okul ve sonrasındaki süreçteki başarı ile birebir ilişkili olduğunu söylüyor. Çocukla konuşmak ve çocuğu dinlemek, onlara sıcak şekilde yanıt vermek, onlara rakamları ve harfleri öğretmek, onları gezintiye çıkarmak, çocuklara her gün okuma yapmak oldukça önemli görünüyor. Araştırmanın parçalarından birinde 5 yaşındaki çocuğuna her gün okuma yapan, 10 yaşındaki çocuğunun eğitimiyle ilgilenen ailelerin çocuklarının 30 yaşına geldiğinde yoksul olma ihtimalleri bunları yapmayan ailelerin çocuklarına kıyasla daha düşük olduğu görüldü.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Tabata protokolü: Ekspres antrenman, en etkili sonuç

Bize çocuk gelişimiyle ilgili oldukça şaşırtıcı bilgiler veren bu araştırma hakkında daha fazlasını öğrenmek için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz:

 

İlginizi çekebilir: Çocuk ve çocuk gelişimi için yoga ve faydaları

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir