Bu kış üşümeyin: İçinizi sıcak tutacak 10 besin

İstanbul’da kar yağışı gördüğümüze göre kış ayına tam anlamıyla girdik diyebiliriz. Soğuyan havayla kalın kıyafetler, mont, bere ve eldiven giyerek mücadele etmeye çalışıyoruz, ancak besinler sayesinde de vücudunuzu içeriden sıcak tutabileceğinizi biliyor muydunuz? Aşağıda sıraladıklarımız gibi bazı besinler metabolizmamıza etkisiyle vücut ısımızı artırarak bizi sıcak tutar.

Kırmızı Biber

Acı kırmızı biber, kapsaisin adı verilen bir bileşik içerir. Kırmızı biberdeki acı tadı da veren bu maddedir. Kapsaisin aynı zamanda ağrı kesici kremlerde de kullanılır ve cilde ilk uygulandığında ısınma hissi verir. Bu his gibi kırmızı biberi tükettiğinizde vücudunuzun içeriden ısınmasını sağlar. Ayrıca kapsaisin, kolesterolün parçalanarak vücuttan atılmasını sağlayan safra asitlerinin salgılanmasını uyarıcı etkisi vardır.

Soğan

Soğan geleneksel Çin tıbbında, terlemeyi artırmaya ve soğuk havalarda ortaya çıkan hastalıklarla başa çıkmaya yardımcı olmak için kullanılır. Soğan tüketildiğinde, ciltteki vücut ısısının artmasını sağlar ve böylece vücudu sıcak tutar.

Zencefil

Zencefil, kışın vücudunuzu sıcak tutmanıza yardımcı olan termojenik özelliklere sahiptir. Aynı zamanda metabolizmayı hızlandırmaya ve kan akışını düzenlemeye yardımcı olur. Sabahları sıcak bir bardak zencefil çayı içerek vücudunuzun ısınmasına yardımcı olabilirsiniz.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Duruşunuzu düzeltin: Sırt ağrılarına egzersiz önerileri

Zerdeçal

Zerdeçal, antioksidan açısından zengin bir baharattır ve Hindistan’da ilaç olarak yüz yıllardır kullanılmaktadır. Vücudu ısıtan baharatlardan biri olarak tanımlanır çünkü dokuları sıkılaştırarak vücudun ısınmasını sağlar. Zerdeçalı baharat olarak yiyeceklere ekleyebileceğiniz gibi sıcak içeceklerinize de ekleyebilirsiniz.

Safran

Safranın vücutta kan dolaşımını artırdığı bilinmektedir. Kırmızı kan hücrelerinin yapı maddelerinden olan demir içerir. Bu, kan dolaşımının artmasını ve vücudun uç noktaları olan parmaklara kadar oksijenin iyi derecede taşınmasını sağlar ve vücut sıcaklığını artırır.

Bal

Bal, doğada ortalama sıcaklıkta bulunur ve düzenli tüketimi vücudun da ısınmasını sağlar. Bal ayrıca vücuttaki hastalığa neden olan serbest radikalleri engelleyen antioksidan bileşikler içerir. Böylece vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklardan korunmaya yardımcı olur. Bal, bağışıklık sistemini güçlendirerek kış aylarında, hastalıkların iyileşmesini ve öksürüğün giderilmesini sağlar. Her gün bir kaşık bal, evden çıkmadan önce vücudunuzun ısınmasını sağlayabilir. Bal, sadece güçlü bir antioksidan değil, aynı zamanda kalp hastalıkları ve kanseri önleyen polifenoller açısından zengindir.

Kök sebzeler

Turp, şalgam ve tatlı patates gibi yüzeyin altında yetişen kök sebzelerin sindirimleri daha zor olduğu için sindirim esnasında daha fazla ısı üreterek vücut sıcaklığının artmasını sağlarlar. Bu sebzeleri içeren çorbalar yapabilir ya da salatalarınıza ekleyebilirsiniz. Bu sebzeleri tükettiğiniz günlerde vücut ısısının gün boyunca korunmasını sağlayacaktır.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Dünyanın dört bir yanından en sürdürülebilir yerleşim yerleri

Kuru yemişler

Badem, kaju ve kuru üzüm gibi kuru meyveler içerdikleri vitamin ve mineraller sayesinde vücutta ısı üretimine yardımcı olurlar. Ayrıca, demir ve vitamin eksikliğinden kaynaklanan anemi gibi hastalıkların tedavisinde de yardımcı olurlar. Yapmanız gereken tek şey onları çiğ olarak tüketmek olacaktır.

Yumurta

Yumurta en değerli protein kaynağıdır. Tüm amino asitleri içermesiyle bu özelliğe sahip olan yumurtanın biyolojik değeri çok yüksektir. İçerdiği proteinin tamamına yakını vücut proteinine dönüşebilir. İçerdiği protein ve vitaminler sayesinde vücudu sıcak tutmaya yardımcı olur.

Tarçın

Tatlı ihtiyacını gideren, kan şekerini düzenleyen ve metabolizmayı hızlandıran tarçın aynı zamanda vücut sıcaklığını artırmaya da yardımcı olur. Meyvelerin, sütün ya da bitki çaylarının üzerine tarçın ekleyerek tarçın tüketiminizi artırabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Portakal, tek C vitamini kaynağı değil: C vitamini deposu 10 besin

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir