Boyun tutulması hakkında tüm merak edilenler: Nedir, neden olur?

Boyun tutulması, en sık yaşanan sağlık sorunları arasında yer alıyor. Günün büyük kısmını bilgisayar başında ya da akıllı telefonlarımıza bakarken geçirdiğimizi düşününce boyun ağrısı yaşayanların sayısının az olmaması şaşırtıcı değil. Bir boyun tutulması, genellikle kötü bir duruş veya kötü duruşa bağlı olarak zamanla zayıflayan kasların sonucudur. Özellikle tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi sebebiyle evlerimizde daha fazla zaman geçiriyor olmamız, daha hareketsiz bir yaşamı da beraberinde getirdi. Bunun sonucunda ise boyun tutulması gibi omurga sağlığı sorunlarının görülme sıklığı arttı. Peki boyun tutulması belirtileri neler? Boyun tutulması kaç günde geçer? Boyun tutulması neden olur? Boyun tutulması egzersizleri ve boyun tutulmasına iyi gelen şeyler hangileri? Tüm bu soruların yanıtları ve daha fazlasını öğrenmek için yazımızı okumaya devam edin.

Boyun tutulması neden olur?

Boyun tutulması oldukça ağrılı olabilir. Günlük aktivitelerinizi kısıtlamasının yanı sıra iyi bir gece uykusu almanızı da engelleyebilir. Gündelik yaşam içerisinde boynunuzu garip açılarda kullanmaya zorlayan dizüstü bilgisayarlara veya diğer cihazlara bakmak boyun kaslarının gerginliğinin en yaygın nedenidir. Bu tür bir kambur pozisyon, boynunuzdaki kaslara ve yumuşak dokulara baskı uygular. Boyun tutulması neden olur sorusunu kısaca şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kötü duruş
  • Diş sıkmak
  • Stres
  • Tekrarlayan boyun hareketi (Örneğin spor sırasında)
  • Kireçlenme
  • Boyun veya omurga yaralanması

Boyun tutulması ve buna bağlı ağrıyı hafifletmenin yanı sıra, önlemek de büyük önem taşır. Boyun kaslarınız tüm bu nedenlere bağlı olarak gerildiğinde veya zayıfladığında, başınızı çevirirken eklem artık düzgün hareket edemez, çünkü artık yerinde değildir. Sizin hareketinizle genellikle bir kası çekerek veya düzensiz bir şekilde sinire çarparak ya da her ikisini birden yakalar. Bu nedenle o anda ağrınız olur ve vücudunuz kendini korumak adına bir spazm yaratır. Vücudunuz aslında daha fazla zarar görmenizi istemiyor, bu yüzden kasılarak hareket edemeyecekmiş gibi hissetmenize neden oluyor ve aslında size zarar verebilecek bir şey yaptığınızı hatırlatıyor.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Kirazlı salsa sosu tarifi: Hem leziz hem sağlıklı bir garnitür

Boyun tutulması belirtileri

Boyun tutulması, başı bir yöne hareket ettirirken ağrı ve zorluk hissedilmesidir. Bazen buna baş ağrısı, omuz ağrısı ve kol ağrısı da eşlik edebilir. Boyun tutulması yaşayan kişi bir yöne veya arkaya bakmak için boynu yerine tüm vücudunu döndürmek zorunda kalır. Bunun nedeni yaşadığı ağrıdır. Boyun tutulması belirtileri elbette bununla sınırlı değil. Bu belirtileri kısaca şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Hareketi kısıtlayan keskin, genel ya da yayılan bir ağrı,
  • Karıncalanma, uyuşma veya zayıflık,
  • Boyunla birlikte omuza, kola ya da parmağa yayılan karıncalanma ya da uyuşma hissi,
  • Gerilim tipi baş ağrısı

Boyun tutulması belirtileri ilerlediği takdirde geceleri uyumak da zorlaşabilir. Bu yüzden mutlaka bir uzmana danışılarak tedavi edilmelidir.

Boyun tutulması kaç günde geçer?

Boyun tutulması yaşayan kişiler yaşam kalitelerinin düşmesi nedeniyle bu rahatsızlığın bir an önce son bulmasını isterler. Peki, boyun tutulması kaç günde geçer? Maalesef bu sorunun kesin ve net bir cevabı yok. Boyun tutulması da özünde bir kas gerginliği olduğu için kas yaralanmalarında uygulanan tedaviler uygulanabilir. Yine de genellikle bir hafta içinde kendiliğinden geçmesi beklenir. Eğer bundan daha uzun sürüyorsa veya bu sorunu çok sık yaşıyorsanız mutlaka bir hekime başvurmalısınız.

Boyun tutulmasına iyi gelen şeyler

Boyun tutulmasına iyi gelen şeyler arasında doktor önerisi ile ilaç tedavileri, ısı veya buz uygulamaları, masaj vb. faktörler yer alır. Dilerseniz bunları daha detaylı bir şekilde açıklayalım.

Boyun tutulmasına iyi gelen şeyler: Isı veya buz uygulaması

Boyun tutulmasının özünde bir kas spazmı olduğunu belirtmiştik. Bu yüzden ağrıyı hafifletmek için diğer spazmlara da iyi gelen ısı veya buz uygulamaları yapılabilir. Bunun için ağrılı bölgeye günde birkaç kez 20 dakika buz uygulayabilirsiniz. Ayrıca buz ve ısı uygulamaları arasında geçiş yapabilirsiniz. Ilık bir duş veya ısıtıcı ped kullanmak da işe yarayabilir.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Bir spor aşığının itirafları: “En etkili diyeti açıklıyorum!”

Boyun tutulmasına iyi gelen şeyler: Ağrı kesiciler

Boyun tutulmasının neden olduğu ağrı için normalde kullandığınız, reçetesiz satılan ağrı kesicilerden (Advil, Motrin, Eleve gibi) yardım alabilirsiniz.

Önemli not: Bu noktada bazı ağrı kesicilerin bazı ilaçlar etkileşeme geçebileceğini unutmayın. Eğer düzenli kullandığınız bir ilaç varsa hekiminize danışmadan ağrı kesici almamaya özen gösterin.

Boyun tutulmasına iyi gelen şeyler: Esneme egzersizleri

Boyun esnetme, ağrıyı ve gerginliği hafifletmeye yardımcı olabilir. Boynunuzu nazikçe ve yavaşça esnetmeniz önemli. Ani hareketler daha fazla kasılma, ağrı ve ciddi yaralanmalara yol açabilir. Boynunuzu esnetmeden önce bir ısıtma pedi uygulayın veya ılık bir duş alın.

Basit bir boyun esnetmesi şunları içerir:

  • Omuzlarınızı geriye doğru ve ardından bir daire içinde öne doğru döndürün.
  • Kürek kemiklerinizi birbirine bastırın ve pozisyonu birkaç saniye basılı tutun, ardından tekrarlayın.
  • Başınızı yavaşça bir yandan diğer yana çevirin ve 15 saniye kadar bekleyin. Bu hareketi sağ ve sol olmak üzere iki yön için de tekrarlayın.

Boyun tutulmasına iyi gelen şeyler: Masaj

Eğitimli bir masör tarafından masaj yapılması boyun ve sırt kaslarınızı esnetmenize ve rahatlatmanıza yardımcı olabilir.

Boyun tutulmasına iyi gelen şeyler: Akupunktur

Akupunktur, iğnelerin vücudunuzdaki belirli basınç noktalarına yerleştirilmesi ile gerçekleştirilen bir alternatif tıp yöntemidir. Kanıtlanmış faydalarından söz etmek için daha fazla bilimsel araştırmaya ihtiyaç duyulurken; Doğu tıbbında binlerce yıldır uygulandığı bilinir. Elbette akupunkturu denemek için yalnızca steril iğneleri olan sertifikalı bir pratisyeni ziyaret edin.

Boyun tutulmasına iyi gelen şeyler: Fiziksel aktiviteyi sınırlamak

Eğer fiziksel aktivite yaptıktan sonra boyun kaslarınız spazm yaşadıysa bu durum düzelene kadar bu aktiviteyi sınırlamalısınız. Bununla birlikte, boyun tutulması yaşarken boyun kaslarınızın spazm yaşamasına neden olabilecek ağır kaldırma gibi aktivitelerden de uzak durmanızda fayda var.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Diyabet ve obeziteye karşı koruyucu: Kahverengi yağ dokusu nedir, ne işe yarar, nasıl arttırılabilir?

Boyun tutulmasına iyi gelen şeyler: Stres yönetimi

Stres, boyun kaslarının gerilmesine neden olabilir. Stresi azaltmak, boyun ağrısı ve sertliğini tedavi etmeye ve önlemeye yardımcıdır. Stresi çeşitli şekillerde azaltmayı deneyebilirsiniz: Müzik dinlemek, meditasyon, ofisten birkaç saat uzakta mola vermek, zevk aldığınız herhangi bir şey yapmak…

Boyun tutulmasına iyi gelen şeyler: Düzenli egzersiz

Egzersiz tüm kaslarınızın kuvvetlenmesi ve ideal esnekliğe ulaşabilmesi için son derece gerekli. Ayrıca sakatlıkları önlemeye de yardımcı oluyor. Boyun tutulmasına neden olabilecek stresi azaltmanın ise harika bir yolu!

Boyun tutulmasına iyi gelen şeyler: Sağlıklı bir uyku ortamı

Uyku ortamınızı iyileştirmek, boynun tutulması sebebiyle gelişen kas gerginliğini ve ağrıları hafifletmeye yardımcı olabilir. Uyku ortamınızı iyileştirmek için şu noktaları göz önünde bulundurun:

  • Ortopedik ve çok yumuşak olmayan bir yatak seçimi,
  • Boyun yastığı kullanmak,
  • Sadece sırt üstü veya yan yatarak uyumak,
  • Uyumadan önce esneme egzersizleri gibi rahatlatıcı yöntemlere başvurarak gevşemek,
  • Geceleri dişlerinizi gıcırdatıyorsanız ağız koruyucu kullanmak.

Boyun tutulmasına iyi gelen şeyler, aynı zamanda boyun ağrılarını önlemek ve boyun tutulmasından korunmak için de geçerlidir. Tüm bunlar sağlıklı bir omurgaya sahip olmanızı ve yaşam kalitenizin artmasını sağlayabilir.

Boyun tutulması egzersizleri

Boyun tutulmasına iyi gelen şeyler arasında yer alan boyun tutulması egzersizlerini ayrı bir başlıkta incelemek gerekiyor. Çünkü boyun tutulması her ne kadar bir kas spazmı olsa da evde kendi başınıza yapacağınız farklı egzersizlerle ona daha fazla zarar verebilirsiniz. Bu yüzden boyun tutulması sorunu yaşarken kontrollü esneme egzersizleri dışında bir hareket yapmamaya özen gösterin. Bu konuda uzman bir fizyoterapist veya eğitimli bir spor eğitmeninden destek alabilirsiniz. Boynunuz iyileştiğinde düzenli egzersiz yapmaya devam edin ve hatta egzersizi bir yaşam alışkanlığı haline getirin. Düzenli egzersiz yapmak omurga sağlığını destekler ve sizi yaşam boyu bu tür sakatlıklara karşı korur.

İlginizi Çekebilir: Neden boyun, sırt ve bel ağrısı çekiyoruz: Masa başı çalışanlar için egzersiz önerileri

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir