Bu ay mutfakta neler var: Temmuz ayı meyve-sebzeleri ve zeytinyağlı patlıcan tarifi

Sıcaklar Temmuz ayıyla birlikte geldi çattı. Neyse ki bu sıcaklara uygun meyvelerimiz ve sebzelerimiz de yerini aldı tezgahlarda. E hadi o zaman biraz ferah ferah, ağız sulandıran Temmuz sofraları konuşalım.

Yaz geldiğinde sanki mutfak telaşı, yemek yapmaya üşenme de azalır gibi geliyor bana. Hele o kokulu domatese olan özlem zaten kahvaltıda bir çok şeyi unutturuyor. Üzerine mis gibi bir zeytinyağı domatesin suyu ile karıştığında… Bu keyif ardından öğlen sıcağında buz gibi bir karpuz. Hele keserken yaşanan çatladı mı çatlamadı mı heyecanı.

Karpuzcuların yanı sıra kavuna haksızlık yapmayalım, ben kavuncuyumdur misal. Eskiden öyle değildi ama damak tadının değişmesi, belki gelişmesiyle yaşadığım bu değişimler ayrı heyecanlandırıyor beni. Bu kayısı, şeftali ikilisinde de yaşandı. Eskiden açık ara önde olan şeftalinin yanına epey yaklaştı kayısı benim için.

Temmuz ayında gönülleri fetheden meyvelerin yanı sıra sebzeleri unutmamak lazım. Artık tencerelerimize tazecik mısırları koyup haşlama vaktidir a dostlar. Koçanıyla, püskülleriyle… Biraz soyun mısırı yeter, olduğu gibi tadını versin bırakın.

Zeytinyağlı patlıcan tarifi

şanlıurfa 05

Patlıcan var diğer kenarda. Öyle sabahları zeytinyağı ile yediğimiz domatesi yalnız bırakır mı hiç. Bol domates soslu zeytinyağlı patlıcan bir Temmuz akşam yemeği için yeterli bile. Hadi size annemin bol acılı zeytinyağlı patlıcan tarifini vereyim o zaman. Siz acı sevmiyorsanız acısız da olur canım yeter ki bol domatesli olsun!

  • 3-4 adet orta boy patlıcanı önce pijamalı şekilde soyuyoruz elbet (böyle gelmiş böyle gidecek sanırım, neyse kurcalamayalım). Dilediğiniz boyutlarda doğrayın, kim karışabilir size zaten. Ardından soğuk ve tuzlu suya koyun, üzerinde yüzecektir patlıcanlar. Küçük bir tabak koyarsanız su içinde tutmamız kolay olur, beklesin orada onlar.
  • O sırada 3 adet orta boy mis kokulu domatesin kabuklarını soyalım. Bu işlem için ev usulu tırtıklı bıçak ile ince ince soyabilirsiniz. Diğer bir yol için ise kaynayan bir suyunuz yoksa da kaynatıverin canım ne olacak bir şey deniyorsunuz sonuçta.
  • Domatesinizin alt kısmına artı işareti yaparak kaynar suya ardından soğuk suya -buzlu falan öyle soğuk- alarak kabuklarını kolayca soyabilirsiniz.
  • Evet domatesleri soyduk küp küp doğradık. Acı kısım için Temmuz ayımızın acı kıl biberlerinden alıyoruz 10-12 adet. Çok küçük olmayacak şekilde doğruyoruz hatta ikiye bölseniz bile olur.
  • 2 orta boy soğanımız ve 3-4 diş sarımsağımızı da soyup küp küp doğradıktan sonra tüm malzemelerimiz hazır oluyor.
  • Suda beklettiğimiz patlıcanlarımızı süzüp kuruladıktan sonra tüm hazırladığımız malzemeler ile birlikte içerisine yarım çay bardağı kadar zeytinyağ, tuz ve iki küp şeker ve güzelce karıştırın. Ben elimle karıştırıyorum valla sanki salata karıştırır gibi. Evet salatamı da elimle karıştırıyorum.
  • Tencerede önce harlı ateşte, ardından kısık ateşte 40 dakika kadar pişsin. Sonra güzelce unutun onu soğusun kenarda. Ben kahvaltıda bile yiyorum ne yalan söyleyeyim.
İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Okula başlama yaşı ve okul seçimi

Temmuz ayında sadece bahsettiğim meyve ve sebzelerimiz yok tabi. Meyveler; karpuz, kavun, kayısı, şeftali, sarı erik, nektarin, üzüm… Sebzeler; patlıcan, kabak, mısır, taze soğan, dereotu, taze fasulye…

Temmuz ayının meyvelerine yakışacak bir dondurma ve sorbe atölyesi yapmayı planlıyorum ilgilenen olursa @gizemozaydemir Instagram hesabımdan ya da [email protected]​ adresinden ulaşıp, bilgi alabilir.

Bu arada balık yiyenler için Temmuz ayı sardalya ayıdır, bilginize. Başka neler var diye merak ediyorsanız semt pazarlarınızda araştırıp, inceleyebilirsiniz.

Semt pazarınıza gitmeyi unutmayın 🙂

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir